În viaţa fiecărui copil există acel moment mai delicat, în care trebuie să viziteze medicul pediatru. Uneori, pentru un vaccin, o banală răceală, un consult de rutină sau anumite analize. Aproape de fiecare dată când este pus în faţa unei asemenea situaţii, micuţul devine stresat şi înfricoşat.
Trebuie să recunoaştem, momentul nu este uşor nici pentru părinte, care trebuie să îşi stăpânească atât momentele de panică, dar şi îngrijorarea fireacă, atunci cand copilul are probleme de sănătate.
Primul lucru pe care ar trebui să îl faceţi este să vă gestionaţi propriile emoţii. Calmul dumneavoastră trebuie transmis şi micuţului, astfel încât acesta să realizeze, pe cât posibil, că situaţia nu este una care să îi producă frică.
Pregatiți vizita la medic prin joc
Fiecare părinte ar trebui să îl pregătească pe cel mic din timp pentru vizitele la pediatru. Cea mai eficientă metodă este jocul. Puteti să alegeţi jucăriile lui preferate, să creaţi ad-hoc un cabinet medical şi împreună puteţi consulta „pacienţii”. Fiecare jucărie va avea o altă problemă de sănătate, iar copilul va încerca să le facă bine. În acest fel, micuţul va realiza că rolul medicului este acela de a ajuta şi nu de a speria în vreun fel pacienţii.
Spuneţi-i exact ce se va întâmpla, chiar dacă este vorba despre o injecţie
Fiţi sinceri cu cel mic! De fiecare dată când ajungeţi cu copilul în cabinetul unui pediatru, încercaţi să îi explicaţi exact ce urmează să i se întâmple. Mulţi părinţi cred că, dacă îi vor spune adevărul, micuţul se va speria foarte tare. Însă efectul este exact invers – susţin specialiştii. La următoarea vizită la medic, copilul se va speria şi mai tare, deoarece nu ştie la ce să se aştepte.
Copilul va deveni mult mai confuz atunci când va descoperi că acul i-a produs durere şi nu a fost „doar o pişcătură”. Dacă va şti dinainte ce urmează să i se întâmple, există toate şansele ca cel mic să devină mult mai cooperant .
De asemenea, după vizita la medic, părinţii ar trebui să îl întrebe pe cel mic cum i s-a părut această experienţă, ce i-a plăcut şi ce nu, dând dovadă de înţegere şi tact faţă de cel mic.
Lucruri de evitat
Fiecare părinte ar trebui să ştie că nu trebuie să ameninţe copilul cu medicul sau cu injecţia atunci când cel mic nu este cuminte. În acest caz, micuţul va asocia vizita la medic cu o pedeapsă sau cu un lucru negativ.
De asemenea, nu trebuie să păcăliţi copilul că nu va simţi durerea. El îşi va pierde, in acest fel, încrederea în părinţi şi acest lucru va fi dăunător pe viitor.
Când intraţi în cabinetul medicului, nu lasaţi copilul singur, ci încercaţi să îl tineţi de mână. Este foarte important pentru el să vă simtă aproape. Studiile medicale arată că micuţul este mai puţin stresat dacă este ţinut în braţe, în timpul unor proceduri medicale.
La finalul vizitei la medic, fiecare copil ar trebui lăudat pentru curajul său. Îl puteţi recompensa în acest fel, pentru el contează foarte mult. De asemenea, îl puteţi duce într-un loc preferat: parc, film sau chiar la o cofetărie.