Copilul

Cum îți înveți copilul să vorbească?

Majoritatea copiilor încep să folosească câteva sunete cu o semnificație anume în jurul vârstei de un an, dar sunt copii pefect normali și cei care nu fac asta decât luni de zile mai tarziu. Copilul prietenos, comunicativ dorește în mod firesc să vorbească mai devreme. Cel tăcut, solemn tinde să petreacă mai mult timp ca să vadă ce se întâmplă în jur înainte de a simți nevoia să spună ceva.

Atmosfera din jurul copiilor și îngrijirea ce li se acordă sunt foarte importante. Se spune că uneori anumiți copii nu învață să vorbească pentru că părinții sunt extrem de grijulii și le oferă totul, chiar înainte să realizeze că ei doresc un lucru anume. O astfel de atenție exagerată întârzie într-o oarecare măsură învățarea unor noi cuvinte.

Dacă vrei să îți înveți copilul să vorbească, făo într-un mod cât mai firesc, plin de căldură sufletească și evită să-l corectezi permanent.

Vorbește-i cu cuvinte simple, întro manieră prietenoasă. Încurajează-l să ceară lucrurile spunândule pe nume, dar evită săi ceri pe un ton furios să vorbească.

Toții copiii încep prin a pronunța greșit majoritatea cuvintelor pe care le folosesc și se corectează treptat. Dar unii continuă să aibă necazuri cu unele sunete, parte din aceste defecte de pronunție fiind în aparență cauzate de funcționarea incorectă a aparatului vorbirii.

Este indicat să corectezi copilul întro manieră prietenoasă și nu pe un ton sumbru sau îngrijorat.

Îndrumă-l pe micuțul tău să alcătuiască propoziții scurte și clare. Ajutăl săși îmbogățească vocabularul, citindui mult, spunândui ghicitori și explicândui cuvintele noi. Atunci când îi citești o poveste nouă te poți opri la un moment dat, lăsându-l pe el să continue narațiunea conform propriei sale imaginații.

Jocul de rol sau miniteatrul cu marionete în care poți implica mai mulți membrii ai familiei îl ajută pe copil să comunice cât mai bine și săși exprime mai ușor gândurile.

Purtați discuții pe baza anumitor ilustrații sau lasă-l pe el să inventeze o poveste pe baza acestora. Încurajezăl săți povestescă cât mai multe, punândui tot felul de întrebări care săl incite să povestească.

Ascultăl cu cea mai mare atenție de fiecare dată când îți vorbește și asigură-te că și el face la fel înainte de a începe săi vorbești.

Învațăl să vorbească politicos, folosind de fiecare dată te rog și mulțumesc. Învațăl săși exprime sentimentele întrun mod civilizat, fără a țipa sau a insulta, prin propriul exemplu și ajutândul săși găsească cuvintele potrivite.

Comunicarea întro manieră plină de tact este eficientă în procesul de dezvoltare a vorbirii copilului tău.

 

 

Autor: Eliza Staicovici

 

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.