„Copilăria nu mai este ce a fost” – spun foarte mulți, ținând cont de invazia de tehnologie în viața micuților. Dar cum își petrec timpul copiii din generația de astăzi? În vreme ce părinții au crescut cu cheia la gât, cu jocuri de v-ați ascunselea în fața blocului, ori alergând pe ulițele satului la bunici, mulți copii din generația de astăzi nu mai experimentează aceste lucruri.
Bătutul mingiei în fața blocului, șotronul, rațele și vânătorii, sunt jocuri demult uitate de cei mici. Acestea au fost înlocuite cu balet, dans, pian, canto, engleză, germană etc.
Petrecerea timpului liber este însă perceput diferit de copii și de părinți.
Ce înseamnă timpul liber pentru copii?
Pentru copil, timpul liber înseamnă joacă sau distracţie. Timpul liber înseamnă relaxare, fără stresul temelor sau al altor responsabilități pe care le are de îndeplinit.
Timpul liber pentru cei mici este înţeles ca timp fără restricţii faţă de autoritatea părinţilor, a şcolii sau a instituţiilor extraşcolare. Această perspectivă subliniază dorinţa copiilor de a decide în legătură cu structura şi conţinutul programului lor.
Sunt mulți copii care, după ore, au în program multiple activități extracurriculare. În cazul lor, copilăria este petrecută cu preponderenţă într-un „triunghi instituţionalizat” : casă, şcoală şi activități extraşcolare.
Mai mult, într-un oraș mare, cum este Bucureştiul, o parte din timpul liber „se pierde” în trafic.
Când un copil are prea multe activități opționale există riscul ca acesta să fie bulversat.
Până la vârsta de 5 ani, cel mic se plictisește destul de repede și își poate schimba preferințele, tocmai de aceea este indicat ca părinții să îl încurajeze să persevereze în activitatea aleasă.
Pentru un copil cu vârsta peste 7 ani, se recomadă ca acesta să aibă cel mult două activități extracuriculare pe săptămână.
În cazul unui adolescent, activitățile extra-școlare ar trebui alese astfel încât acestea să le facă placere și să le ofere satisfacții.
Fiecare părinte trebuie să examineze sarcinile și activitățile pe care le are de făcut un copil într-o zi, pentru a nu-l aglomera prea mult pe cel mic. Un program prea încărcat nu o să facă decât să-l obosească.
Ce înseamnă timpul liber pentru părinți?
Adulții încearcă să valorifice timpul liber al celor mici.
Ei vor ca fiecare activitate întreprinsă de acesta să îi aducă beneficii și cel mic să se poată folosi de ea în viitor.
Mulți părinți trebuie însă să înțeleagă că și relaxarea celor mici este la fel de importantă ca studiul.
Copilașii au nevoie să nu mai fie presați și să învețe să se bucure cu adevărat de itmpul liber pe care îl au.