Sunt multe fetițe care își doresc părul lung, asemenea prințeselor din povești. Moda Rapunzel nu a apus. Nu este însă deloc simplu să alegem cele mai potrivite produse de îngrijire pentru copii. Așadar, cum ar trebui să îngrijim părul lung la fetițe?
În primul rând, părul lung nu ar trebui să fie o corvoadă pentru copil. Dacă aveți o fetiță zvăpăiată, căreia nu îi place să stea la pieptănat, propuneți-i o tunsoare până la nivelul umerilor. Fetița mea este foarte cuminte atunci când îi împletesc codițele, iar pentru că acest lucru era important pentru ea, am stabilit împrună un mini-ritual de îngrijire al părului. Aceasta o modalitate grozavă de a crea o legătură și mai puternică între noi două.
1. Pieptănarea zilnică
Este unul dintre secretele unui păr sănătos. Pieptănatul nu este întotdeauna un lucru foarte simplu de făcut.
Noi ne-am creat un obicei însă de a efectua această acțiunea dimineața – atunci când ne pregătim pentru o nouă zi de școala.
Foarte important este și periajul de seara – cu mișcări blânde, în diferite direcții – în față, în spate, la stânga, la dreapta.
Pentru ca acest procedeu să nu fie unul plictisitor pentru micuța mea, am transformat totul într-un joc.
De asemenea, nu o culc niciodată pe fetița mea cu părul despletit. În timpul nopții, părul se freacă de pernă și, în acest fel, se poate rupe. Așa că îi prind părul într-un coc lejer în vârful capului, ca să nu o incomodeze în timpul somnului.
2. Importanța unei perii bune de păr
Am investit într-o perie bună, din fire naturale, care să fie ușor de folosit.
O perie de calitate este o investitie bună, nu doar pentru că durata de viață a produsului este mai îndelungată, ci și pentru că, în timp, rezultatele sunt vizibile: părul va fi sănătos, ușor de coafat și va arăta impecabil.
Totuși, pe piață există numeroase tipuri de perii de păr, așa că alegerea ar putea fi destul de dificilă.
Ce calități ar trebui să aibă o perie bună de păr
Alegeți o perie din păr natural. În așa fel, veți ști sigur că nu se va rupe firul de păr la pieptănare și nu se electrizează. De asemenea, o perie din păr natural curăță mai bine firul de păr de impurități și îl face mai strălucitor.
Căutați o perie de păr care să fie ușor de mănuit, astfel încât să vă fie simplu să o folosiți.
Optați pentru o perie este plată (lată ca o paletă), în cazul în care fetița are un păr fin, care se încurcă ușor.
De asemenea, dacă fetița are părul fin, cumpărați pentru ea o perie cu dinții rari și cu terminații din cauciuc, pentru a nu-i rupe firele de păr când o pieptănați.
Indiferent ce tip de perie alegeți, nu vă pieptănați fetița atunci când are părul ud. Țineți cont că părul ud este de trei ori mai firav decât cel uscat. Cel mai indicat este să o pieptănați foarte bine înainte de a o spăla pe cap.
3. Folosirea unor șampoane blânde
Asociația pentru protecția consumatorilor din România a dat publicității un studiu care arată că doar 2% din șampoanele disponibile pe piață sunt recomandate copiilor noștri.
Este o statistică îngrijorătoare, care ar trebui să ne facă, pe noi, părinții, foarte atenți atunci când alegem un produs de îngrijire pentru copii.
Tocmai de aceea, trebuie să ne documentăm foarte bine și, în același timp, să citim cu atenție etichetele produselor pe care vrem să le cumpărăm.
Iată o listă cu ingredientele considerate periculoase:
Cocamidopropyl betaine – poate cauza alergii, iritații ale ochilor, pielii și plămânilor.
Sodium Benzoate (Benzoat de sodiu) – contribuie la uscarea firului de păr, poate provoca toxicitate la nivelul organelor și agravează astmul.
Methylisothiazolinone – prezintă risc crescut de dezvoltare a alergiilor
Methylchloroisothiazolinone – poate produce iritații la nivelul ochilor și tenului, dar poate cauza și boli pulmonare.
Disodium EDTA – poate altera structura pielii
Ethylhexyglicerin – poate cauza reacții alergice și iritații
Coloranții sintetici (CI 14700, CI 14720, CI 15985, CI 16035, CI 16255, CI 17200, CI 19140, CI 42051, CI 42090, CI 45100, CI 47005) – ar putea provoca acnee, hiperactivitate la copii, dureri severe de cap, mâncărimi la nivelul ochilor, iritații ale pielii și pot fi cancerigeni.