Cum îl înveți pe cel mic să fie ordonat?
Jucării lăsate în dezordine, caiete aruncate prin cameră sau lucruri lăsate la întâmplare – un tablou cunoscut, creat de un copil care nu știe sau nu vrea să își așeze lucrurile în ordine. Cum îl învățăm pe micuțul nostru să fie ordonat? Nu este un lucru simplu. În primul rând părinții au nevoie de răbdare, dar și de înțelegere față de copii. Mulți părinți se gândesc că micuțul va avea timp să învețe să facă ordine când va crește mare, dar s-ar putea să fie prea târziu.
Când trebuie să îl învățăm pe cel mic să fie ordonat
Psihologii spun că cel mic este capabil de la vârsta de 4 ani să își țină lucrurile în ordine. Înainte de această vârstă, nu îl poți învăța să fie ordonat, într-un mod care să fie benefic pentru el. După împlinirea vârstei de patru ani, copilul ar trebui implicat în acțiunea de strângere a jucăriilor sau a altor lucruri de prin casă.
După vârsta de 5 ani, mămicile ar trebui să îl atenționeze pe cel mic în legătură cu jucăriile aruncate prin casă, însă această activitate nu trebuie să fie făcută sub presiune (adică ordinea să fie un stres pentru cel mic). Tot la această vârstă, copiii ar trebui să fie lăsați să facă ce vor cu jucăriile din camera lor – recomandă psihologii. Cel mic poate participa la curățenie o dată pe săptămână. Rugați-l să strângeți împreună jucăriile sau orice alte lucruri. Implicarea micuțului în astfel de acțiuni îl va responsabiliza și îl va face să se simtă mai important.
După vârsta de 8 ani, la copil apare nevoia de a-și face singur ordine și curățenie. Ba, mai mult, multi copii simt nevoia de intimitate, acest lucru nu este deloc îngrijorător, ci este dovada că el crește.
Părinții trebuie să fie în permanență un exemplu pentru copil
Cei mici sunt tentați să facă tot ceea ce văd la părinți. Copilul trebuie să vadă cum părinții își țin lucrurile în ordine. De asemenea, celor mici trebuie să li se explice cât de important este să își păstreze fiecare lucru la locul lui. De exemplu: „Mama a găsit eșarfa, pentru ca a pus-o în dulap, la locul ei”. Copilul ar trebui să știe de fiecare dată când vă strângeți lucrurile „că va trebui să procedeze în acest fel”, altfel, atunci când el ar vrea să se joace cu jucăria preferată, nu va ști unde să o caute.
Totodată, trebuie să îi explicați copilului că este bine să lase ordine de fiecare dată când face ceva. „Și tata va strânge toate sculele după ce termină de schimbat robinetul de la baie”. În acest mod, copilul se va responsabiliza și va încerca să faca același lucru. Este necesar ca părinții să stabilească o regulă foarte clară: de fiecare dată când micuțul se joacă, la final trebuie să pună fiecare jucărie la locul ei. Acest lucru este valabil și pentru haine sau pentru oricare obiect pe care îl folosește.
Cum ne comportăm cu copilul care nu vrea să facă ordine
Nu toți copiii reacționează atunci când încercăm să îi învățăm să fie ordonați. Mulți refuză să își strângă jucăriile sau să coopereze în vreun fel. Sunt mulți copii care se supun cu greu unor reguli, mai ales când acestea sunt impuse cu strictețe.
Ce este de făcut? În primul rând, nu abandonați și înarmați-vă cu multă răbdare și imaginație. Dacă micuțul vede că ați cedat și ați făcut curat în cameră, va știi că povestea se va repeta și va sta mult mai liniștit, convins că are cine să strângă.
Nu va fi deloc ușor să îl determinați pe copil să facă ordine, însă primul pas este să îl lasați să vă ajute să strângeți diverse lucruri. La început, micuțul o să vă încurce mai mult, însă este important să conștientizeze că este important să facă puțină curățenie după ce a terminat de făcut ceva.
Luați totul ca pe o joacă, deși este un mod serios de a-l face să fie mult mai ordonat. Mai mult, puteți inventa un sistem de premiere în cazul în care micuțul își strânge singur jucăriile și își face ordine în camera. Puteți organiza un concurs: câștigă cel care strânge mai repede cuburile, sau cine termină primul de făcut patul. În acest mod, îl stimulați pe copil să fie ordonat și vă puteți distra împreună. Copilul trebuie să fie conștient de faptul că este mai ușor să păstrezi ordinea în cameră decât să faci dezordine și apoi să faci curat.
Este foarte posibil ca la început, copilul să protesteze față de regulile impuse, dar va ajunge în scurt timp să îndrăgească o cameră curată. Faptul că învață să fie ordonat îl va ajuta atunci când va crește să fie responsabil și să aibă grijă de lucrurile sale.
Organizarea și recompensa, asul din mâneca părinților
Organizarea este cuvântul cheie . Pentru a-l ajuta pe copil să facă ordine în lucruri sau în jucării, trebuie să fixați locuri cu destinație precisă: o cutie pentru cuburi, o alta pentru mașinuțe sau păpuși, un coș pentru jucăriile cu care mergeți în parc, etc. În acest fel, copilul va învăța unde este locul fiecărui obiect.
De asemenea, fixați o zi pe săptămână pentru curățenie și implicați-l pe cel mic în această activitate. O altă regulă: în fiecare seară, înainte de culcare, este obligatoriu să își strângă jucăriile și să facă ordine în canmeră. Se va crea, în acest fel, un automatism.
Totodată, părinții ar trebui să tină cont de faptul că micuțul ar trebui să fie permanent încurajat și lăudat. Nu uitați de mici aprecieri precum o ieșire la film!