Revista Margot

Cum doarme copilul – Singur sau cu părinţii?

Iată o întrebare al cărei răspuns ideal îi preocupă în continuare atât pe părinţi, cât şi pe specialişti. De-a lungul timpului, au fost exprimate o multitudine de opinii pe această temă, fiecare mai mult sau mai puţin susţinută de argumente solide.

Toate variantele prezintă deopotrivă avantaje şi dezavantaje, rămânând la latitudinea părinţilor libertatea de a face alegerea potrivită.

 

1.Varianta „Copilul doarme singur în camera lui”

Unii părinţi decid încă de la început ca bebeluşul să doarmă în camera lui, în pătuţul pregătit special în acest scop, considerând că aşa este cel mai bine şi pentru micuţ, şi pentru ei. Această variantă este susţinută şi de o parte dintre pediatri, care apreciază că astfel se evită consecinţe negative precum tulburările de somn sau dezvoltarea unei dependenţe nesănătoase faţă de părinţi.

Potrivit unor păreri, cea mai bună perioadă în care părinţii pot încerca să îl înveţe singur pe bebeluş este între 6-8 săptămâni şi 4 luni, deoarece în acest interval s-ar forma asocierile de somn. După vârsta de 4 luni se dezvoltă şi ritmurile circadiene (ceasul biologic). Obişnuirea nou-născutului să doarmă fără părinţi este de evitat atunci când acesta este excesiv de obosit sau bolnav. Totodată, condiţiile de somn trebuie să fie adecvate, iar aşezarea în pătuţ trebuie făcută când bebele este semi-adormit. Se consideră, de asemenea, că un pat de dimensiuni mici simulează spaţiul intrauterin şi îl ajută pe cel mic să fie mai liniştit.

Avantaje

Dezavantaje

 

2.Varianta „Copilul doarme cu părinţii în pat (co-bedding)

Cunoscutul pediatru de origine suedeză Nils Bergman publica anul trecut rezultatele unui studiu privind beneficiile pe care le au copiii mici atunci când dorm cu mamele lor. Concluziile studiului, în cadrul căruia au fost urmăriţi 16 nou-născuţi, indicau faptul că inima bebeluşului funcţionează şi se dezvoltă mai bine dacă somnul său are loc la pieptul mamei. În schimb, dormitul singur creşte nivelul de stres al copilului, având efecte negative asupra evoluţiei creierului şi favorizând un comportament negativ la viitorul adult. Pediatrul precizează că, în primele săptămâni de viaţă, este bine ca nou-născutul să doarmă pe pieptul mamei, iar, ulterior, în pat cu aceasta până în jurul vârstei de 3-4 ani.

Alte avantaje

Dezavantaje

 

3.Varianta „Copilul doarme în patul lui, în cameră cu părinţii (co-sleeping)

Este calea de compromis a dormitului împreună cu părinţii, întrunind o bună parte dintre avantajele acesteia, însă cu mai puţine dezavantaje. Cei care nu vor să doarmă în pat cu bebeluşul, dar îşi doresc să îl aibă aproape măcar în primele lui luni de viaţă, pot opta pentru amplasarea pătuţului copilului în camera lor şi chiar pentru un pătuţ anexă. Această variantă are tot mai mulţi susţinători, inclusiv în rândul specialiştilor.

Avantaje

Dezavantaje

Aproximativ aceleaşi ca şi la dormitul în patul părinţilor, mai puţin riscurile care se referă la siguranţa copilului.

Indiferent de argumentele pro sau contra pentru oricare dintre cele trei variante, nu se poate afirma că există o regulă universal valabilă, deoarece copiii sunt diferiţi şi au propriul ritm de dezvoltare. La luarea deciziei, important este însă raportul dintre beneficii şi riscuri în cazul fiecărei metode în parte, precum şi măsura în care acestea corespund nevoilor familiiei şi copilului.