Revista Margot

Cum creezi obiceiurile de igienă personală ale celui mic

Este foarte important ca un copil să învețe de mic cum să se îngrijească, în funcție de vârsta pe care o are. Nu este complicat, dacă îi explicam cu tact și răbdare care sunt regulile. Cum îi învățăm pe cei mici să se îngrijească singuri, să se spele pe dinți, ori mâini sau pe față? Psihologii spun că trebuie creată o obișnuință a celui mic. De cele mai multe ori, dacă reușiți să asociați spălatul pe mâini, de exemplu, cu o activitate amuzantă, lucrurile devin mult mai simple decât par. Fiecare părinte are propria experiență în legătură cu obieceiurile de igienă ale celui mic, însă sunt câtiva pași care ar trebui respectați.

Puterea exemplului este foarte importantă pentru cel mic, care va înțelege cel mai ușor care sunt pașii de urmat dacă vede acest lucru la părintele lui. Încercați să vă faceți un obicei din a vă spăla împreună pe mâini când intrați în casă, de exemplu sau să vă spălați împreună pe dinți, seara. înainte de culcare. Întotdeauna, cel mic va imita obiceiurile și va căpăta mult mai multe încredere în forțele proprii.

Distracția reprezintă una dintre cele mai bune metode de a-l învăța pe copil să întreprindă diverse activități. Cea mai bună metodă de învățare pentru un copil este jocul – spun specialiștii în parentig. Tocmai de accea, puteți inventa anumite jocuri – de exemplu, puteți declanșa un război prin care săpunul distruge microbii și bacteriile.

Cum îi învățăm pe cei mici să se spele pe dinți

Momentul spălării pe dinți nu trebuie să fie o corvoadă nici pentru părinte și nici pentru copil. Medicii stomatologi spun că un copil ar trebui să învețe să se spele singur pe dinți începând cu vârsta de 4-5 ani. Totuși, un copil nu este capabil să își perie singur dinții, într-un mod corect, cel puțin până la vârsta de 8 ani. Tocmai de aceea. este foarte important ajutorul părinților. Cu cât îi învățați pe cei mici să se spele pe dinți de la vârste fragede, cu atât cresc mai mult șansele de a avea o dantură sănătoasă. Astfel, cei mici trebuie să se spele pe dinți de două ori pe zi – dimineața și seara, indiferent dacă dețin dinți definitivi sau de lapte.

Pentru micuții care nu au împlinit vârsta de doi ani

De obicei, primul dințișor apare în jurul vârstei de patru luni. Începând cu vârsta de 6 luni, părinții ar trebui să îl obișnuiască pe cel mic cu periuța de dinți. Atenție la periuța de dinți pe care o alegeți, aceasta trebuie să fie una foarte moale, specială pentru curățarea dințișorilor abia apăruți. Supravegheați-l pe micuț și, împreună cu mânuțele lui, periați dințișorii cu mișcări ușoare, circulare, fără a apăsa și fără a răni gingia.

Pentru copiii cu vârste cuprinse între 2-4 ani

În această perioadă, dințișorii celui mic continuă să crească, iar copilul trebuie să fie conștient de importanța curățării acestora. Ca să îl obișnuiți mai ușor pe cel mic cu ideea de spălare pe dinți, încercați să transformați spălatul pe dinți într-o activitate amuzantă și atractivă. Puteți, de exemplu, să asociați curățarea dinților cu o poezioară, un cântecel sau chiar cu o poveste despre pasta de dinți și cariile care atacă dinții. În acest fel, micuțul va fi mult mai implicat și va realiza cat de importantă este igiena dentară pentru sănătatea danturii.

Pentru copiii cu vârste cuprinse între 4-8 ani

În această perioadă, copii ar trebui să învețe cum să manevreze corect periuța de dinți, astfel încât dinții să poată fi curățați așa cum trebuie. Cei mai mulți copii se confruntă cu lipsa de răbdare, tocmai de aceea trebuie să îi explicăm micuțului că periajul corect trebuie să dureze trei-patru minute. Îl puteți ajuta să respecte acest interval, folosind o clepsidră sau chiar un cântecel (periajul dinților se termină atunci când se încheie și melodia).

Pentru copiii cu vârste de peste 8 ani

În această etapă, copiii ar trebui să știe deja cum să se spele corect pe dinți. Periuța de dinți este foarte importantă, copilul are dinți de lapte, dinți permanenți și dinți lipsă, iar periajul trebuie efectuat cu grijă, astfel încât să nu rănească gingia. De asemenea, la fiecare șase luni, copilul trebuie dus la stomatolog, la un control amănunțit. Vizita trebuie să fie una plăcută, pentru ca copilul să nu rămână cu teama de dentist.

©Instagram

Spălatul pe mâini , dușul sau baia – un obicei cu care copilul trebuie învățat de mic

Indiferent de vârsta copilului, acesta trebuie să fie învățat încă de la vârste fragede că spălatul pe mâini este o metodă bună pentru prevenirea a numeroase boli, de la banale răceli până la boli mai grave, cum ar fi meningita. De asemenea, este foarte important ca cel mic să fie obișnuit să i se facă baie sau duș în fiecare zi.

Cum să facem spălatul mai atractiv pentru cei mici

Părinții trebuie să îi ofere micuțului un confort pentru ca micuțul să se acomodeze regulilor de igienă. De exemplu, în cazul în care chiuveta este așezată prea sus pentru el, trebuie să folosiți un înălțător.

Totodată, puteți să cumpărați săpunuri în diverse forme sau culori, care să îl atragă. Pe piață există gel de duș sau săpun special pentru copii, în ambalaje cu personaje din desenele animate. Alegeți eroul preferat al copilului, inventați chiar o poveste despre felul în care acesta se spală pe mâini sau face duș. Micuțul va fi încântat să facă lucrurile pe care le întreprinde și eroul său.

Încercați să țineți cont de preferințele copilului în ceea ce priveste prosoapele. Alegeți împreună culoarea și dimensiunea prosoapelor pe care doar el trebuie să le folosească. Copilul va reacționa foarte bine atunci când știe că a avut un cuvânt de spus în această alegere. În acest fel, copilul se simte responsabilizat, fapt ce îi crește încrederea în sine.