Cum contorizezi accesul copilului la dispozitive tehnologice?
Deja nu mai este ceva neobișnuit ca cei mici să facă mici crize atunci când părinții le cer să închidă televizorul sau să lase deoparte telefonul ori tableta. Pentru părinții moderni timpul pe care cei mici îl dedică dispozitivelor tehnologice reprezintă o mare problemă.
Academia Americană de Pediatrie avertizează că folosirea în mod excesiv a dispozitivelor tehnologice le poate produce copiilor probleme cu somnul, performanță scăzută la școală, poate induce un risc crescut al obezității și al hărțuirilor în mediul online.
Părinților le este recomandat de asemenea să vorbească cu cei mici despre siguranța în mediul online.
Cât timp petrece copilul în fața ecranelor?
Conform unui raport făcut public de Common Sense Media, copii de până la 8 ani petrec cam două ore și 18 minute în fața dispozitivelor tehnologice.
Aproximativ 72% din acest timp este dedicat televizorului. Aceste date arată o creștere considerabilă față de anul 2011, când timpul pe care cei mici îl petreceau în fața ecranelor era de o oră și 55 de minute.
Timpul petrecut pe majoritatea dispozitivelor tehnologice, inclusiv televizor, computere, jocuri video și DVD-uri a scăzut semnificativ, însă atenția acordată de cei mici telefonului a crescut.
Copii între 8-12 ani petrec aproximativ patru ore și 36 de minute în fața ecranelor, conform unui raport din 2015 efectuat de Common Sense Media.
Adolescenții își dedică cam șase ore pe zi dispozitivelor tehnologice; în acest timp fiind incluse audițiile muzicale sau cititul pe E-book Reader.
Aproape 62% dintre adolescenți au mărturisit că folosesc televizorul zilnic. În vreme ce majoritatea băieților preferă să se joace jocuri video, fetele aleg să asculte muzică sau să petreacă timp pe platformele de socializare. Telefoanele mobile sunt folosite 45% din timpul dedicat de adolescenți dispozitivelor tehnologice.
Specialiștii recomandă părinților să limiteze timpul petrecut de copii mai mici de 18 luni în fața ecranelor.
Copiilor mai mari putând să li se aleagă conținând de calitate care să fie urmărit alături de părinți pentru ca minorii să fie ajutați de părinți să înțeleagă mesajul vizionat.
Timpul petrecut în fața ecranelor nu ar trebui să interfereze cu somnul copilului sau rutina exercițiilor fizice ale acestuia. Părinții trebuie să petreacă de asemenea timp cu cei mici și în afara companiei dispozitivelor tehnologice. Desemnarea unui spațiu în care să nu fie folosite aceste dispozitive este de asemenea utilă, informează CNN News.