Revista Margot

Cum alegem scaunul auto pentru copii

Întotdeauna, călătoria cu cel mic trebuie să se desfășoare în condiții de maximă siguranță. Fie că mergeți cu mașina personală sau un alt mijloc de transport în comun, copilul trebuie să circule într-un mod civilizat, care să nu îi pună în pericol viața. Dar cum alegem scaunul auto pentru copii?

Potrivit legii, copii trebuie așezați corespunzător într-un scaun auto, ales în funcție de vârstă și de numărul de kilograme. Din păcate, zilnic se produc accidente în lumea întreagă, în care sunt implicați copiii, mulți dintre ei își pierd și viața.

Datele statistice sunt îngrijorătoare: în fiecare zi, o familie de cinci persoane moare pe străzile din România. Dincolo de aceste cifre, stă precauția. Cei mici trebuie să fie învățați să respecte reguli clare privind călătoria cu mașina. Ei trebuie să se învețe să stea în scaunul auto și să fie liniștiți în mașină. În Statele Unite, principala cauză pentru decesul copiilor sunt leziunile produse în accidentele rutiere. Motivul – cei mai mulți copii nu sunt așezați corespunzător, ceea ce înseamnă că scaunul auto ar fi putut evita multe din aceste decese.

Cum alegem un scaun auto

Pe piață există o multitudine de modele și tipuri de scaune auto pentru copii și, de multe ori, părinții au o dilemă: care este cel mai potrivit scaun pentru copil? Cel mai bun scaun este cel care se potrivește cel mai bine bugetului, masinii și copilului dumneavoastră și – ceea ce este cel mai important – să îi ofere micuțului cea mai bună protecție în caz de accident. Vestea cea bună este că pe piață, toate scaunele auto respectă standardele legale și sunt omologate. Atenție: aceste calități se deteriorează în timp și tocmai de aceea, părinții ar trebui să fie foarte atenți în cazul în care folosesc un scaun mai vechi.

Primul criteriu de care trebuie să țineți cont în alegerea unui scaun auto este vârsta copilului. Unele scaune de masina se pot transforma pe măsură ce micuțul crește, ceea ce înseamnă că se asimileaza mai multor grupe de scaune.

Există mai multe tipuri de scaune auto pentru cei mici:

Scaunul auto pentru bebeluși (scoica) – Acesta se montează cu spatele la direcția de mers. Există o limită de greutate, iar atunci când bebelușul depășește această limită, trebuie schimbat scaunul.

Scaunul covertibil/cabrio – Se fixează cu fața la direcția de mers, recomadat copiilor cu greutatea între 9 și 18 kg sau până la vârsta de 4 ani.

Scaune înălțătoare – Recomadate copiilor cu greutatea cuprinsă între 15-36 de kilograme sau cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani. Pentru siguranța copilului, se folosesc centurile de siguranță abdominale și de umăr. În ultimii ani, au apărut mai multe tipuri de autoturisme care au încorporate în bancheta din spate scaune înălțătoare pentru cei mici.

Rear facing – Conform Academiei Americane de Pediatrie, scaunele care se poziționează cu spatele la direcția de mers a mașinii vor proteja copiii de până la doi ani; în cazul unui accident grav, capul copilului nu va mai fi propulsat înainte, în mod normal în urma unui impact acest lucru întâmplându-se în pofida centurilor ce ar stabiliza doar corpul. Multe dintre scaunele de acest tip pot „găzdui” un copil până când atinge greutatea de 23 kg.

Când cumpărați un scaun de mașină, achiziționați toate accesoriile de instalare. Dacă un element nu se potrivește cu mașina în care este montat scaunul, înseamnă că acesta este nesigur. Luați în calcul apărătorile pentru umeri, pernele suplimentare (preferabil detașabile). De asemenea, trebuie ținut cont de sistemele de reglaj ale dimensiunii curelei, acestea nu trebuie să îl deranjeze pe copil și să fie la îndemână pentru părinți.

Cum instalăm scaunul auto

Instalarea unui scaun auto nu este un lucru tocmai usor. Administrarea Națională pentru Siguranța Traficului consemnează cele mai frecvente greșeli pe care fac părinții în legătură cu scaunul auto pentru copii. Acestea se referă în primul rând la stabilitate. Un scaun corect montat nu trebuie să fie mutat mai mult de un cm în ambele părți. O altă greșeală este trecerea incorectă a centurilor de siguranță prin sloturile corespunzătoare și nefolosirea unui clip de blocare atunci când este necesar.

Toate scaunele auto se montează cu ajutorul centurilor de siguranță ale mașinii. Trebuie să citiți cu atenție instrucțiunile de montare a scaunului, studiile arată că în aproape 70 la sută din cazuri, scaunele sunt montate greșit. În cazul în care scaunul nu este montat corect, el nu poate asigura securitatea copilului în timpul mersului.

Unele mașini au în dotare un sistem în plus de siguranță: ISOFIX ( Internbational Standards Organisation FIX). Scaunele care folosesc acest sistem de prindere sunt mai sigure decât cele cu prindere prin centură, fiindcă ele se fixează strâns și nu permit mișcarea scaunului după ce a fost montat.

Cel mai sigur loc pentru scaunul auto este pe bancheta din spate, departe de airbaguri, chiar în centru. Evitați să așezați scaunul aproape de o portieră laterală, veți minimiza în acest fel riscul de rănire în cazul unui accident. Un studiu realizat în 16 țări arată că riscul de accidente scade cu până la 43% dacă scaunul auto este amplasat în centrul banchetei din spate, în loc să fie pus în stânga sau dreapta banchetei.

Greșeli de evitat:

De cele mai multe ori, în mod inconștient, părinții fac o serie de greșeli. Prima dilemă apare chiar în momentul în care trebuie să ducem bebelușul acasă, de la maternitate. În niciun caz, nu țineți nou-născutul în brațe. Orice frână mai bruscă îl poate pune în pericol. Părinții trebuie să aibă așa-numita „scoică pentru nou-născuți”, pentru ca bebelușul să poată fi transportat în mașină, în siguranță. Organziatia britanica RoSpa recomadă părinților să folosească scoica până când bebelușul cântărește cel puțin 9 kg. Alte erori care se mai fac:

Prețul scaunelor auto

Atunci când vă stabiliți bugetul pentru cumpărarea unui scaun auto, trebuie să țineți cont de sfaturile producatorilor care susțin că fiecare scaun existent pe piață îndeplinește minimul de siguranță reglementat de autorități pentru vârsta și greutatea aferentă. Diferențele de preț constau, de obicei, în confortul suplimentar, accesorii sau o creștere a nivelului de siguranță.

Deci, cel mai ieftin scaun de pe piață este sigur pentru copil atât timp cât a fost fabricat cu certificatele și autorizațiile necesare. Este de preferat să ai un scaun mai ieftin decât să nu ai deloc unul.

Prețul unui scaun auto variază între 140 și 2.200 lei. Părinții trebuie să fie conștienți că viața copilului valorează mult mai mult.

Ce prevede Codul Rutier în legătură cu transportul copiilor

Potrivit reglementărilor în vigoare în România, copiii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă pentru conducător şi pasageri, doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul. Fac excepţie de la această regulă copiii aflaţi în mijloace de transport în comun sau în taxi, dacă în acesta din urmă copilul ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă.

Copiii de peste 3 ani, având o înălţime de până la 150 cm, pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunele din faţă. Şoferii care transportă copii în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă sau nu folosesc dipozitive de fixare în scaune pentru copii vor fi sancţionaţi cu patru – cinci puncte de amendă, respectiv cu amenzi de 390 – 487 de lei, şi trei puncte de penalizare. Aceleaşi sancţiuni sunt prevăzute şi pentru neasigurarea că persoanele minore poartă centură de siguranţă.