Cum alegem gradinița copilului? Este o întrebare dificilă pentru multe mame.
„Când a crescut atât de repede, oare o să stea fără mine? Dar eu, ca mamă, sunt pregătită pentru acest pas? Cu siguranță nu, asta e sigur! Oare nu am început prea devreme căutările? ”. Sunt gândurile care îmi trec prin minte, în timp ce caut cu disperare un ajutor de la Mr. Google. După doar câteva clickuri, îmi dau seama că nimeni nu îmi poate oferi cea mai bună soluție, pentru că nu există grădinița perfectă, ci doar o grădiniță care se potrivește cel mai bine cu nevoile fetiței mele.
Care este cea mai bună grădiniță pentru copilul meu? Psihologii cred că atunci când părinții iau o decizie în legătura cu grădinița pentru copil, ei riscă o mare greșeală: fac această alegere în funcție de experiențele lor. Niciodată nu am cum să uit mirosul tocăniței de conopidă din timpul copilăriei, pe care îl simțeam, de nenumărate ori, atunci când mergeam la grădiniță. Era atât de intens, încât m-a făcut să urăsc conopida toată viața. Și, brusc, am realizat că mâncarea este un criteriu important. Dacă fetița mea va păți la fel?
Una dintre mămicile cu care mă întâlnesc destul de des în parc, povestea cât de mult detesta, atunci când era mică și mergea la grădiniță, multe dintre activitățile intelectuale care i se păreau greoaie din cele pe care le făcea cu educatoarea. În consecință, ea a decis să aleagă pentru cel mic, o grădiniță cu multe activități libere, care să îl ajute să se dezvolte corect.
Totuși – spun psihologii, această gândire este complet greșită pentru că, în general, părinții sunt tentați să aleagă grădinițele la care le-ar fi plăcut să meargă ei înșiși.
Cu această idee în cap, am început să caut mai departe. Totuși, care e cea mai potrivită grădiniță pentru copilul meu? Cât de departe ar trebui să fie de casă? Ce program are? Cât de simpatică să fie educatoarea? Să aleg sistemul de stat ori cel privat?
Grădiniță privată sau de stat?
A fost cel mai simplu să mă decid, după ce am vizitat câteva grădinițe particulare. Să îți duci copilul la o grădiniță privată poate părea, pentru mulți, ceva pretențios . Într-adevăr, clasele sunt spațioase, cu mobilier colorat și modern și cu personal zâmbitor și amabil. Am fost atentă în special la spațiul de joacă, dormitoare ori la sala de masă, ca să imi fac o imagine clară asupra grădiniței.
Nu i-am ocolit nici pe copii. O privire aruncată fugar, printr-o ușă deschisă, să vad dacă micuții sunt agitați, lăsați să se manifeste liber, sau…din contră, stau cuminți la măsuțe, într-o liniște deplină.
Foarte importantă este discuția cu directorul grădiniței și cu câteva educatoare. Discuțiile cu ele le-am privit prin ochii copilului meu. În timp ce doamna directoare mă convingea cât de bine este să îmi aduc fetița la această grădiniță, eu îmi imaginam cum ar suna cuvintele ei dacă ar citi o poveste…mi-ar plăcea să o ascult?! Încercați acest exercițiu, s-ar putea să vă ajute în alegerea pe care urmează să o faceți. Foarte important este ca educatoarea să vorbească corect limba română, cei mici sunt foarte receptivi și prind rapid, în special greșelile.
Nu am omis nici grădinițele de stat. Le-am ales pe cele mai apropiate de casă și le-am vizitat. Nu sunt atât de strălucitoare ca cele private, însă clasele sunt curate, luminoase, pline de jucării. Și, în plus, educatoarele sunt tinere, frumoase și cu părul lung (Fetița mea are o slăbiciune pentru toate doamnele și domnișoarele care au părul lung, așa că am trecut acest aspect la plusuri).
Ce ar trebui să discutați cu educatoarele
La întâlnirea cu doamnele educatoare, aveam deja o listă cu întrebări gata pregătite. Mă interesa în mod direct să știu:
· Au pedepse? Există un colț al rușinii?
· Copii sunt puși să stea cu mâinile la spate?
· Care este programul grădiniței, cât este de flexibil? (Ce se întâmplă dacă rămân neprevăzut peste program, la serviciu sau dacă întârzii dimineața?)
· Câte educatoare sunt? Dar o grupă de copii, cât este de mare?
· Cât timp sunt lăsați să doarmă?
· Cât timp petrec la joacă?
· Au și activități opționale (de exemplu, înot, balet, etc.)
· Ce mănâncă, de unde se face aprovizionarea?
· Cum se procedează atunci când un copil este răcit?
Alte detalii de care am ținut cont în alegerea grădiniței
· Igiena
Trebuie să avem copii sănătoși, care să trăiască într-un mediu curat. Tocmai de aceea, igiena este foarte importantă.
Puteți arunca o privire în bucătărie, pentru a vedea exact condițiile în care este preparată mâncarea.
Nu neglijați nici toaletele!
Luați în calcul că un copil petrece 4-6 ore pe zi într-o clasă, iar aceasta trebuie să fie foarte curată.
În cazul multor grădinițe de stat, micuții dorm în aceeasi sală, în cazul grădinițelor particulare, copiii se odihnesc în dormitoare separate de sălile de curs.
Totuși, sunt multe grădinițe de stat care au fost renovate si arată aproximativ la fel cu cele de stat.
· Cabinetul medical
Este foarte important ca, în cadrul grădiniței, să existe permanent un cadru medical.
Acestea trebuie zilnic să verifice starea de sănătate a micuților și să semnaleze și să trateze, pe cât posibil, orice problemă care ar putea să apară.
Mi-a atras atenția în mod plăcut una dintre grădinițele pe care le-am vizitat, unde cabinetul medical era amplasat chiar la intrare, astfel încât toți copiii care intrau pe ușa grădiniței să fie verificati, înainte de a intra în colectivitate,
· Securitatea grădiniței
Micuții trebuie supravegheați permanent, iar în curtea și clădirea grăniței nu trebuie să pătrundă oricine.
Tocmai de aceea, trebuie să verificați dacă există un om care asigură paza, dacă au camere de luat vederi ori interfon.
În cazul în care grădinița are mai multe ieșiri (cu excepția ieșirii principale), trebuie să verificați dacă acestea sunt închise. Copii sunt mici si imprevizibili, sunt situații în care aceștia se plictisesc și doresc să plece, ori le este dor de mamă, iar o clipă de neatentie poate provoca o tragedie.
În urma căutarilor mele, am ales o grădiniță de stat. A contat mai puțin proximitatea față de casă, ci mai degrabă relațiile cu educatoarea și educatia aleasă pe care o poate primi de la aceasta.
Kindergarten, sursa foto: Richland2.org