Când este cel mai bun moment pentru a merge cu copilul la cumpărături? Sunt foarte mulți părinți care amână cât de mult acest moment, pentru că de multe ori cel mic face ca vizita prin magazine să fie lungă și obositoare. În plus, mulți părinți spun că o sesiune de shopping alături de unul sau mai mulți copii este o adevărată corvoadă, în care nervii se întind la maxim.
Psihologii susțin însă că este benefic să luăm copilul la cumpărături, în măsura în care este posibil. Implicându-l pe copil în treburile zilnice, îl responsabilizăm iar acest lucru este foarte bun pentru dezvoltarea personalității lui.
Cumpărăturile cu un copil de până într-un an
Unii părinți consideră că un nou-născut ori un bebeluș de doar câteva luni nu are ce căuta într-un magazin, pentru că sunt o mulțime de germeni, microbi ori bacterii care l-ar putea îmbolvăvi.
În cazul în care copilul este mic, de câteva luni, cumpărăturile se pot face mai ușor. Este important să aveți un mijloc de purtare a bebelușului (wrap sau sling) – în acest fel aveți contactul direct cu copilul.
Foarte importantă este și starea copilului. Dacă micuțul este obosit ori agitat, amânați mersul la cumpărături. Întotdeauna, trebuie să țineți cont de programul copilului. Evitați orele în care micuțul ar trebui să doarmă ori să mănânce. De multe ori, sesiunea de shopping durează, iar un copil care devine flămând și obosit este și mai puțin cooperant.
Cea mai bună perioadă pentru cumpărături este dimineața. Cel mic este odihnit, iar magazinele sunt mai libere. În schimb, dacă faceți cumpărăturile seara, riscați să fie aglomerație, iar copilul foarte obosit.
În general magazinele sunt mai puțin aglomerate până în jurul orei 14.00. În schimb, după ora 18.00, sunt foarte mulți oameni care își fac cumpărăturile și ar fi bine să evitați această perioadă, dacă doriți să îl luați pe copil în magazin. De asemenea, evitați să mergeți la supermarchet în weekend.
Încercați să faceți cumpărături în mod organizat. Pregătiți din timp o listă, acest lucru vă va ajuta să economisiți timp, să nu uitați ce cupărături ar trebui să faceți, pentru că sunteți cu copilul și vă veți concentra asupra lui. Ar fi bine să mergeți la supermarketurile pe care le frecventați des, pentru că știți deja unde sunt produsele pe care le căutați.
Cumpărăturile cu un copil de peste doi ani
Adevărata provocare legată de mersul la cumpărături începe din momentul în care cel mic are vârsta de un an si jumătate, doi ani.
În această perioadă, micuțul începe să fie conștient de ceea ce este în jur, este atras de jucării, de culorile produselor, de ambalaje sau de diferite personaje.
Totodată, mersul la cumpărături nu trebuie să fie perceput ca o sursă inepuizabilă de stres atât pentru părinți, cât și pentru copil.
Câteva recomandări, atunci când mergeți cu copilul la cumpărături:
Înainte de a pleca de acasă, stabiliți reguli clare, pentru ca cel mic să știe și să înțeleagă exact ce trebuie să facă. Pentru a nu risca să aveți coșul plin cu jucării, explicați-i copilului că mergeți să cumpărați doar anumite produse, nu tot magazinul.
Rămâneți relaxați și deschiși la nevoile copilului. În acest fel, puteți avea surpriza ca sesiunea de shopping cu un copil să fie una foarte plăcută.
Întotdeauna, cel mic îi are ca model pe părinții lui, iar sfaturile psihologilor sunt foarte clare: încercați să înțelegeți copilul și să fiți deschis. Nu trebuie să țipați la el dacă nu are răbdare să faceți cumpărăturile și nici să îl amenințați cu pedeapsa. Pe un ton calm, spuneți-i clar ce vă doriți de la el. De exemplu: „Nu pleca de lângă mine” sau „Ține-mă tot timpul de mână”, în loc să îi spuneți: „Nu mai alerga!”, „Încetează să mai fii așa agitat!”
Implicați-l pe cel mic atunci când sunteți într-un supermarchet. De exemplu, el ar putea să ia de pe raft un anume produs sau puteți să îl rugați să așeze produsele în coș. Cu siguranță, va fi bucuros să vă ajute, iar shoppingul va deveni pentru el o adevărată provocare.
Dicutați permanent cu copilul, astfel puteți preveni plictiseala lui. De exemplu, îl puteți întreba ce fel de fructe ar dori să cumpărați: cireșe ori nectarine? Struguri albi sau negri?
Mulțumiți-i pentru ajutor și lăudați-l pentru felul în care s-a descurcat. În acest fel, va prinde mai multă încredere în el.
Transformați totul într-un joc, în acest fel copilul va deveni mai cooperant și nu se va plictisi.
Luați în calcul și anumite situații neprevăzute, cum ar fi plânsul isteric ori trântitul pe jos. Este important ca, în asemenea situații, să vă păstrați calmul. În cazul în care copilul nu se potolește – ieșiți puțin din magazin. De cele mai multe ori, copiii se liniștesc atunci când sunt într-un spațiu restrâns.