Cu bebe la serviciu?
Ai născut și pe nesimțite deja s-a făcut timpul să te reîntorci la muncă? Ce ai zice dacă ar exista posibilitatea de a-l lua și pe cel mic cu tine, pentru o perioadă?
De cele mai multe ori, când vine vorba de îngrijirea copiilor, discuția se concentrează asupra costurilor. Părinții își doresc ca acestea să fie cât mai reduse. Poate la fel de des, deși România are printre cele mai lungi concedii de maternitate, mamele aleg să se reîntoarcă mai repede la locul de muncă din cauză că veniturile familiei sunt insuficiente. Așadar, cele două variante luate în calcul sunt fie statul acasă cu nou-născutul pe întreaga perioadă a concediului de maternitate, fie reinserarea timpurie în câmpul muncii. Însă câte mame se gândesc la varianta de a le combina pe cele două?
Poate părea incredibil, însă în secolul al XIX-lea, femeile își luau bebelușii la serviciu. Muncitoarele din uzine găseau metode inventive de a-i culca printre ele. Făcând parte dintr-o categorie socială care nu își permitea să se bazeze pe un singur venit per familie, părea singura variantă.
Cu timpul, salariile bărbaților au început să fie suficient de consistente cât să permită șederea acasă a femeilor. Însă roata istoriei se întoarce și nu a trecut mult până ce nevoia a două venituri în familie s-a făcut simțită din nou.
Desigur, în zilele noastre, responsabilă de întoarcerea timpurie la locul de muncă este și mentalitatea femeilor care doresc să se afirme la locul de muncă. Există de asemenea studii care arată că o perioadă prea lungă petrecută singură cu copiii acasă poate duce femeile la depresie.
În același timp, a-l lua pe cel mic cu tine la serviciu îl face mult mai sociabil pe cel mic. Îl expune unui mediu nou, stimulându-i receptivitatea. De asemenea, un alt avataj ar fi că mamele care au copilul alături de ele la serviciu se pot concentra mult mai bine, contrar aparențelor. Astfel, dispare grija constantă că mamele nu știu unde este cel mic, dacă este bine îngrijit, dacă a mâncat la timp, suficient, dacă a dormit și tot așa.
Acum, chiar dacă reîntoarcerea la locul de muncă se face din rațiuni financiare, familia ajunge de fapt să cheltuiască un salariu cu plata bonei. Pentru aceia ce nu pot beneficia de perioada de 2 ani de stat acasă cu copilul, nu se mai pune problema unei alegeri. Iar dacă la asta adăugăm situația femeilor singure care trebuie să se descurce cu creșterea unui copil, nu se poate să nu ne ridicăm atunci întrebarea „n-am putea să-i luăm cu noi la muncă?”
Sigur că nu orice loc de muncă poate fi unul sigur pentru un bebeluș, cum ar fi de exemplu spitalele, șantierele sau mijloacele de transport. Dar în cazul companiilor în care se lucrează mult la birou și fără contact cu clienți, nu s-ar putea implementa un sistem prin care mamele să aibă posibilitatea să-și aducă bebelușii cu ele?
Nu vorbim de înființarea de creșe la locul de muncă. Acestea implică de obicei costuri ridicate, atât pentru companie, cât și pentru părinți. Or ideea este aceea de a ușura sarcina financiară a familiei și a oferi totodată mamei ocazia de a fi mai împăcată cu ideea reîntoarcerii la muncă.
Bineînțeles, s-ar cere impunerea unei limite de vârstă până la care poate fi adus cel mic. De la un punct încolo, odată ce devine mobil, orice loc care nu este special amenajat pentru nevoile sale poate deveni periculos. Iar mama nu ar mai putea să-i acorde la fel de multă atenție pe măsură ce crește, fără să-și neglijeze jobul.
În America, acest model a fost implementat în urmă cu 10 ani de către Parenting in the Workplace Institute. Este o organizație care încearcă să convingă companiile să permită angajaților aducerea bebelușilor la muncă. Au făcut-o cu succes în peste 200 de firme până acum , iar mișcarea continuă să ia amploare. Conform acestei organizații, eficiența și moralul la locul de muncă cunosc o îmbunătățire în preajma unui bebeluș. Iar acest lucru le ușurează mult părinților tranziția înapoi la locul de muncă.
Prin urmare, a lua copilul la muncă nu este nici o idee nouă, nici o idee imposibilă, după cum ne-o arată experiența altor țări.
Așa că în loc să ne întrebăm dacă ar trebui sau nu să ni se permită să aducem copiii la muncă, de ce nu am căuta soluții inteligente pentru a o face?
Tu, ți-ai lua bebelușul la serviciu?