Toți părinții își doresc să aibă copii fericiți. Nu este un lucru foarte greu de realizat – spun psihologii care atrag atenția că, aproape întotdeauna, un copil optimist, sănătos și echilibrat este cel care are părinții fericiți. Potrivit unui studiu Harvard privind dezvoltarea adultilor, realizat pe o durată de 75 de ani (a fost cel mai lung studiu din istorie), o copilărie fericită are efecte benefice asupra dezvoltării ulterioare a unui adult.
Această cercetare arată că un copil care are relații apropiate, armonioase cu părinții săi, va dezvolta – când va deveni adult – același tip de relații și chiar mai strânse cu cei apropiați. De asemenea, cei care au avut o copilărie fericită au trăit mai mult, peste 80 de ani. Studiul a analizat și relațiile dintre frați – relațiile strânse dintre aceștia încă din copilărie îi determină pe oameni să nu cadă în depresie.
Copilul trebuie iubit necondiționat
Ce trebui făcut pentru a avea un copil fericit? Mulți părinți își pun această întrebare, iar psihilogii spun că răspunsul este la îndemâna oricui: iubirea. Micuțul trebuie iubit permanent, și atunci când obține rezultate bune la școală sau când este premiat pentru fapte bune, dar și atunci când face greșeli.
Este o formă de iubire necondiționată, care nu trebuie să cunoască niciun fel de limite sau reguli. Bineînțeles că, de fiecare dată când greșește, copilul trebuie atenționat asupra acestui lucru, dar – tot de fiecare dată, părinții trebuie să îl asigure că este crescut cu dragoste, indiferent de comportamentul lui. O universitate din Columbia a efectuat, în 2013 un studiu care a demonstrat că mamele care și-au exprimat dragostea și afecțiunea față de copil au avut relații mai apropiate cu copiii lor. Când micuții se știu iubiți, ei se bucură mai mult și acceptă sfaturile și recomadprile părinților mult mai ușor.
Iubirea necondiționată are o serie de beneficii:
Relații mai strânse între părinți și copii. Felul în care evoluează relația dintre părinte și copil influențează în mod direct dezvoltarea viitorului adult. Implicarea ambilor părinți în viața copilului și satisfacerea nevoilor micuțului contribuie la dezvoltarea unui adult sănătos, împlinit și fericit.
Teama de eșec este mai mică. Dacă părinții le repetă copilului că au încredere în el, acesta capătă încredere în propria persoană.
Sănătatea copilului este influențată de iubirea pe care cel mic o primește de la părinți. În cazul unui copil nefericit, crește riscul de boli cardiovasculare, a hipertensiunii arteriale – avertizează medicii.
Comunicarea cu copilul trebuie să se facă deschis, pe bază de încredere reciprocă
În volumul Între părinte și copil, Haim Ginott spunea că, întotdeauna, comunicarea dintre părinte și copil trebuie să se bazeze pe respect și pricepere. Părinții ar trebui să aibă la îndemână câteva cuvinte, pe care să le spună sincer copiilor lor. În acest fel, copilul va fi mai sigur pe el și va reuși mult mai ușor în fața tuturor provocărilor. Ce trebuie să le spunem copiilor?
Te iubesc
Îmi face plăcere să stau cu tine
Voi fi alături de tine, indiferent ce se va întâmpla
Orice problemă are o rezolvare
Îți mulțumesc
Sunt greșeli care se pot repara
Totodată, părinții ar trebui să nu folosească cuvinte care îl pot umili pe cel mic sau îl pot descuraja. Exemple de expresii care nu ar trebui spuse copiilor:
Nu ești bun de nimic
Fratele/colegul tau poate și tu nu
Nu te mai iubesc daăa …(exemplu: nu înveți bine)
Ți-am spus eu că nu o să reușești
Crește un copil optimist!
Psihologii spun că un copil optimist își pierde mai greu încrederea atunci când devine adult. Tocmai de aceea, este important ca părinții să îl învețe pe cel mic să vadă întotdeauna jumătatea plină a paharului.
Copilul trebuie în permanență încurajat să își dezvolte aptitudinile și lăudat de fiecare dată cînd obține performanțe. Un copil care face ce îi place, va avea mai multă încredere în el, în consecință va fi mai împlinit și fericit.
Fă-i bucurii copilului!
Părintele trebuie să găsească în permanentă motive pentru a petrece cât mai multe momente frumoase alături de copil. Întotdeauna, un copil trebuie privit cu bunătate.
Zâmbiți atunci când vă vedeți copilului, acesta va realiza că prezența lui în viața dumneavoastră este o bucurie. Îmbrățișați copilul si răspundeți întotdeauna la gesturile lui de tandrețe. Dragostea față de el, mediul cald și prietenos al familiei, încrederea în sine – sunt surse inepuizabile, care îl vor face fericit.