Alimentație

Copilul mănâncă prea încet?

Copilul mănâncă prea încet? - RevistaMargot.ro

Când copilul nu mănâncă prea bine sau aproape deloc, mămicile încep să se alarmeze. Îngrijorarea ar putea fi justificată, spun psihologii, pentru că lipsa poftei de mâncare este semnalul clar că ceva nu este în regulă cu micuțul. Ce se întâmplă însă atunci când copilul nu reușește să mănânce singur (deși vârsta îi permite acest lucru) sau atunci când o face, mănâncă foarte încet? În această situație, părinții nu ar trebuie să se împace cu ideea, gândinsu-se: „Bine că mănâncă și așa, încet”, ci ar trebui să acționeze rapid, pentru rezolvarea situației. Deci, ce trebuie făcut atunci când copilul mănâncă prea încet?

Cum să îl învățăm pe copil să mănânce corect

Când aveți acasă un copil care nu mânăncă mult, este mofturos ori mănâncă prea încet, nu trebuie să aveți o atitudine negativă față de aceasta: nu țipați la el, nu îl certați și nu îl pedepsiți!

Psihologii au câteva recomadări pentru a depăși această situație:

Luați masa alături de toți membrii familiei

Mesele în familie trebuie să fie cele mai plăcute momente petrecute împreună.

Încercați, pe cât posibil să faceti o tradiție din acest obicei de a mânca alături de toți membrii familiei.

În acest fel, copilul primește atenție, iar acest lucru îi dă încredere. În plus, cel mic „învață să țină ritmul” cu ceilalți.

Psihologii spun că mesele în familie sunt cel mai bun moment de socializare și un bun motiv prin care copilului i se atrage atenția de la felul de mâncare, care ar putea să nu-i placă, și de la cantitatea mâncării din farfurie.

De cele mai multe ori, copilul se bucură mai mult de compania familiei decât de mâncare. Cu cât atmosfera este mai plăcută, cu atât copilul va mânca mai bine.

Dacă nu ați testat până acum acest lucru, este cazul să o faceți. Dacă timpul nu vă permite, încercați să mâncați împreună, cel puțin o dată pe zi.

Micul dejun sau cina ar trebui să fie momentul special al zilei, de reconectare a familiei. Efectele benefice ale acestor momente vor fi resimțite din plin, de toți cei ai casei.

Încercați mereu noi feluri de mâncare

Un studiu realizat de Parenting: Science and Practice, arată că cei mici au mâncat mai multe fructe și legume dacă li s-a cerut să încerce să guste câte puțin din acestea, o dată pe zi, timp de două săptămâni.

Așadar, nu renunțați ușor dacă micuțul refuză un anumit tip de legume sau fructe. Preparați o legumă în mod diferit și rugați-l să încerce noul fel de mâncare.

Țineți cont de faptul că în alimentația unui copil contează în primul rând calitatea și nu cantitatea de alimente pe care le consumă. În plus, noutatea unui aliment s-ar putea să îl atragă și, în acest fel, copilul să nu mai tragă de timp atunci când mănâncă.

Truc pentru copiii mofturoși: Căutați diferite moduri de prezentare a alimentelor. Dacă micuțul refuză pastele, încercați să îi dați paste sub alte forme, cum ar fi fundițe, scoici ori litere din alfabet. Puteți folosi această idee și în cazul diverselor legume: de exemplu, castraveții iți puteți tăia într-un mod ingenios, care să pară mai atractiv pentru un copil mofturos.

· Renunțați la gustările între mese

Când copilul mănâncă încet, este foarte posibil să nu îi fie foarte foame. Dacă face din acest lucru un obicei, probabil că este cazul să îi schimbați programul meselor. Cu siguranță, dacă un copil nu va mânca mult la o masă, el va mânca mai mult la masa următoare.

De asemenea, celui mic trebuie să îi stabiliți anumiți timpi ai meselor (ținând cont în special de programul lui) și să îi limitați cât mai mult gustările. Pentru a avea energie, copiii trebuie să mănânce des – 3 mese pe zi și două gustări. Nevoia de dulce a copilului trebuie satisfăcută cu alimente dulci, dar hrănitoare (cum ar fi fructele), pe cât posibil evitați ciocolata ori alte dulciuri procesate.

Totuși, dacă aveți un copil prea mofturos la mâncare, încercați să nu îi mai dați să ronțăie câte ceva între mese, acest lucru îi poate influența destul de mult pofta de mâncare.

· Acceptați-i ritmul, cu multă răbdare

Un copil care mănâncă încet la masă trebuie privit cu multă răbdare de către părinți, care ar trebi – cu mult tact și înțelegere – să rezolve această situație. Psihologii spun că ar trebui evitate criticile de genul: „Nu înțeleg de ce nu ești în stare să mănânci mai repede” sau „Nu știi deloc să mănânci corect”! – toate aceste remarci îl pot face să își piardă încrederea în el și să îi afecteze dezvoltarea emoțională.

De asemenea, încercați să identificați elementele din jur care îi distrag atenția copilului de la masă și – pe cât posibil – înlăturați-le. De exemplu, unii copii vin la masă cu jucăria preferată si, în loc să mânănce, continuă să se joace cu aceasta. Atunci când este la masă, singura preocupare a copilului este să mănânce, nu să citească, de exemplu, sau să se uite pe tabletă ori pe telefonul mobil.

Încercați să nu vă pierdeți răbdarea cu cel mic și, indiferent de reacțiile lui, să nu abandonați ideea de a-l învăța să mănânce corect și să aibă o alimentație sănătoasă. Totuși, dacă simțiți că micuțul dumneavoastră mănâncă încet, priviți jumătatea plină a paharului. Mâncatul încet, fără grabă este un lux pentru mulți adulți, mai ales că trăim într-o lume agitată, cu multe lucruri petrecute în mare viteză. De multe ori, din cauza lipsei de timp, oamenii mari mânăncă pe fugă, alimentele sunt înfulecate în grabă – iar acesta este, de fapt, un obicei foarte nesănătos.

 

 

 

Fotografie de Tong Nguyen van/ Unsplash

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.