Erai bine mersi, liniștită, până într-o bună zi când din gura îngerașului tău ai auzit ieșind acel cuvânt obscen; nu o să spun care, știi și tu, e cel pe care voi adulții îl folosiți!
Acum te întrebi cum și unde a învățat el să vorbească în felul acesta? Urechile tale încă sângerează și inima ți s-a oprit. Oare cum e posibil?
Dacă nu știai, află că expresiile injurioase pot fi foarte ușor reținute chiar și de copiii mai mici de un an.
Adulții înjură cu pasiune, cu o abundență de emoții și energie, lucru care atrage atenția copiilor. Cuvintele injurioase sunt distincte, simple, monosilabice uneori, și ușor de pronunțat.
Copii vor învăța cuvintele pe care le aud cel mai frecvent și pe cele care sunt exprimate într-un mod cât mai animat cu putință. Așa că dacă nu vrei ca piticii tăi să învețe cuvinte nepotrivite vârstei lor ar fi timpul ca în primul rând tu să încetezi să vorbești în acest fel în fața lor (și cei din jurul tău, desigur), de preferat chiar înainte ca ei să împlinească vârsta de un an, sugerează Toby Stephan, reprezentat al Centrului Hanen Centre, o organizație internațională devotată promovării limbajului, educației și dezvoltării abilităților sociale.
Copiii învață să injure în același mod în care rețin orice alte cuvinte: observă, ascultă, apoi pun laolaltă sunetele. Dacă cuvintele injurioase sunt auzite des de cel mic, el le va asocia unor emoții și le va repete la rândul lui. Nu degeaba se spune că obiceiurile proaste se dezvoltă repede.
Schimbarea comportamentului și limbajului nu este un lucru ușor. Dacă țelul tău ca părinte este ca cel mic să nu acumuleze obiceiurile tale proaste, atunci ar trebui să începi să ai grijă la cuvintele care îți ies pe gură imediat după naștere, ia în calcul că vei avea nevoie de o perioadă de acomodare până să reușești să te „auto-educi”.
Dacă copil deja a împrumutat cuvinte din vocabularul injurios atunci cel mai bine este să îl ignori. În niciun caz nu trebuie să râzi, indiferent cât de amuzant ți s-ar părea că este (deși copiii care înjură ar trebui să vă întristeze, nu să vă facă să râdeți).
Țineți minte că atunci când sunt în creștere copiii răspund pozitiv în fața laudelor, reacțiilor non-verbale, inflexiunilor vocii. Un râs sau un zâmbet nu ar face decât să valideze acțiunea lor și vor sfârși prin a repeta comportamentul care provoacă răspunsul pozitiv.