Copilul

Nevoile speciale ale copiilor care cresc departe de părinţi

Nevoile speciale ale copiilor care cresc departe de părinţi - RevistaMargot.ro

Măsuri care pot ajuta

Dragostea părinţilor nu poate fi compensată de nimeni pe deplin. Însă, adoptând anumite măsuri, copiii lipsiţi de prezenţa şi afecţiunea părintească au mai multe şanse de a se dezvolta normal.

Ce pot face bunicii şi rudele copiilor care cresc departe de părinţi :

-Să le arate că sunt iubiţi şi că au oricând pe cine să se bazeze.

-Să comunice permanent cu copiii şi să încerce să îi înţeleagă. Să îi întrebe cum se simt, dacă au nevoie de ceva, ce au făcut peste zi, ce s-a mai întâmplat la şcoală, ce pasiuni au, ce şi-ar dori etc.

-Să înlesnească, în măsura în care pot, păstrarea legăturii dintre copil şi părinţi, atunci când aceştia sunt în viaţă şi vor să comunice cu copilul.

-Să nu le îngrădească tinerilor accesul la diverse activităţi importante pentru dezvoltarea lor, de teamă că nu îi pot controla suficient.

-Să îi ajute să aibă parteneri de joacă, de făcut temele, de practicat un sport etc. Se previne astfel izolarea copilului şi intrarea acestuia în depresie.

-Să apeleze la sfaturile unui psiholog, chiar şi atunci când copilul pare să nu fie afectat de lipsa părinţilor (cei mici pot să ascundă foarte bine anumite suferinţe care îi macină).

-Să păstreze o relaţie strânsă cu reprezentanţii instituţiei la care învaţă copilul.

-Să nu îi implice pe cei mici în mod abuziv şi exagerat în treburi gospodăreşti.

-Să caute informații și consiliere despre legislaţie, drepturile şi facilităţile copiilor fără părinţi etc. prin intermediul liniilor telefonice Help-Line sau a altor programe dedicate copiilor singuri (cum a fost, de exemplu, „Copii singuri acasă”, sub egida „Salvaţi copiii”).

-Să solicite sprijinul autorităţilor locale când simt că sunt depăşiţi de situaţie.

O bună parte dintre aceste măsuri sunt uşor de pus în practică, chiar şi de către persoane în vârstă sau cu mai puţine disponibilităţi financiare.

De altfel, copiii nu cer foarte mult de la adulţi. În general sunt mulţumiţi dacă le sunt asigurate nevoile primare şi emoţionale şi li se acordă suficientă atenţie.

În privinţa lipsei părinţilor, ar fi ideal ca perioada separării de aceştia să fie una cât mai scurtă. În caz contrar, cei care îi cresc pe copii trebuie să facă tot ce ţine de ei pentru a-i ajuta să suporte povara despărţirii de părinţi.

1 2
Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.