România se confruntă, de foarte mulți ani, cu problema plecărilor multor părinți în strănătate. În cele mai multe cazuri, cei mici rămân acasă, în grija unuia dintre părinți, ori a bunicilor sau, mai grav, a unor prieteni sau a unor rude mai îndepărtate. În cazurile fericite, în care părinții decid să plece din țară alături de copiii minori, trebuie respectate anumite condiții. Care sunt acestea?
Astfel, potrivit legislației din România, copiii minori pot călători în străinătate numai însoțiți, cu acordul părinților ori a reprezentanților legali. Este obligatoriu ca persoanele care îi însoțesc pe copii să fie majore.
Ce acte sunt necesare atunci când un copil minor părăsește țara?
Fiecare copil minor are nevoie, pentru a ieși din țară, de un pașaport individual valabil, ori o carte de indentitate (dacă are peste 14 ani).
În cazul în care minorul este însoțit de ambii părinți, nu mai sunt necesare alte acte.
În cazul în care minorul călătorește însoțit de un singur părinte, acesta are nevoie de pașaport individual (sau, după caz cartea de indentitate dacă are peste 14 ani), dar și de o declarație a celuilalt părinte prin care acesta își exprimă acordul privind ieșirea minorului din țară.
În cazul în care unul dintre părinți este decedat, la ieșirea din țară a minorului, sunt necesare acte care să dovedească acest lucru.
În situația în care copilul minor călătoreşte însoțit de unul dintre părinți, iar acesta face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, declarația celuilalt părinte nu mai este necesară.
Dacă minorul iese din țară însoțit de o altă persoană majoră (alta decât părintele său), aceasta trebuie să prezinte la frontieră un cazier judiciar, dar și o declarație a ambilor părinți sau a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat (prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă) care cuprinde:
- acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate;
- datele de identitate ale însoţitorului respectiv.
Minorii cu domiciliul sau reşedinţa în statul de destinaţie nu vor mai necesita acordul celuilalt părinte.
Din vara anului 2018, Ministerul Apărării Naționale a introdus noi reguli pentru părinții care vor să plece cu copii în străinătate.
Astfel, părintele trebuie să își exprime o singură dată acordul pentru ieşirea din ţară a copilului, alături de celălalt părinte pentru o perioadă de până la 3 ani şi pentru mai multe călătorii în străinătate. De asemenea, prin hotărâre de Guvern a fost eliminată şi obligativitatea menţionării scopului călătoriei şi rutei.
În plus, părintele îşi poate revoca acordul în orice moment prin depunea unei petiţii la orice structură de relaţii cu publicul a Poliţiei de Frontieră care, în regim de urgenţă, va introduce o alertă în baza de date şi va informa structurile din punctele de frontieră care nu vor permite ieşirea din ţară a minorului, spune MAI.
În situaţia în care poliţiştii de frontieră constată că nu sunt îndeplinite condiţiile legale pentru ca minorul să iasă din România, ei vor întrerupe călătoria acestuia.
Dacă minorul nu este însoţit de cel puţin unul dintre părinţi şi nu sunt îndeplinite condiţiile legale, polițiștii de frontieră îi vor informa pe părinți, iar aceștia au obligația de a prelua copilul în cel mai scurt timp.
În cazul în care nu este posibilă informarea părinţilor, poliţiştii de frontieră anunţă Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului, care iniţiază procedura aplicabila minorilor neînsoţiţi, potrivit legii.
Pentru minorul care se deplasează în străinătate pentru studii sau concursuri oficiale sunt necesare documentele emise de instituția organizatoare, din care să rezulte perioada și statul/statele în care se vor desfășura studiile sau concursurile oficiale, însoțite, după caz, de traduceri legalizate, fără a mai fi necesară avizarea acestor documente de către o autoritate administrativă în domeniu.
Potrivit statisticilor, în 2016, aproape 300.000 de minori au ieşit din țară, iar în 2017 peste 200.000 de copii.