Revista Margot

Comportamentul adulților față de nou-născut

Apariția unui copil produce schimbări în viața de familie, membrii acesteia trebuie însă să acorde o atenție deosebită comportamentului lor pentru că acesta va influența în mod direct dezvoltarea nou-născutului.

După naștere, atât mama, cât și copilul au nevoie de o perioadă de refacere, tatăl, bunicii și cei din jur ar trebui să preia din responsabilitățile mamei pentru ca aceasta să se odihnească și să se concentreze mai mult asupra sugarului.

Prin intermediul alăptării între sugar și mamă se stabilește o relație profundă de afecțiune, pe parcursul acestei acțiuni, mama va trebui să strângă copilul în brațe, să-i vorbească și să-i zâmbească. S-a remarcat că nou-născuții ale căror mame răspund rapid în fața plânsului copilului vor comunica mai ușor, iar vorbirea acestora se va dezvolta mai repede.

Atunci când este liniștit copilul va trebui stimulat, el nu trebuie lăsat să se plictisească. Nou-născutul studiază fețele persoanelor din jur, mai ales a mamei, acesta nu vede însă decât până la o distanță de 15-30 cm.

Toți cei din jur vor trebui să vorbească blând, să îi cânte celui mic și să încerce să găsească lucrurile la care cel mic reacționează cu predilecție.

Atunci când sugarul a obosit el va arăta asta prin diverse semne de iritabilitate, perioadele sale de atenție durând doar câteva minute.

El percepe foarte ușor stările emoționale ale celor din jur, în mod special ale mamei, așa că este bine să încercați să aveți o atitudine optimistă și să evitați îngrijorările și stresul, altfel copilul va prelua din stările persoanelor aflate în preajma sa și va acționa prin intermediul plânsului.

Adulților le este interzis să fumeze în preajma nou-născuților, fumul de țigară putând provoca diferite afecțiuni precum colici sau pneumonie.

Igiena corporală a persoanelor care intră în contact cu copilul este foarte importantă, dușurile zilnice și spălarea pe mâini înainte de a intra în contact direct cu acesta fiind imperioase.

În primele șase săptămâni de viață cel mic nu trebuie să intre în contact cu persoane bolnave, o eventuală febră a sugarului afectându-l pe acesta foarte tare, îngrijirea medicală fiind necesară.

Este bine astfel să luați în considerare recomandările enumerate și să vă bucurați de această perioadă de acomodare și afecțiune!