Revista Margot

Cele mai tari locuri de joacă în aer liber, din lume

Aș vrea să precizez încă de la început că în lista celor mai tari locuri de joacă în aer liber din lume vom include și unul din România. Așa că, ramâneți cu noi până la final pentru a-l descoperi.

Parcurile din București și cele pe care le-am văzut până acum în țară par toate a fi trase la indigo, cel puțin la capitolul locuri de joacă.

Aceeași variațiune de topogane sau leagăne, mai mult sau mai puțin înghesuite și tartan sau nisip pe jos. Acesta este și motivul pentru care, în deplasările noastre, în țară sau în afara ei, încercăm să variem modalitațile de petrecere a timpului liber. Includem locurile de joacă pe listă, doar dacă ne aduc ceva nou. Un topogan gigant, un design inedit, o amplasare nonconformistă sau un alt element ce aduce factorul wow în ecuație.

Am selectat pentru voi o listă cu locuri de joacă spectaculoase, toate în aer liber, numai bune de trecut pe lista de dorințe. Sau, de ce nu, puteți construi o excursie în jurul unui astfel de parc.

 

Sursă foto: lovetoexplore.com.au

Fairfield Adventure Park, Sidney, Australia

Vedeta acestui loc de joacă este, fără îndoială, plasa de cățărare aflată la 11 m. înălțime.

La capătul acestei plase se află trei topogane gigant, acestea fiind cele mai înalte din Australia.

Sursă foto: lovetoexplore.com.au

La 33 m. înălțime a fost amplasată o platformă suspendată, care are acces la aceste topogane.

Plasa este concepută ca o pânză de paianjen 3D, iar cei mici vor necesita o bună coordonare, echilibru și multă voință pentru a o putea folosi. Imaginați-vă însă satisfacția pe care o încearcă copiii când ajung în vârf și își dau drumul pe tobogane sau admiră priveliștea de la înălțime.

Pentru cei mai mici, există de asemenea zone cu nisip, leagăne gigant sau trambuline.

Accesul este gratuit.

 

Pod, Canberra, Australia

Pod este un loc de joacă perfect integrat într-o zonă împădurită de 250 ha din Canberra Australia.

Design-ul este spectaculos și s-a reușit creearea unei lumi magice cu ajutorul unei construcții sub forma a șase ghinde gigantice, suspendate la 6-7 m. înălțime, unite între ele prin tunele, scări sau plase.

sursa fotografiilor: inhabit.com

În cadrul acestei construcții s-au folosit numai materiale naturale sau eco-friendly.

Toate desenele din interiorul său sunt făcute de mână, inspirația provenind din natură.

Cu siguranță că acesta este genul de loc de joacă unde copiii se vor ruga de părinți să nu mai plece acasă.

 

Woods of Net, al Muzeului în aer liber Hakone, Japonia

Pe lângă faptul că este unul dintre cele mai cool locuri de joacă din lume, Muzel Hakone este și o minune arhitecturală.

Nu dețin absolut deloc noțiuni din domeniul arhitecturii, însă, recunosc, că pe mine proiectul acesta m-a uimit. De fapt, sunt două proiecte într-unul singur.

Sursă foto: architectural-review.com

Primul este un pavilion din lemn, ce arată ca un cuib de păsări cu susul în jos. Are aproape 13 m. înălțime și a fost folosit beton doar la crearea fundației, în rest doar scânduri din lemn, interpuse cu spații între ele, pentru a menține senzația de spațiu deschis.

Sursă foto: architectural-review.com

Ca dimensiuni, construcția poate fi comparată cu cupola actualului muzeu Hagia Sofia din Istanbul. A fost construită pentru a adăposti o plasă colorată, împletită de mână de Toshiko Horiuchi MacAdam. Împletirea acesteia a durat un an pentru a fi finalizată și îți dă senzația că te afli sub crengile unei păduri; culorile construcției fiind menite însă să te ducă cu gândul la un foc de tabără.

 

Parcul Gulliver, Valencia, Spania

Revenim în Europa, cu Călătoriile lui Gulliver transpuse într-un loc de joacă, menit să-i facă pe adulți și copii să se simtă ca niște liliputieni.

Atracția principală este chiar Gulliver, lung de 70 de metri, întins la pământ și legat cu sfori.

sursa fotografiei: atlasobscura.com

Din părul său pornesc topogane, din haine pante uriașe și scări, iar din manșete frânghii de cățărare.

Pălăria lui Gulliver, pierdută de acesta, este, de fapt, o miniatură a parcului, pentru ca vizitatorii să înțeleagă cum arată văzut de sus.

Parcul este într-una din cele mai verzi zone ale Valenciei, accesul gratuit, iar programul de vizitare este zilnic, de la orele 10 la 20.

Click pe numărul 2 pentru continuarea articolului

Orașul Fortăreței sau Fortress City, BRØNSHØ, Danemarca

Este practic un orășel în miniatură, construit din lemn.

Ca orice oraș respectabil are un castel în mijloc și case colorate de jur împrejurul său.

sursa fotografiei: monstrum.dk

sursa fotografiei: monstrum.dk

Castelul este construit pe niște mici piloni, iar sub și pe lângă acesta există nisip, pentru ca cei mici să poată merge de-a bușilea pe lângă castel; copiii se pot juca de asemenea și în mica curte interioară a castelului.

Acest loc mi se pare absolut minunat pentru jocul leapșa sau v-ați ascunselea.

 

Locul de joacă de la City Museum, St. Louis, Missouri

Nu puteam să nu ajungem în cadrul periplului nostru și în Statele Unite, unde ne-a atras atenția un fel de struțo-cămilă, pardon loc de joacă Supercalifragilisticexpialidocious.

sursa fotografiilor: St Louis Post-Dispatch

City Museum este de fapt un fel de curte cu vechituri transformată cu multă imaginație într-un loc de joacă ce adună anual peste 850.000 de vizitatori din toată lumea.

Totul este realizat din materiale reciclate, locul înglobând inclusiv carcasele a două avioane sau ale unui autobuz de școală.

Spațiul dă senzația de haos, este plin de tobogane, pante, scări, poduri suspendate, dar de fapt, adună munca a peste 20 de artiști ce duc mai departe viziunea creatorului acestui loc de joacă, Bob Cassilly, mort în 2011.

sursa fotografiei: site-ul parcului de distracții

Edenland, Balotești (lângă București)

Ajungem și pe meleagurile noastre, la Edenland, un mare loc de joacă, pentru adulți și copii.

Posibilitățile de a petrece timpul aici sunt nenumărate, căci aveți la dispoziție trasee în copaci, perete de escaladă, mini-golf, dar și un loc de joacă propriu-zis, destul de mare și bine amenajat.

Și dacă, cumva, nu mai aveți chef sau energie să vă întoarceți acasă, puteți înopta la căsuțele din copaci.

Parcul devine neîncăpător în week-end, cel puțin în zona de trasee în copaci, așa că mi-aș dori cât mai multe initiative de acest gen în București și în țară.