Vara se poartă roz! Roz la haine, roz în suflet, roz în… mâncare. Micul dejun preferat al unei dimineți de vară poate fi reprezentat de brioșele „cheesecake” cu zmeură. Se fac ușor, sunt sănătoase, delicioase și, partea cea mai grozavă, au o pată de roz! O astfel de rețetă va fi atractivă și pentru cei mici care se vor putea implica în procesul de preparare. Voioșia aspectului final îi va face să uite că brioșele conțin făină integrală, zahăr brun și fructe.
Ce este așa de bun la aceste brioșe? Să începem cu începutul. Blatul se prepară rapid, fără a fi nevoie de mixer, doar prin simpla amestecare a ingredientelor. Apoi, urmează marea surpriză – umplutura dulce-acrișoară de brânză. Și ca o tușă finală, partea de deasupra îmbogățește textura cu o crustă de crumble.
Deci cum se prepară cele mai sănătoase și colorate brioșe?
Pentru brioșă
360 g făină integrală (puteți folosi cu succes și făină albă sau făină de orez)
2 lingurițe praf de copt
200 g zahăr brun
1 ou mare
300 ml ulei (de măsline, de cocos, de floarea soarelui)
75 g lapte bătut sau iaurt
esență de vanilie
o cană cu vârf de zmeură
Pentru umplutura de brânză
100 grame cremă de brânză/ brânză de vaci moale/mascarpone/ricotta (sau o combinație îndrăzneață din toate)
1 lingură mare de zahăr brun
1 lingură (sau după gust, mai multe) de zeamă de lămâie
Pentru partea crocantă (crumble)
4 biscuiți digestivi mari
2 linguri făină integrală
2 linguri de zahăr
2 linguri de unt de cocos (sau unt simplu) topit
Pașii ce trebuie urmați:
– Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Tapetează 9 forme de brioșe cu hârtie de copt și unge-le cu puțin ulei.
– Zdrobește biscuiții folosind sucitorul și amestecă bine toate ingredientele pentru crumble.
– Într-un bol, amestecă brânza cu zahărul și zeama de lămâie și pune crema la frigider până te ocupi de blat.
– Într-un bol de dimensiune medie amestecă ingredientele uscate pentru blat (făina, praful de copt, zahărul), iar într-altul pe cele umede (oul, laptele bătut, uleiul, esența de vanilie). Încorporează încet ingredientele umede în amestecul de făină, fără a amesteca prea insistent. Blatul va fi gros. Apoi, adaugă zmeura și amestecă ușor până ce acestea sunt distribuite în compoziție.
– Pune în fiecare dintre cele 9 forme o lingură generoasă din compoziție, apoi o lingură din umplutura de cheesecake, iar apoi încă un strat de blat până ce forma este umplută complet. Deasupra presară din crumble.
– Pune brioșele la cuptor pentru aproximativ 20 de minute, până ce crusta devine aurie sau până ce brioșele trec testul scobitorii (înțeapă brioșa cu o scobitoare, iar dacă blatul nu s-a lipit de aceasta înseamnă că sunt gata).
Acum urmează ultima și cea mai bună parte: devorează-le împreună cu familia, acompaniate de o lingură rece de iaurt grecesc sau o extra porție de zmeură!
Bon appetit!