Ce trebuie să știi despre sistemul de învățământ din Germania
Pubele galbene – pentru hârtii curate. Sacul galben – pentru plastice, conserve, ambalaje, care în unele Land-uri trebuiau spălate în prealabil, dar în urma unor proteste ecologiste și pe motivul consumului prea mare de apă s-a renunțat la spălat. Sacul maro – pentru scutece, care se ridică o dată pe lună (inclusiv vara). Pubela neagră – în care se aruncă tot ce nu a intrat mai sus.
Dacă vrei să arunci mobilă, atunci anunți Primăriași o ridică de două ori pe an în mod gratuit.
Electrocasnicele sunt ridicate contra cost. Le fel este și în cazul molozului sau deșeurilor rezultate în urma renovărilor.
Dacă locuiești la casă și cureți grădina, buruienile sau iarba tăiată sunt strânse în saci verzi și sunt duse la punctele de colectare.
Medicamentele expirate sunt preluate gratuit de farmacii.
Toate deșeurile din sticlă sunt și ele sortate în funcție de culoare și apoi duse la centrele de colectare.
Trebuie menționat un aspect extrem de important și, anume, că Germania reciclează peste 50% din deșeurile menajere.
5. Există o suprataxă, Pfand, pentru deșeurile de la băuturi, care se adaugă la casă.
Clientul duce deșeurile la centrele de reciclare din cadrul magazinelor, iar Pfand-ul este recuperat la casele de marcat sau se scade din valoarea cumpărăturilor.
6. Dacă locuiești la casă și cineva a căzut în fața curții tale pentru că nu ai curățat zăpada, trebuie să îi plătești spitalizarea.
7. Dacă vrei să tai din curtea ta un pom (nu fructifer), atunci ai nevoie de aprobare de la Primarie, altfel riști o amendă usturătoare, în functie de soiul și vechimea pomului.
8. Trebuie să parchezi ținând cont de sensul de mers.
În ultimii ani, nu se mai ține atât de mult la această regulă, dar, cu 2-3 ani în urmă, oamenii sunau imediat la poliție și șoferul în cauză putea primi amendă.
9. Dacă organizezi o petrecere acasă și depășești intervalul orar permis sau faci gălăgie prea mare trebuie să anunți vecinii iar, în unele situații, să le ceri acordul.
10. Pentru orice ai asigurare.
11. Ca proprietar de casă ai drepturi limitate, legea favorizându-i foarte mult pe chiriași.
Familiile cu copii sunt greu de scos afară dintr-o locuință închiriată, chiar și în cazul în care nu plătesc.
12. Copiii au o alimentație foarte nesănătoasă: cartofi prăjiți, varianta congelată, crenwursti, mult ketchup, Brezel – covrigul bavarez celebru în toată Germania, mult suc acidulat de la mărci celebre sau locale.
Copiii primesc peste tot dulciuri: la stomatolog, la bancă, la farmacie, la brutărie, la patinaj etc.
Mâncarea nu-i diversificată și se mănâncă multe semipreparate, preponderent pe bază de cârnați, cartofi și varză.
Au tot felul de sărbători aproape in fiecare lună și fiecare este celebrată cu multe dulciuri.
De Adventskalendar în decembrie, fiecare zi este pe bază de dulciuri.
În februarie este luna Fasching-ului, care este ultima mare petrecere și ultimul mare „banchet” înainte de postul Paștelui. Se organizează peste tot petreceri sau parade la care se aruncă cu dulciuri.
În Octombrie are loc Halloween-ul, cu faimosul „Trick or Treat” cu bomboane și ciocolată.
Iar cireașa de pe tort, este ca și la școală au dulciuri la pachet.
13. Din experiența noastră, corectitudinea și punctualitatea germană sunt proverbiale, însă aceasta există atâta timp cât este vorba despre interesul personal și jobul ori societatea le-o impune.
De exemplu, în timpul sărbătorilor nu se dau amenzi, atunci mi s-a părut că am putut întrezări cu adevărat caracterul naționalilor germani. În cadrul acestor sărbători nemții pot fi destul de haotici, de la aruncatul gunoaielor pe străzi, până la consumul băuturilor alcoolice în spații publice.
14. Alcool-ul se poate consuma pe stradă și înalte spații publice, cum ar fi în trenuri.
Începând cu 2018 însă, trei Land-uri vor interzice consumul în astfel de spații.
15. Liniștea de pe străzile orașelor de provincie, mai ales în zilele libere, este un lucru cu care nu mă pot obișnui.
În România am trăit mereu în orașe mari, iar aici nu mă pot obișnui cu această atmosferă.
16. În Germania se beau multe băuturi acidulate și alcool, astfel, sunt multe locuri unde nu găsești apă plată sau băuturi neacidulate.
17. Dacă ai de primit un colet și nu ești găsit acasă în momentul predării, acesta este lăsat la un vecin si găsești numele vecinului si adresa în cutia poștală.
18. La urgențe poți aștepta ore-n șir și nu primesti nici un tratament, decât dacă este într-adevăr foarte grav.
Revista Margot: Există lucruri de care te-ai putea lipsi? Ce te agasează cel mai tare în țara de adopție?
Revista Margot: Cel mai mult mă deranjează că Germania nu este acasă.
Însă, cu toate că această țară devenit mai nesigură în ultimii ani, consider că am reușit să ne construim o viață frumoasă aici.
Sistemul de sănătate este și el destul de problematic. Sunt medici puțini, iar pentru că germanii chiar merg la doctor în scop preventiv, acesta este motivul pentru care programările durează și 2-3 luni.
Poți merge la urgențe, însă, dacă nu este cu adevărat ceva grav, nu se vor face investigații suplimentare, nici măcar în cazul copiilor, și nu primești nici un fel de tratament.
Chiar și în sarcină, se fac doar niște controale de rutină, se ascultă inima bebelușului și cam atât. Sunt la polul opus față de România, unde se dau antibiotice pe bandă rulantă.
CONCURS REVISTA MARGOT
Întrebarea Nr. 3: Ce particularitati există în cadrul învățământului școlar din Germania? Comentează aici exemplificând cel puțin una din ele.