Ce trebuie să ştiţi dacă răciţi pe parcursul sarcinii
Când o femeie află că este însărcinată, sistemul imunitar funcţionează la o viteză mai mică decât de obicei, ceea ce este un lucru cât se poate de normal. Problema este că organismul nu poate lupta atât de bine împotriva unei răceli, cum se întâmpla în perioada în care femeia nu era încă însărcinată.
Răcelile aduc pe lângă tuse, febră, nas înfundat, şi un disconfort sâcâitor. Acestea fiind spuse, este important să ştiţi că, pe perioada sarcinii, nu puteţi folosi anumite medicamente.
Ce trebuie să ştiţi dacă răciţi în timpul sarcinii?
Ceea ce revista Margot vă recomandă este să vorbiţi cu medicul dumneavostră. El va şti cel mai bine ce tratament să vă ofere pentru a evita eventuale complicaţii. Bineînţeles că este foarte bine să vă documentaţi, să citiţi articole, însă cu siguranţă cel mai recomandabil este să vă sfătuiţi cu medicul, acesta din urmă fiind persoana cea mai pregătită pentru a vă da cele mai bune sfaturi.
Ce cauzează răceli în timpul sarcinii?
Răcelile sunt provocate cel mai frecvent de un tip de virus cunoscut ca rhinovirus, care face parte din familia Picornaviridae. Infecţiile cauzate de acest virus sunt în general limitate la tractul respirator superior. Există peste 200 de tipuri de viruşi care provoacă răceli, de aceea oricine poate răci des.
Care sunt simptomele unei răceli?
Răceala începe de obicei cu dureri de gât, cam două-trei zile, urmate, apoi, de apariţia treptată a altor simptome precum: nas care curge, strănut puternic, o uşoară stare de oboseală, o tuse uscată, în special în ultimele zile de răceală, care poate continua vreme de o săptămână sau chiar mai mult, alături de o febră mică sau, în unele situaţii, neînsoțită de aceasta.
Este vorba despre o răceală sau gripă?
De obicei, puteţi face uşor diferenţa între răceală şi gripă, dacă luaţi în considerare simptomele.
O răceală, chiar şi una rea, este mai uşoară decât gripa. Simptomele sale se pot observa treptat şi, în multe situaţii, nu aveţi febră. Inflamaţia gâtului, care de obicei porneşte de la răceală, dispare după o zi sau două, lăsând nasul înfundat şi tusea ca principale simptome.
Gripa este mai severă şi vine mai brusc decât o răceală. Simptomele gripei includ febră mare 39 sau 40 de grade, dureri de cap, frisoane, dureri de gât care, în general, se agravează în a doua sau a treia zi (spre deosebire de răceală), adesea dureri musculare intense şi stare generală de moleşeală, slăbire şi oboseală (care poate dura câteva săptămâni sau mai mult). De asemenea, veţi strănuta ocazional, iar tusea s-ar putea să se agraveze.
Ce puteţi face dacă aveţi o răceală în timpul sarcinii?
Deşi multe dintre medicamentele pentru răceală nu sunt recomandate în timpul sarcinii, acest lucru nu înseamnă că nu puteţi beneficia de niciun tratament. Vom face o listă cu mici trucuri pentru a vă ajuta în cazul unei răceli:
- Odihnă. Somnul vă va ajuta să vă simţiţi mai bine. Bineînţeles că răceala nu va trece în mod miraculos peste noapte, însă cu siguranţă somnul vă va ajuta. Dacă simţiţi oboseală, ascultaţi semnele pe care vi le transmită corpul şi dormiţi. Odihna ajută mult.
- Rămâneţi activă. Dormiţi cât simţiţi că aveţi nevoie, dar acest lucru nu înseamnă că veţi sta numai în pat. Dacă nu aveţi febră şi nu tuşiţi puternic, rămâneţi activă, faceţi mişcare, transmiteți-i medicul dumneavoastră cât efort puteţi depune în fiecare zi, iar în funcţie de ce vă sfătuieşte, puteţi face exerciţii uşoare care vă vor face să vă simţiţi mai bine.
- Mâncaţi. În cazul unei răceli, veţi pierde pofta de mâncare, însă, cu toate acestea, continuaţi să mâncaţi. De asemenea, alegeţi mâncare cât mai sănătoasă. În ziua de astăzi, pare o misiune imposibilă să găsim alimente naturale, însă încercaţi să puneţi în coşul de cumpărături alimente cât mai sănătoase.
- Alegeţi alimente bogate în vitamina C. Vitamina C ajută sistemul imunitar să facă faţă unei răceli. Încercaţi citrice (portocale, grapefruit), căpşuni, pepene galben, kiwi, papaya, broccoli, varză roşie şi spanac.
- Alegeţi alimente bogate în zinc. Ajută sistemul imunitar. Printre alimentele bogate în zinc regăsim: ouă, iaurt, germeni de grâu şi fulgi de ovăz.
- Beţi lichide. Febra, strănutul şi nasul care curge determină corpul să îşi piardă din fluidele de care dumneavoastră şi copilul aveţi nevoie. Băuturile calde vor fi deosebit de liniştitoare, aşa că păstraţi aproape un termos cu băutură fierbinte (de exemplu, ceaiul de ghimbir) sau supă caldă (oricare fel de supă îl preferaţi). Hidratarea este esenţială, aşa că să nu neglijaţi acest aspect. Sucurile şi apa sunt la fel de bune, dacă preferaţi băuturi nu foarte calde.
Nu luaţi suplimente alimentare fără acordul medicului! Vitaminele, proteinele şi toţi nutrienţii necesari îi puteţi lua din mâncare, însă dacă corpul dumneavoastră nu le asimilează, atunci consultaţi doctorul.
Am menţionat deja importanţa medicului în timpul sarcinii, de aceea voi face o scurtă listă când trebuie neapărat să mergeţi.
- Daca aveţi febră mare
- Dacă răceala este atât de puternică încât nu puteţi mânca suficient şi nu puteţi dormi
- Tuşiţi zgomotos şi des
- Când tuşiţi, simţiţi dureri în piept
- Simptomele răcelii nu trec nici măcar după 10-14 zile. Este posibil ca ceea ce arătă ca o simplă răceală să fi dus la o infecţie secundară, iar în acest caz poate aveţi nevoie de un tratament prescris de medic pentru a vă reveni.
Medicamente pe care trebuie să le evitaţi în timpul sarcinii
Unele dintre medicamentele destinate ameliorării simptomelor răcelii, nu sunt indicate femeilor însărcinate. Acestea includ:
- Unele antiinflamatoare şi medicamente pentru febră. Aspirina, ibuprofenul sau naproxenul pot afecta dezvoltarea normală a copilului.
- Majoritatea decongestivelor. Cele mai multe decongestive sunt medicamente simpatomimetice care sunt aplicate local, sub formă de spray sau picături nazale. Este bine să le evitaţi sau să consultaţi medicul înainte de a le folosi.
- Sprayuri nazale. La fel ca în cazul decongestivelor, este bine să le evitaţi.
- Remedii homeopate. Nu ingerați echinacea! Originară din America de Nord, echinacea era folosită de băştinaşi pentru tratarea rănilor şi a muşcăturilor de şarpe. În prezent, sunt cultivate trei specii ale acestei plante în scop medicinal. Rădăcinile sunt mai des folosite decât florile şi se obţin de la plante cu vârstă mai mare de patru ani. Echinacea conţine un ulei volatil, polizaharide, răşini, ale căror acţiuni antiseptice şi antifungice stimulează sistemul imun. De aceea, este folosită pentru combaterea răcelii obişnuite, fiind foarte folositoare în a stimula sistemul imunitar ca să lupte împotriva infecţiilor.
Asociaţia Ştiinţifică de Fitoterapie (ESCOP) recunoaşte eficacitatea acestei plante în tratamentul răcelilor şi a altor afecţiuni respiratorii.
Atenţie! În pofida beneficiilor, echinacea nu este recomandată femeilor însărcinate.
Tratamente alternative pentru răceală
- Usturoiul proaspăt este cunoscut pentru compuşii pe care îi conţine pentru combaterea viruşilor.
- Mierea este un produs sănătos şi foarte bun în timpul răcelii.
O răceală creează întotdeauna disconfort, nu ezitaţi să vorbiţi cu medicul pentru orice nelămurire!
Tu cum te ferești de răceli în perioada sezonului rece?