Ce trebuie să știi despre sistemul de învățământ din Austria

Mame românce, peste hotare este o serie de articole în care intervievăm mămici care locuiesc alături de copiii lor în străinătate.
În cadrul acestui articol la întrebările noastre privind sistemul de învățământ din Austria ne răspunde Elena.
Haideți să aflăm povestea sa.
Revista Margot: Când a survenit mutarea și care au fost circumstanțele?
Elena: Ne-am mutat în Noiembrie 2015 în Viena datorită unei oferte de job pe care am avut-o de la compania la care lucram.
Revista Margot: Cum v-ați acomodat și cum s-au integrat cei mici în sistemul educațional?
Elena: Băiețelul nostru avea atunci 7 ani și era în clasa I.
Ne-am așteptat ca acomodarea să fie dificilă având în vedere că în România mergea la școala de stat și nu vorbea aproape deloc limba engleza sau germană.
Supriza a fost foarte mare, căci într-o lună și jumătate era aproape total integrat și era capabil deja să comunice bine cu colegii și profesorii lui. Acesta a fost și unul din motivele pentru care, la Viena, l-am încris la o școală privată.
Decizia s-a demonstrat a fi una justă, datorită sistemului fantastic pe care școala îl are de a integra rapid noii veniți, nu numai din punct vedere educațional, dar și social.
Încă din prima zi, băiatul meu a avut colegi care l-au ajutat foarte mult. Profesoara lui s-a purtat, la fel, excepțional.

Trei pitici, îmbrăcați în costum tradițional austriac. Sursa foto: Pinterest
Revista Margot: Poți să faci o descriere a sistemul de învățământ din această țară? Care sunt diferențele între acesta și sistemul școlar românesc? (sistem de notare – formalități – organizare – taxe școlare – numărul materiilor – structura – program – pauze discipline – activități opționale )
Elena: Sistemul de învățământ ales pentru fiul nostru este unul privat internațional, orientat către dezvoltarea personalității copiilor, explicarea diferitelor puncte de vedere și folosirea argumentelor logice ca metodă de învățare.
Metoda „învățării pe de rost” este aproape inexistentă. Copiii învață foarte mult prin intermediul experimentelor sau aplicațiilor practice: la ora de științe merg în natură sau învață cu ajutorul metodelor practice.
Cred că marea diferență față de sistemul de învățământ din România este că cel austriac se orientează foarte mult pe crearea de personalități unice, ce au un mod independent de gândire, cu preocupări și aptitudini diferite.
Este uimitor cum copiii se încurajează unii pe alții, mai ales atunci când greșesc, se ajută și lucrează foarte mult în echipă.
Sistemul de notare este de la 1 la 4 (1 fiind cel mai slab, iar 4 excepțional). Nivelul la care copilul îndeplinește toate așteptările este 3.
Programul începe la 8:15 și se termină la 15:20.
Materiile pe care copilul meu le urmează la clasa a III-a sunt: Științe Sociale, Matematica, Limba Germană, Educatie Fizică (de 4 ori pe săptămână), Științe, Muzică, Artă, Citire (inclusiv ora de bibliotecă), Computer (sunt învățați inclusiv să folosească varii soluții pentru a prezenta diverse subiecte), Scris, Citit, Ora de consiliere (în care îi invață cum să se comporte și cum să îi ajute pe cei din jur).
Orele de Artă, Muzică, Germană, Computer, Educație Fizică și consiliere îi sunt predate de un alt profesor decât cel principal.

Cam așa se desfășoară o oră de sport, în Austria. Sursa foto: Pinterest
Cei mici au trei pauze, inclusiv masa de prânz.
Prima pauza are loc dimineața, timp de 30 de minute, masa de pranz este la ora 12:00 și durează circa 20 de minute, iar ultima pauză este la ora 13:05. În pauze, copiii sunt încurajați să se joace în echipe, iar unul dintre profesori îi supraveghează. Joacă fotbal, baschet sau handbal.
Taxele școlare anuale sunt în jur de 17-20.000 Euro, în functie de clasa în care este înscris copilul.
Anul școlar începe în jur de 20 august și se termină la jumătatea lunii iunie, anul următor.
Vacanțele sunt următoarele: o saptămână în toamnă, trei săptămâni de Crăciun, o săptămână în februarie și încă o saptămână de Paște.
Programul este de 6 zile, iar orele sunt flexibile ca durată (între 20 și 50 de minute).
Orarul piciului mei următoarea structură:
Ziua 1: Scris, Muzică, Matematică, Citire (profesorul citește), pauza de masa, Citire (elevii citesc), Educație fizică, Germană;
Ziua 2: Scris, Muzică, Matematică, Citire (profesorul citește), pauza de masă, Citire (elevii citesc), Științe, Științe sociale;
Ziua 3: Scris, Ora de consiliere, Matematică, Citire (profesorul le citește copiilor), pauza de masă, Citire (elevii citesc la rândul lor), Educație fizică, Germană.
Ziua 4: Scris, Computer, Matematică, Citire (profesorul citește), pauza de masă, Citire (elevii citesc), Germană, Educație Fizică;
Ziua 5: Scris, Artă (2 ore), Citire (profesorul citește), pauza de masă, Citire(elevii citesc), Științe, Științe Sociale;
Ziua 6: Scris, Bibliotecă, Matematică, Citire (profesorul citește), pauza de masă, Educație Fizică, Germană.
Activitățile opționale sunt multiple și se plătesc separat. Copiii pot opta pentru înot, teatru, artă, sport cu mingi, alte limbi străine, tenis, științe, yoga, balet, gimnastică, dansuri, karate. Din clasa a V-a se organizează tabere de ski.

O sală de clasă. Sursa foto: Pinterest
Revista Margot: Care este modul de lucru și cum se desfășoară comunicare dintre elevi și profesori. Cum decurge comunicare dintre părinte și profesor?
Elena: Modul de lucru este foarte relaxat. Au teste, dar sunt anunțati din timp.
Pentru că petrec foarte mult timp la școală, temele pe care elevii le au acasă nu însumează mai mult de o oră pe zi, din care 30 de minute sunt alocate cititului.
Vinerea nu primesc teme, dar citesc în weekend. Copiii se bucură foarte mult de școală și învață experimentând. Ei știu că dacă greșesc, asta nu înseamnă altceva decât faptul că vor progresa. Nu le este teamă de eșec și nu simt presiune sau stres.
Între profesori și elevi există o relație foarte deschisă și bazată foarte mult pe respect reciproc și susținere.
Copiii știu în permanență ce fac bine și ce au de îmbunătățit.
Părintele se întâlnește, de obicei, trimestrial cu profesorul. Întalnirea se organizează individual, iar profesorul îți povestește numai ce a facut copilul tău.
Copiii și părinții nu știu ce note primesc ceilalți copii, ceea ce mi se pare o abordare extrem de constructivă.
O dată pe an, la începutul școlii, profesorul organizează o întâlnire cu toti părinții pentru a le povesti despre ce o să se întâmple în noul an școlar.
Buna! Sistemul de notare din Austria este de la 1 la 5, 1 fiind cea mai buna nota, cu 5 se pica iar cu 4 se trece. Informatiile din articol sunt false. multumesc!