Revista Margot

Ce trebuie să știi când îți hrănești bebelușul cu lapte praf

Pentru a fi fericit, orice bebeluș are nevoie de dragoste, dar și de hrană. Cercetările medicale au demonstrat clar calitățile laptelui matern, cu efecte pozitive asupra sistemului imunitar al micuțului, dar si asupra legăturii care se creează între mama și copil.  Totuși, din diferite cauze, nu toate mămicile reușesc să îl alăpteze pe cel mic și apelează la laptele praf. 

Laptele praf a apărut în anul 1870, când o companie de mâncare pentru copii a îmbunătăţit o formulă existentă de 10 ani şi inventată de chimistul german Justus von Leibig. Acesta a creat un aliment pudră făcut din grâu, lapte de vacă, malţ şi bicarbonat de potasiu. Laptele este un aliment valoros, iar laptele praf este compus din proteinele, glucidele, lipidele și mineralele din lapte, în formă concentrat. 

Laptele praf se obține în urma unui proces fizic relativ simplu:

Alăptarea la sân versus hrănirea cu lapte praf
Exista diferențe între copiii care primesc laptele de la sân si cei care sunt hrăniți cu lapte praf. În primul rând, laptele matern asigură o legătură specială între mamă și copil din punct de vedere emoționalLaptele matern are o concentrație mai mare de calciu, ceea ce face ca micuțul să se dezvolte mai repede, mai ales în primul an de viață. 
De asemenea. în cazul unui bebeluș hrănit cu lapte matern, bacteriile din tractul intestinal sunt formate din Lactobacillus bifidus, care previne apariția și dezvoltarea bacteriilor dăunătoare. Totodată, laptele matern conține colesterol într-o cantitate mai mare, lucru benefic pentru bebeluș pentru că îl protejează împotriva bolilor de inimă. 
Totuși, nu este o tragedie atunci când o femeie nu reușește să își alăpteze copilul. Laptele praf este soluția salvatoare. Pe piață sunt mai multe tipuri de lapte praf. Majoritatea bebelușilor încep cu o formulă bazată pe lapte de vacă.
Bebelușilor care au intoleranță la lactoză ori la laptele de vacă, li se recomandă formula pe bază de lapte de soia. De asemenea, există si formule hipoalergenice, pentru micuții care au alergie la proteina din lapte. Cei care au fost născuți prematur sau au avut o greutate mică la naștere trebuie să primească o formulă specializată de lapte praf, care are un conținut mai ridicat de substanțe nutritive.
Laptele praf – beneficii și riscuri
În cazul în care bebelușul nu poate fi hrănit la sân, laptele praf îi asigură acestuia vitaminele și nutrienții de care are nevoie în creștere.  Printre acestea – vitaminele A,D,E,K.
  • Vitamina A stimulează sistemul imunitar și asigură o bună dezvoltare celulară.
  • Vitamina D contribuie la absorbția fosforului și a calciului și la buna dezvoltare a oaselor, articulațiilor și inimii.
  • Vitamina E este un antioxidant puternic, care ajută sistemul imunitar să lupte cu bolile.
  • Vitamina K este importantă pentru circulația sângelui.
Totodată, laptele praf conține proteine (imunoglobulina peptide, etc) aminoacizi sau carbohidrați (cum ar fi lactoza). Laptele praf  conține și glucoză, foarte importantă pentru dezvoltarea bebelușului.
Medicii pediatri atrag atenția asupra unor riscuri care ar putea să apară în cazul în care un bebeluș este hrănit cu lapte praf: risc de constipație, carență de vitamina A, infecții, diabet, obezitate, etc.
Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Keele, Marea Britanie, în unele formule de lapte praf s-a găsit aluminiu într-o cantitate de 40 de ori mai mare decât în laptele matern. Prezența aluminiului în laptele praf este determinată de echipamentele de producție și de ambalajele din folie de aluminiu. 
La noi în țară, APC a făcut un studiu de piață, potrivit căruia cei mai mulți producători din Romania nu țin cont de recomandările Organizației Mondiale a Sănătății privind aportul energetic obținut prin ingerarea laptelui praf.
Cum se prepară laptele praf 
 
Pregătirea corectă a laptelui praf este foarte importantă. Trebuie să alegeți întotdeauna laptele potrivit cu vârsta bebelușului și să citiți cu atenție instrucțiunile înscrise pe cutia laptelui praf: prea multă apă sau prea multă pudră au ca rezultat un lapte necorespunzător. 
Trebuie să vă spălați întotdeauna foarte bine pe mâini înainte de a prepara laptele bebelușului. De asemenea, biberoanele și tetinele trebuie să fie sterilizate. Se recomandă folosirea unei ape speciale pentru bebeluși și nu o apă plată obișnuită, care ar putea fi mult prea bogată în minerale și în acest fel rinichii insuficient dezvoltați ai bebelușului să fie afectați. 
Agitați bine biberonul și hrăniți-l imediat pe bebeluș, laptele începe să se deterioreze dupa aproximativ o jumătate de oră de la prepararea lui. Laptele praf gata preparat nu se păstrează în frigider.