Ce pot învăța cei mici urmărind desene animate clasice
În societatea actuală, noile generaţii sunt expuse în mod inevitabil produselor media, iar animaţiile ocupă un rol foarte important în copilăria fiecărui micuţ.
Ce poate învăţa în acest caz cel mic pentru a îl ajuta în viaţa de zi cu zi, pentru a se dezvolta armonios şi pentru a avea modele de urmat?
Dacă ar fi să facem o listă cu cele mai bune animaţii pentru copii realizate vreodată, cel mai probabil, la final vom avea o listă cu multe titluri care merită să fie vizionate de cei mici. De aceea, vom menţiona doar câteva din animaţiile care îi învaţă pe micuţi ce înseamnă prietenia, familia, sinceritatea, pacea, armonia, fericirea şi valorile pe care trebuie să le urmeze în viaţă.
Bambi
Produs de Walt Disney în 1942, animația are bază cartea Bambi, a Life in the Woods, scrisă de Felix Salten, regia îi aparţine lui David Hand, iar scenariul este semnat de Perce Pearce.
Animalele din pădure se bucură de sosirea pe lume a lui Bambi, un căprior plin de energie şi jucăuş, fiul Regelui pădurii. Bambi îşi petrece fiecare zi alături de mama lui şi prietenii săi cei mai buni: iepuraşul Bocănilă şi sconcsul Floare. Dar, viaţa lui se schimbă radical după un eveniment tragic.
Multe persoane recunosc că Bambi a avut un impact asupra lor în copilărie, din cauza momentului dureros prin care căpriorul a trebuit să treacă când era încă pui.
Copiii pot învăța că fiecare decizie are consecinţe, că animalele simt şi este important să protejăm natura, nu să o distrugem. Dacă ne amintim incendiul provocat de oameni din partea a doua a animaţiei, acest fapt ne confirmă faptul că, de multe ori, principalul inamic al naturii rămâne omul, care nu ştie să protejeze frumuseţea ce ne înconjoară.
De asemenea, cei mici îşi vor da seama de relaţia specială dintre copii şi părinţi, o legătură unică care nu poate fi ruptă.
Nu în ultimul rând, animaţia punctează puterea de a te maturiza, de a creşte, de a deveni adult şi de a merge mai departe. Poate, animaţia este puţin dură pentru copiii foarte mici, de aceea părinţii, care cu siguranţă ştiu povestea lui Bambi, vor decide când este momentul potrivit ca micuţii lor să vadă această animaţie magică produsă de Disney.
Pinocchio
Lansat în 1940, produs de Walt Disney are la bază romanul The Adventures of Pinocchio, scris de Carlo Collodi, regia fiind semnată de Ben Sharpsteen şi Hamilton Luske.
Pinocchio este un băiat de lemn sculptat de tâmplarul Geppeto şi adus la viaţă de Zâna Aurie. Aceasta îl învaţă pe Pinocchio că trebuie să fie cuminte şi să nu mintă, însă micuţul băieţel din lemn nu prea ascultă şi intră într-o serie de probleme.
Pinocchio îi învaţă pe copii că adevărul reprezintă cea mai bună soluţie, căci, mai devreme sau mai târziu, acesta tot va ieşi la iveală.
De asemenea, animaţia ne arată cum orice faptă are consecinţe, iar cei mici vor avea de învăţat de la băieţelul sculptat din lemn că este bine să nu mintă, să aibă încredere în părinţi, să le spună orice lucru li se întâmplă şi să se gândească înainte de lua o decizie pripită.
Snow White and the Seven Dwarfs (Albă ca Zăpada și cei șapte pitici)
Animația a fost lansată în 1937, produs de Walt Disney. A fost regizată de David Hand, William Cottrell, Wilfred Jackson, Larry Morey, Perce Pearce, Ben Sharpsteen, iar scenariul este semnat de Ted Sears, Richard Creedon, Otto Englander, Dick Rickard, Earl Hurd, Merrill De Maris, Dorothy Ann Blank şi Webb Smith.
A fost odată ca niciodată o prinţesă, Albă ca Zăpada. Mama vitregă o invidiază pentru frumuseţea ei şi pune la cale un plan malefic pentru a o înlătura.
Nevoită să fugă pentru a scăpa cu viaţă, prinţesa ajunge la căsuţa unor pitici, care se ocupau cu mineritul. Nu trece mult timp, iar Albă ca Zăpada se împrieteneşte cu simpaticii pitici, însă pericolul nu a trecut, căci mama vitregă o caută pentru a duce planul la bun sfârşit.
Mesajul important al animaţiei Snow White and the Seven Dwarfs se referă la puterea prieteniei. Este important ca micuţii să îşi dea seama că viaţa este mult mai frumoasă atunci când eşti înconjurat de prieteni, la urma urmei, prietenia chiar este magică.