Revista Margot

Ce ne poate învăța Finlanda despre a fi părinte?

Când vine vorba de stabilitate, libertate, siguranță, educație și respectarea drepturilor omului, Finlanda este mereu prezentă pe primul sau al doilea loc în topuri. Nu este deci de mirare că este țara în care există cele mai bune condiții pentru întemeierea unei familii.

Statul oferă un sprijin puternic întemeierii familiilor, creând politici menite să asigure un echilibru între serviciu și viața de familie. De aceea, Finlanda are trei tipuri de concedii: concediu de maternitate, de paternitate și de creștere a copilului. Cumulate, acestea acoperă o perioadă de un an în care părinții sunt aproape de nou-născut.

Concediul de maternitate pentru mamele finlandeze începe cu cel puțin 5 săptămâni înainte de data estimată a nașterii, iar Guvernul acordă o subvenție de maternitate timp de 4 luni. Chiar și tații au parte de 54 de zile de concediu de paternitate plătit. Acesta este valabil chiar dacă părintele este student, nu lucrează sau este liber profesionist.

După concediul de maternitate, începe concediul de creștere a copilului, adică 158 de zile lucrătoare care pot fi acordate oricăruia dintre părinți sau chiar împărțite între cei doi.

Dincolo de ideea egalității între femei și bărbați, raționamentul acestor decizii guvernamentale este acela de a respecta dreptul copilului de a petrece timp cu ambii părinți. Implicarea ambilor părinți în primele luni de viață este esențială pentru buna dezvoltare a nou-născutului. Iar faptul că mamele finlandeze se pot baza pe ajutorul din partea tatălui are un impact pozitiv nu doar asupra copilului, ci și asupra relației dintre părinți.

Pentru unii dintre noi, români, poate chiar suna ciudată ideea de concediu paternal. Asta din cauză că există prejudecăți ce ne dictează că a crește un copil nu este ceva „bărbătesc”. Însă modelul Finlandei ne arată că mamele ajutate de proaspeții tătici sunt mult mai fericite, iar per total, familia are numai de câștigat de pe urma unei astfel de decizii. Sigur că și susținerea financiară a proaspetelor familii ajută foarte mult. De cealaltă latură, în România, politica de stimulare financiară a părinților ce revin mai repede în câmpul muncii pare să ignore nevoile nou-născutului.

Chiar dacă la capitolul mentalitate am reuși să facem schimbări în bine, rămâne de gestionat aspectul legislativ. În prezent, în România, tatăl are dreptul la un concediu paternal de doar 5 zile lucrătoare. Acesta poate fi majorat cu 10 zile lucrătoare, cu condiția absolvirii cursului de puericultură.

Familia voastră a beneficiat de concediul paternal?