Când spunem Bill Gates ne gândim la progres tehnologic și averea sa impresionantă. În spatele acestor rezultate remarcabile stă gândirea critică, așa că nu exagerăm spunând că putem lua și lecții de parenting de la Bill Gates.
Care sunt cele 3 reguli legate de tehnologie pe care copiii săi trebuie să le respecte?
Fără telefon înainte de vârsta de 14 ani
Deși pare surprinzător că un om atât de conectat la tehnologie le interzice copiilor accesul la telefon, nu putem spune că exagerează.
Din păcate, tehnologia, deși se dorește a ne conecta, reușește să devină un instrument prin care părinții ultraprotectori își controlează copiii.
Dar dacă ne uităm puțin în urmă, generația noastră nu a copilărit cu telefonul în buzunar.
Iar părinții aveau încredere să ne lase la școală sau afară chiar fără telefoane.
Poate e cazul ca actualii părinți să reînvețe acest gen de relaxare și încredere. Atât în copiii lor, cât și în valorile pe care i le insuflă copilului.
Fără telefoane sau alte gadget-uri în timpul mesei
Limitarea accesului celor mici la tehnologie vine de fapt din dorința ca aceștia să petreacă mai mult timp fiind prezenți în viața reală.
Circula o reclamă tare simpatică în care o familie era așezată în jurul mesei și mobilul unui copil sună.
Un adult îi spune să nu răspundă, că nu moare nimeni. Ulterior aflăm că telefonul respectiv anunța scufundarea Titanicului.
Este amuzant pentru că și în viața reală suntem gata să lăsăm totul pentru un țârâit de telefon. De ca și cum viața noastră ar depinde de asta.
S-a născut un nou sentiment odată cu evoluția tehnologiei. The fear of missing out, adică teama de a rămâne pe dinafară.
Așadar, avem tot mai des impulsul de a verifica device-urile constant, să nu ratăm ceva.
Însă de cele mai multe ori, alertele sunt neesențiale și reușesc să ne distragă atenția de la lucruri mult mai importante.
Fără gadget-uri înainte de culcare
Există și o motivație științifică în spatele acestei reguli.
Sursele de iluminat fluorescente, LED, ecranele digitale și chiar soarele sunt surse de lumină albastră.
Nu orice sursă de lumină albastră este nocivă. Însă cea provenită de la ecrane de tot feluI cauzează dureri de cap, oboseala ochilor și chiar apariția leziunilor pe retină.
În plus, lumina albastră, zisă și „rece” ne face mai alerți. Iar aceasta nu este tocmai starea propice înainte de culcare, nu-i așa?
Așadar, în loc să ne ajute să adormim, o oră cu orice device în pat este o piedică în calea odihnei.
Voi aplicați vreuna din aceste reguli cu cel mic?