Nimic nu este mai greu pentru un părinte decât să-și vadă copilul plângând. Uneori nici nu este nevoie de un pericol real pentru asta. Poate fi doar un coșmar care îl neliniștește.
Copiii cu vârsta până în 5 ani nu fac diferența între real și imaginar. Așa că iau coșmarurile foarte în serios. Cum îl calmezi pe cel mic căruia poate îi e frică să se întoarcă la somn?
Când se trezește speriat din somn, mergi imediat lângă el. Mângâie-l și spune-i că ești lângă el.
Ascultă-l fără să râzi de el. Nu insista să-ți povestească visul urât, dar dacă alege să o facă, ai răbdare. Explică-i că și tu visai uneori urât când erai mică, dar nu mai ești speriată. În felul acesta îi arăți că îi înțelegi sentimentul și există speranță să-l depășească.
Oferă-i o jucărie „magică” care îl face să se simtă bine. Poate fi un animăluț de pluș sau o păturică moale. Indiferent de obiect, alege-l astfel încât să fie ceva ce știi că i-ar fi pe plac. Poți apela la un „spray împotriva monștrilor”. Adică pur și simplu un odorizant de cameră cu miros delicat și relaxant. Dă cu el prin camera copilului, ca el să aibă sentimentul că are o armă împotriva monștrilor de care se teme.
Citește-i povești despre copii care își depășesc temerile. Curajul se învață atât din viața reală, cât și din povești.
Redu accesul la stimuli care pot duce la apariția coșmarurilor. Cum ar fi jocurile violente pe calculator sau filmele violente. Fii atentă la nivelul de stres resimțit de copil. Cei mici pot avea coșmaruri deoarece sunt agitați pentru că încep școala sau trec prin etape care li se par dificile.
Înainte de culcare, faceți exerciții de relaxare. Imaginați-vă lucruri frumoase. Peisaje fascinante, animăluțe prietenoase. Sau amintiți-vă de clipe frumoase și amuzante petrecute în ultima vacanță.
Recompensează curajul. Pentru a evita crearea obiceiului de a fi „speriat” pentru a atrage atenția.
Nu-l lăsa să iasă din pătuțul lui. Treptat, va învăța că este un loc sigur.
Creați o rutină a somnului. Mergeți la aceeași oră la culcare și treziți-vă la aceeași oră. Încetiniți ritmul activității înainte de culcare. De exemplu, după o sesiune de joacă intensă sau zbenguială, nu e indicat să-l trimiteți direct la somn. Creați un ritual care să-l relaxeze și să aștepte cu plăcere ora somnului.
Asigură-te că agitația care duce la somnul neliniștit nu se datorează temperaturii prea ridicate sau prea scăzute din cameră. Dacă este prea frig sau prea cald, copilul este încordat și automat, somnul nu este unul odihnitor.
Pune o lumină de veghe. Și nu închide ușa la camera copilului pentru a nu-i lăsa impresia că este izolat și neajutorat.
Somn ușor și vise plăcute!