Sarcină

Ce este RH-ul și cum poate afecta sarcina?

Ce este RH-ul și cum poate afecta sarcina? - RevistaMargot.ro

Imediat ce a aflat că este însărcinată, orice femeie trebuie să își facă analizele de sânge. Printre cele mai imortante analize se numără RH-ul . Acesta are un rol foarte important în ceea ce privește starea de sănătate a copilului. De altfel, în cazul în care doresc să conceapă un copil, ambii părinți ar trebui să facă aceste analize. Dacă mama are RH negativ, iar tatăl are RH pozitiv, copilul poate moșteni RH-ul tatălui. În acest caz, este posibil să apară probleme de sănătate.

Situația ideală este atunci când ambii parteneri au același tip de RH, indiferent dacă acesta este pozitiv sau negativ.

Ce este RH-ul?

Grupele de RH au fost descoperite în anii ’40 de doi cercetători – Karl Landsteiner și Alexander Wiener. Ei au făcut numeroase studii, plecând de la mai multe teste pe maimuțe. Au fost identificate patru grupe de sânge: A, B, AB și O, iar această descoperire a făcut ca transfuzia să devină o cale sigură. Factorul RH descrie compatibilitatea dintre tipurile de sânge, implicând și grupele de sânge RH.

Cele patru grupe de sânge sunt determinate în funcție de antigenele găsite în celulele sangvine. Factorul RH este o proteină care se găsește la suprafaţa unei hematii, celula roșie de sânge. Potrivit studiilor făcute, 85% din populatie are factorul RH, iar în acest caz se spune că aceștia au RH pozitiv. 15% din populația globului nu are RH, despre aceștia se spune că au RH negativ.

Cercetăriile ştiinţifice arată că, în urmă cu aproximativ 35.000 de ani, primii oameni care aveau RH negativ trăiau în nordul Spaniei şi în sudul Franţei – zone în care găsim şi astăzi cele mai multe persoane cu RH negativ. De altfel, aproximativ 45% din populaţia europeană are RH negativ. Pe locul secund se situează evreii. În schimb, în America sau Africa, incidenţa acestui tip de sânge este relativ mică.

Incompabilitatea între parteneri privind RH -ul

În cazul în care mama se află la prima sarcină și are RH negativ, nu vor exista, de obicei, probleme, întrucât sângele fătului nu intră în sistemul circulator al mamei, pe timpul celor 9 luni de sarcină. Totuși, în timpul nașterii este posibil ca sângele mamei și al bebelușului să se combine. În acest caz, corpul va recunoaște proteina RH ca o substanță străină și va produce anticorpi. Acești anticorpi devin periculoși doar la sarcinile ulterioare, deoarece traversează placenta și vor distruge eritrocitele fătului.

Aproximativ jumătate din numărul copiilor născuți din mame cu RH negativ și tată cu RH pozitiv vor fi, la rândul lor, posesori de RH pozitiv. Așadar, la prima sarcină incompatibilitatea RH nu afectează în mod direct nici sănătatea mamei, nici pe cea a bebelușului. Atenție: la următoarea sarcină, anticorpii formați pot provoca probleme serioase bebelușului cum ar fi icter, anemie severă sau chiar moartea acestuia.

Ai RH negativ? Nu intra in panică!

O femeie cu potențial de incompatibilitate RH în timpul sarcinii trebuie să apeleze la injecții cu imunoglobulină, sub atenta supraveghere a medicului. Acestea acționează ca un vaccin și împiedică producerea de anticorpi RH, care ar putea determina complicații serioase nou-născutului. Administrarea de imonoglobulină are efecte secundare neglijabile: ușoară febră sau inflamarea locului unde a fost făcută injecția.

În cazul în care medicul care urmărește sarcina constată că femeia a produs deja anticorpi RH, acesta va monitoriza cu atenție evoluția și va interveni atunci când este cazul. Sunt situații rare când incompatibilitatea este severă, iar în acest caz se fac transfuzii speciale de sânge, numite și transfuzii de schimb, care se fac atât pe parcursul sarcinii, cât și imediat după naștere. Datorita ratei de succes a injectiilor cu imunoglobulină, transfuziile de schimb sunt necesare în mai putin de 1% din sarcinile cu incompatibilitate Rh. De altfel, mama trebuie să urmeze indicațiile precise ale medicului pentru un bebeluș perfect sănătos.

Totuși, medicina evoluează permanent, iar viitoarele mămici care au RH negativ nu ar trebui să se îngrijoreze. Orice femeie care îşi doreşte un copil trebuie să nu ignore analizele obligatorii pe care trebuie să le facă în timpul şi chiar înainte de sarcină, pentru a fi scutită de complicaţii şi probleme.

Este mai uşor să previi decât să tratezi! Este un principiu care se aplică şi în cazul incompatibilităţii RH-urilor. Orice femeie ar trebui să îşi cunoască tipul de RH şi să ia măsuri de precauţie, pentru a avea un bebe perfect sănătos.

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.