Ce efect are o palmă aplicată unui copil atunci când greșește
Dacă bătaia este ruptă din Rai, atunci te întrebi cum arată cu adevărat acest loc? Ce efect are o palmă dată unui copil care greșește? În ciuda tuturor avertismentelor venite din partea specialiștilor în parenting, sunt foarte mulți părinți care aplică o corecție fizică celor mici; chiar dacă este vorba „doar” de o pălmuță. Studiile demonstrează că atunci când un copil este bătut, starea lui psihică are mult de suferit.
E bine sau nu să îl altoim din când în când pe copil? Este o problemă complexă, care a dat naștere multor controverse atât pe internet, cât și în mediul offline. Dar indiferent de justificarea adusă de unii părinți, studiile demonstrează cu certitidine că nu este bine să folosim bătaia în educarea unui copil. Un nou studiu, publicat în Jurnalul American de Psihologie Familială (pe baza unei cercetări efectuate peste cinci decenii, cu implicarea a 160.000 de copii) demonstrează în mod evident de ce nu este indicat să fim violenți cu un copil.
Cercetatorii de la Universitatea din Austin, Texas si cei de la Universitatea din Michigan au descoperit că, atunci când un copil este lovit, el este mai predispus să își sfideze parintii; iar acest lucru s-ar putea manifesta printr-un comportament anti-social, agresivitate, probleme și dificultăți cognitive. De asemenea, studiul arată că bătaia copilului nu dă rezultate pe termen scurt. Din contra, specialiștii spun că după ce a primit câteva palme, un copil are tendința de a avea un comportament și mai dificil.
Cercetătorul Elizabeth Gersoff a explicat că această formă de disciplină este foarte dăunătoare. Studiul a examinat părinții care au fost folosit bătaia ca o formă de pedeapsă a copilului. Cu cât aceștia își lovesc copilul, cu atât cel mic are șanse a de dezvolta probleme mintale ori comportamente antisociale. În plus, copilul bătut are șanse foarte mari de a deveni depresiv și anxios.
Tot psihologii au explicat care este raționametul unui copil: „dacă mama/tata mă lovesc atunci nu le convine ceea ce fac eu, atunci pot aplica aceeași metodă când cineva face ceva ce mie nu îmi convine”.
Argumentul părinților care obișnuiesc să mai dea câte o palmă copilului este că și ei, la rândul lor, au fost tratați la fel atunci când erau mici și nu au pățit nimic. Totuși, susține Gershoff, fiecare părinte poate să corecteze comportamentul copilului său, fără să utilizeze violența fizică.
Tot studiile științifice ne arată că atunci când un copil nu are un comportament adecvat, părintele trebuie să se apropie de cel mic, să îi ofere înțelegere și apreciere și nu să îl educe folosind un comportament agresiv.
Sunt câteva metode de care fiecare părinte ar trebui să țină seama când copilul nu este ascultător.
· Încercați să vă păstrați calmul.
De cele mai multe ori, părinții își bat copii atunci când sunt nervoși și copleșiți de evenimente.
Atunci când copilul este neastâmpărat, părintele ar trebui să nu scape situația de sub control, să respire profund și să nu se enerveze.
Nu este un lucru foarte simplu de realizat, dar este posibil, cu mult exercițiu.
Atunci când simțiți că nu vă puteți stăpâni furia, încercați să luați o pauză până vă liniștiți.
· Comunicați permanent cu copilul și spuneți-i întotdeauna ce așteptări aveți de la el.
Cei mici prind lucrurile foarte repede.
Părinții nu ar trebui să scoată în evidență lucrurile pe care copilul nu trebuie să le facă, ci trebuie să pună accent pe ceea ce așteaptă de la cel mic.
Până la 12 ani – susțin specialiștii – copilul nu învață din critică pentru că nu are structurile cerebrale necesare pentru a procesa informația invers.
De fiecare dată când copilul greșește, el trebuie corectat verbal.
Chiar dacă vi se pare că îi spuneți destul de des că nu se comportă bine, nu renunțați și faceți-l pe cel mic să conștientizeze unde și ce greșește.
Un copil trebuie să se bazeze permanent pe părinții săi, doar în acest fel va deveni un adult echilibrat.
· Fiți consecvenți și respectați propriile reguli.
Copiii nu vor învăța dacă le permiteți să încalce aceste reguli, chiar și din când în când.
În plus, dacă permiteți abateri de la ceea ce ați stabilit, este posibil ca cel mic să nu vă ia în serios.
Cel mai important lucru de care trebuie să țineți cont este să realizați că fiecare copil are momente când este neascultor.
De fapt, toții copiii sunt așa. Ei sunt într-o continuă explorare a tot ceea ce îi înconjoară, mereu descoperă lucruri noi.
Nu trebuie să aveți copilul perfect, nu aveți așteptări nerealiste de la ei și lăsați-i să greșească.
Este o formă de a învăța lucruri noi în viață.