Revista Margot

Cât de periculos este zahărul în alimentația copilului?

Aproape că nu există copil care să nu iubească dulciurile. Zahărul este însă un aliment care dăunează sănătății. Nutriționiștii spun că zahărul nu trebuie să facă parte din alimentația copilului, iar în primii ani de viață, acesta nu trebuie adăugat în alimentația celui mic.

Cât de dăunător este zahărul?

Nu mai este un secret pentru nimeni că zahărul este o veritabilă toxină și o cauză principală a afecțiunilor grave. Zahărul nu conține niciun nutrient esențial, afectează dantura, ficatul, sistemul hormonal, poate provoca rezistență la insulină, este inamicul numărul unu al digestiei, slăbește sistemul imunitar și vederea, mărește nivelul colesterolului.

Robert Lusting, unul dintre specialiștii în endocrinologie și obezitate infantilă din Statele Unite a precizat că zahărul provoacă obezitate, hipertensiune, diabet sau probleme cardiace. El a transmis tututor un mesaj de alarmă (care a ajuns la cele mai importante instituții media din lume) prin care atrage atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă zahărul.

Pe de altă parte, Lewis Cantley – profesor la Universitatea Harvard și specialist în bolile canceroase, susține că o treime dintre cancerele întâlnite ( inclusiv cancerul la sân și la colon) prezintă la suprafața lor receptori de insulină, care trimite mesaje către tumoare să consume glucoză. Atunci când mâncăm alimente dulci sau bem băuturi îndulcite cu zahăr, acestea provoacă o creștere bruscă a nivelului insulinei în corp, ceea ce poate servi drept catalizator pentru cancer.

Potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), guvernele lumii ar trebui să ia măsuri pentru reducerea consumului de zahăr ca un demers împotriva cancerului, alături de reducerea consumului de tutun și alcool.

OMS recomandă de asemenea introducerea unor taxe pe alimentele care conțin prea mult zahăr, precum și limitarea reclamelor la deserturile procesate, în special celor destinate copiilor.

Avertismentele medicilor

Medicii spun că o linguriță de zahăr nu este dăunătoare. Cu timpul, obiceiul de a mânca dulce, la fel ca tutunul sau alcoolul, este fatal. Mulți specialiști denumesc zahărul „otrava albă”.

Medicul Aseem Malhotra – directorul științific al unei campanii denumite „Acțiune împotriva zahărului” a atras atenția că și etichetele produselor pot fi, de multe ori, înșelătoare. El a explicat că în cazul anumitor produse, vitaminele adăugate sunt scrise cu litere mari, în timp ce cantitatea de zahăr din produs sunt scrise cu litere mici. Tocmai de aceea, părinții sunt sfătuiți să citeacă cu mare atenție produsele înainte de a le da celor mici.

Cercetatorii de la Universitatea din Bristol, Anglia, susțin că zahărul consumat în exces amorțește papilele gustative. Mai exact, specialiștii consideră că cei care consumă mult zahăr nu mai simt gustul adevărat al fructelor și legumelor.

Cu ce înlocuim zahărul?

Mulți părinți sunt conștienți de pericolul pe care îl reprezintă zahărul în alimentația copiilor și caută alternative la acesta. Totuși, nu toate soluțiile naturale sunt potrivite pentru copii. De exemplu, siropul de agave – cândva considerat cel mai sănătos înlocuitor al zahărului – are un conțin ridicat de fructoză, iar acest lucru ar putea duce la diabet, creșterea tensiunii arteriale și a colesterolului.

Trebuie să îi explicăm micuțului că zahărul nu este bun și, consumat în exces, acest aliment îl poate îmbolnăvi. Dacă micuțul este obișnuit cu gustul dulce, acesta va accepta relativ ușor înlocuirea zahărului cu un alt produs, cu gust asemănător, dar mai sănătos.

Mierea

Este folosită din cele mai vechi timpuri ca îndulcitori. Este sănătoasă dacă este cumpărată direct de la producători. Atenție, pe piață există și miere contrafăcută! În plus, acest produs devine toxic dacă este folosit la temperaturi mai mari de 40 de grade.

Specialistul în nutriție Ian Marber a atras atenția că mierea are un indice glicemic mai mic decât zahărul, dar consumată în exces devine la fel de dăunătoare ca zahărul.

Ștevia

Este un alt înlocuitor al zahărului, nu conține calorii și este de până la 300 de ori mai dulce decât zahărul. Ștevia este folosită în curele de slăbire, poate fi folosită cu succes ca îndulcitor în ceai sau la prepararea diferitelor prăjituri.

Siropul de arțar

Are mai puține calorii decât mierea și este bogat în minerale – zinc și magneziu. Este considerat un antioxidant puternic, are efecte benefice pentru sistemul cardiovascular și imunitar. Se obține prin colectarea, filtrarea și fierberea sevei de arțar.

Siropul de orez brun

Este obținut din fermentarea boabelor de orez, are o consistență lipicioasă și vâscoasă, asemănătoare cu mierea. Nu conține gluten, este bogat în minerale și este puțin mai dulce decât zahărul.

Alimentația copilului este foarte importantă. Sunt copii care refuză constant fructele sau legumele, acest lucru nu înseamnă că ei sunt mofturoși, ci este posibil ca acest refuz să vină pe fondul unui consum mare de zahăr. Încercați să eliminați pe cât posibil acest aliment din meniul zilnic al copilului.