Revista Margot

Cărțile de parenting care m-au ajutat

sursa foto: Pinterest

Nimeni nu te învață cum să fii o mamă. Mulți spun că este meseria cea mai grea, în care nu ar trebui să faci greșeli. Dar cine te învață să eviți greșelile? Un posibil răspuns ar fi experiența părinților din jur ori a bunicilor, care au crescut – la rândul lor – copii.

Dar și ei au făcut greșeli și, în plus, metodele lor de creștere și educare a copiilor de către bunici sunt considerate, de foarte mulți, învechite.

La modă este acum parentingul – definit ca o sumă de acţiuni ce urmăresc dezvoltarea armonioasă a copiilor.

Unii părinți spun că termenul de „parenting” este un concept care exista și înainte, însă indiferent de metodă, scopul este acela de a avea un copil educat corect, iar acest lucru ar trebui să îi aducă fericire, echilibru și multă încredere în el.

Foarte multe mămici se documentează permanent, pe internet sau căutând diferite cărți care ne îndrumă pe acest drum greu, anevoios, dar plin de provocări.

Ce cărți de parenting am citit și care m-au ajutat cum să descopăr să fiu o mamă bună

Încă de când am aflat că sunt însărcinată, m-am gândit că cumpăr câteva cărți utile în creșterea și dezvoltarea copilului. Pe lângă sugestiile mamei mele, eram sigură că și cărțile îmi vor oferi sfaturi deloc de neglijat.

Mi-am dorit să aflu, în primul rând, care sunt exact etapele de dezvoltare a copilului, ce este și ce nu este capabil să facă în primele luni de viață, ca să îmi dau seama dacă și micuțul meu se dezvoltă așa cum trebuie. Pentru mine, era o încântare să bifez toate progresele pe care le făcea puiul meu și, în plus, mă asiguram că dezvoltarea copilului meu se desfășoară în parametrii normali. Evident, nu trebuie negliate nici vizitele la medicul pediatru, el este singurul în măsură să stabilescă dacă un copil este sănătos și se dezvoltă normal.

Pe măsură ce anii au trecut și puiul meu crește, m-am orientat către cărțile de înțelegere emoțională a unui copil, cu sfaturi concrete, pentru depășirea unor situații critice.

1. Dr Spock – Îngrijirea copilului și a sugarului

Este o carte voluminoasă, de aproape o mie de pagini, cu sugestii utile pentru părinți.

Ce m-a convins să o cumpăr a fost faptul că volumul descria într-un mod simplu, pe înțelesul tuturor, aspecte privind dezvoltarea copilului de la naștere până la adolescență.

În plus, cartea oferă și sfaturi pentru câteva probleme cu care se confruntă orice părinte, cum ar fi tratarea diferitelor boli ori traumatisme: ADHD, autisul, obezitate, etc.

În acest volum am găsit capitole interesante referitoare la metode de creștere a imunității, nutriție și mai multe metode de a face față diveritelor surse de stres.

Este o carte care își merită locul în bibliotecă, mulți spun despre ea că a revoluționat creșterea copiilor în ultimii 65 de ani și a schimbat viețile mai multor generații.

Ce mi-a plăcut în mod deosebit este că am găsit în paginile acestei cărți și câteva sugestii referitoare la cele mai serioase și de încredere surse online de informare.

2. Aletha Solter – Bebelușul meu înțelege tot

În momentul apariției sale, această carte a determinat o mică revoluție în creșterea copiilor – susțin criticii de specialitate, pentru că autoarea pledează pentru ținutul copilului în brațe iar acest lucru nu înseamnă neapărat răsfaț.

Din această carte am învățat că nu trebuia să fiu speriată atunci când bebelușul meu plângea. Părinții sunt sfătuiți să accepte plânsul drept un mecanism sănătos de autoreglare emotională si de vindecare psihologică, la orice varstă.

„Este important să vă amintiți că nu înseamnă ca sunteti niște părinți nepricepuți dacă bebelușul vostru plânge. Se poate ca el sa nu aibă nevoie de nimic altceva decât să fie ținut in brate și iubit. Sper ca aceste informații legate de plânsul bebelusilor vor reuși să vă elibereze de ideea obsedanta că trebuie să aveți un bebelus tăcut pentru a va simți încrezători că parinți.”

Cartea m-a ajutat – chiar și atunci cînd copilul meu a mai crescut – să dezvolt mai bine relația dintre noi și, în plus, să găsesc alternative la diferite pedepse.

3. Jean Liedloff – Conceptum continuum

Este o carte considerată ca o Bilblie a parentingului, însă volumul a dat naștere unor discuții contradictorii între specialiștii în parenting. Pe scurt, volumul descrie povestea unei călătorii pe care autoarea o face în junglă, în mijlocul unor triburi de indieni. Ea a fost fascinată de principiile de viață așe societății Yekuanna, pe care le consideră net superioare civilizației vestice. În carte se face referire la modul în care sunt educați copiii. Aceștia sunt fericiți, nu se bat între ei, sunt ascultători, deși nu sunt niciodată pedepsiți. În opinia autoarei, părinții trebuie să-și urmeze instinctele atunci când îngrijesc copiii.

Cartea mi-a fost foarte folositoare în primele luni de viață ale copilului meu, de aici am învățat – cu argumente logice – că bebelușul nu trebuie lăsat să plângă, trebuie alăptat la cerere, să fie în contact cât mai mult cu mama, să fie ținut în brațe, etc.

4. Gary Chapman &Ross Campbell – Cele 5 limbaje de iubire ale copiilor

Acest volum se definește ca o colecție intimă de sfaturi, probleme și soluții pentru fiecare membru al unei familii cu adevărat fericită. Este cartea care m-a ajutat să înțeleg cum trebuie să gestionez iubirea enormă care se stabilește între o mamă și copilul ei. Autorii atrag atenția asupra faptului că cea mai importantă nevoie a unui copil este iubirea. În volum se vorbește despre felul în care un părinte îi poate acoperi această nevoie de iubire a unui copil: prin timpul acordat, vorbele de încurajare, darurile, serviciile sau mângâierile fizice.

Ideea acestei cărți: dacă se simte iubit, orice copil devine mai cooperant și mult mai receptiv la sfaturile părinților.

 

5. Jacques Salome – Mami, tati, mă auziți?

Este cartea care m-a făcut să realizez că fiecare copil are propriile gânduri. Multe dintre angoasele pe care un copil le trăiește au legătură cu ceea ce se întâmplă în familie. De exemplu, poate exista o legătură între cearta părinților și un accident al copilului, cum ar fi o entorsă. Autoarea încearcă să îi învețe pe părinți să descifereze astfel de legături simbolice care ar putea să existe și, mai mult, să prevină apariția unor momente dificile și dăunătoare pentru cel mic.

În plus, cartea pune accentul pe cât de mult conteaza felul în care ne spijinim copilul să crească, să îl înțelegem, să ne dăm seama exact de ceea ce se întâmplă cu el.