Parenting

Când o mamă nu trebuie să își ceară scuze la serviciu?

Când o mamă nu trebuie să își ceară scuze la serviciu? - RevistaMargot.ro

Cât de grea este o zi la serviciu pentru o mămică? Foarte multe femei spun că, de cele mai multe ori, nu este deloc ușor, mai ales în diferite situații. Când cel mic trebuie alăptat, când este bolnav sau când trebuie luat de la școală la o anumită oră. Cum procedăm în asemenea cazuri? De multe ori, mămicile sunt obligate să solicite anumite concesii, favoruri din partea angajatorului. Sau să își ceară scuze pentru eventualele lucruri pe care le presupune viața cu un copil.

Când o mamă nu trebuie să își ceară scuze la serviciu?

În ultimii zeci de ani, femeile din ţările dezvoltate s-au alăturat forţei de muncă într-un număr din ce în ce mai mare. Iar jumătate dintre mamele din lume primesc salariu pentru munca pe care o desfăşoară. În ciuda carierelor de succes şi a experienţei dobândite, mamelor nu le vine mai uşor să jongleze serviciu cu viaţa de familie.

Care sunt situațiile în care nu trebuie să ne cerem scuze în fața angajatorului?

· când alăptăm

· când copilul se îmbolnăvește

· când nu rămâneș peste program sau nu facem ore suplimentare

Alăptarea presupune program mai scurt, cu pauze, fără reduceri salariale

Atunci când o mămică se reîntoarce la serviciu, ar trebuie să știe că, pe lângă numeroase obligații, beneficiază de anumite drepturi. În plus, legislația din România garantează, prin lege, protecția mamelor sau a femeilor însărcinate. Pentru a beneficia de aceste drepturi, potrivit OUG nr 96/2003, mamele care alăptează, lauzele sau gravidele, trebuie să anunțe angajatorul în scris, printr-o declarație, cu privire la starea pe care o au. În plus, salariatele trebuie să demonstreze acest lucru cu o adeverință eliberată de medicul de familie.

Legislația din România permite femeilor care alăptează să aibă un program mai flexibil, cu pauze de alăptare.

Astfel, angajatorul este obligat să le acorde acestora două pauze de alăptare de câte o oră fiecare, până la împlinirea vârstei de un an a copilului. În aceste pauze se include și timpul necesar deplasării dus-întors de la locul în care se găsește copilul.

Opțional, mama poate solicita angajatorului să înlocuiască pauzele de alăptare cu reducerea duratei normale a programului său zilnic cu două ore.

Atenție! Reducerea programului nu presupune o diminuare a veniturilor salariale. Acestea sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.

În plus, angajatorului îi este interzis să concedieze o salariată care se află în concediu pentru îngrijirea și creșterea copilului. Sau în perioada acordării stimulentului de inserție.

De asemenea, în cazul in care o mămică desfășoară la locul de muncă o activitate cu riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra alăptării. Angajatorul este obligat să îi modifice în mod corespunzator condițiile și/sau orarul de munca. Dacă acest lucru nu este posibil, angajatorul are obligația de o repartiza la un alt loc de muncă fără riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa, conform recomandării medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menținerea veniturilor salariale.

Când o mamă nu trebuie să își ceară scuze la serviciu? - RevistaMargot.ro

Concediul pentru îngrijirea copilului bolnav se acordă până când micuțul împlinește vârsta de șapte ani

Atunci când cel mic se îmbolnăvește, mama are dreptul la concediul medical pentru îngrijirea copilului. Poate beneficia de această prevedere legală până când micuțul împlinește vârsta de șapte ani. De acest concediu, precum și de indemnizația aferentă poate beneficia oricare dintre cei doi părinți. Totuși, îndeplinirea stagiului de cotizare de o lună este esențială pentru acordarea acestora.

Indemnizația lunară aferentă acestui tip de concediu este de 85% din baza de calcul, care este determinată ca medie a veniturilor lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară.

Pentru acordarea banilor, ordonanța prevede necesitatea certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie, emis în temeiul legii, potrivit OUG nr. 158/2005.

Orele suplimentare sau programul prelungit nu sunt obligatorii, cu excepția cazurilor în care acest lucru este stipulat în contractul de muncă

Deseori, mamele aleg joburi care presupun un program fix, astfel încât să se poată încadra mult mai bine și mai ușor în rutina zilnică a copilului. Totuși, sunt situații în care apar situații neprevăzute, cu ar fi anumite sarcini de îndeplinit la serviciu, peste program.

În acest caz, mama nu ar trebui să își ceară scuze pentru faptul că nu le poate onora.

Multe dintre ele consideră că cel mic are întotdeauna prioriate și tocmai de aceea, orele suplimentare nu se justifică, indiferent dacă acestea presupun venituri suplimentare.

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.