Căderea părului, după naștere
Aproape orice femeie, după provocările sarcinii și ale nașterii, se confuntă cu o problemă delicată: căderea părului. Multe mămici intră în panică, îngrijorate de căderea excesivă a părului, în special în primele cinci luni de la naștere. În termeni medicali, acest proces se numește telogen effluviu.
Medicii susțin că, în mod normal, nu ar trebui să existe motive de îngrijorare pentru că pe parcursul celor nouă luni de sarcină, procesul natural de cădere a părului este sistat. Tocmai de aceea, căderea părului la femeile care au născut nu trebuie să constituie un motiv de neliniște. Este un fenomen influențat hormonal, fiziologic. În această perioadă de cădere accentuată, părul trebuie îngrijit normal: spălat periodic, hrănit cu mască și balsam.
De obicei, femeile cu păr lung resimt mai acut căderea părului decât cele care au păr scurt. Tocmai de aceea, multe femei decid să își scurteze părului, îngrozite de numărul mare de fire de păr pe care le pierd după ce au născut.
Faptul că cel mic te trage de păr la fiecare alăptare, contribuie de asemenea la acest proces.
De ce cade părul după naștere?
„Viața” unui fir de păr este compusă din două etape: faza de creștere și cea de stagnare. În cazul unei persoane sănătoase, 85-90% dintre firele de păr sunt în faza de creștere. Această perioadă de creștere variază între 2-6 ani. În această etapă (denumită anagenă), firul de păr crește cu aproximativ un centimetru pe lună.
Restul firelor de păr (10-15%) sunt în faza de stagnare (denumită telogenă). Durează, în medie, două-trei luni, iar în această etapă, firul de păr nu mai crește, dar rămâne atașat de folicul. La finalul acestei etape, firul de păr cade, iar în locul său va crește altul.
Creșterea noului fir de păr are loc după același ciclu. Timp de 2-6 ani, va fi în faza de creștere, apoi va stagna timp 2-3 luni și apoi, va cădea.
Acest ciclu este afectat în timpul sarcinii, când hormonii intervin și modifică cele două faze. Creșterea nivelului de estrogen accentuează faza de creștere și încetinește faza de repaus.
Altfel spus, în sarcină, firul de păr crește mai mult și rămâne o durată mai mare de timp prins în folicul. Așa se explică de ce femeile însărcinate au părul mult mai bogat și mai puternic, dar acest efect nu este de durată. După naștere, în corpul mamei se produc anumite modificări: scade nivelul de estrogen, crește nivelul de prolactină. În aceste condiții, faza de creștere se scurtează, iar faza de stagnare este mai mica, drept urmare părul începe să cadă în cantități mai mari.
Se poate controla căderea părului după naștere?
Deși pe piață există produse diverse, care promit oprirea căderii părului, medicii spun că acesta este un proces natural, cu care se confruntă femeile după ce devin mame. Totuși, fiecare mămică ar putea să limiteze efectele acestui proces.
Tunderea părului – este cea mai la îndemână măsură pentru mămicile cu părul mai lung. O tunsoare modernă și un nou look poate schimba starea de spirit a femeii care tocmai a născut, care este afectată de oboseală și de o posibilă depresie post-partum.
Alimentația corectă – este foarte importantă, în condițiile căderii excesive a părului. Nutriționiștii recomandă alimente bogate în zinc (de exemplu: carne de miel, năut, semințe de dovleac), aminoacizi (ouă, pește, nuci, alune), fier (ficat, cacao, spanac, soia) și vitamina E (ulei de măsline). De asemenea, sunt indicate fructele și legumele bogate în flavonoide și antioxidanți ( morcovi, dovlecei, struguri). Acestea protejează foliculii piloși și stimulează creșterea părului.
Utilizați șampon cu biotină sau petrol – aceste substanțe ajută la regenerarea foliculilor de păr. Biotina (cunoscută sub denumirea de vitamina B7 sau vitamina H) ajută la metabolizarea zahărului și a grăsimilor, contribuind substanțial la îmbunătățirea stării unghiilor și a părului. Această substanță se mai numește și vitamina frumuseții.
Folosiți o mască de păr care să stopeze căderea firelor. Puteți alege o mască profesională (pe care o găsiți în saloanele de frumusețe), ori una pe care să o cumpărați de la supermarket sau din farmacii. Prețul unei măști profesionale este mult mai mare decât cel al unei măști pe care o cumpărați de la supermarket, însă poate fi mult mai eficientă, iar rezultatele sunt mult mai bune.
O mască foarte bună, cu efect de stopare a căderii părului se poate prepara și acasă. Este simplu de făcut, aveți nevoie de un gălbenuș de ou, o lingură de ulei de ricin, câteva picături de vitamin A, o lingură de ulei de măsline. Amestecați foarte bine ingredientele și aplicați pe păr, inclusiv pe scalp, la rădăcina firului de păr. Acoperiți capul cu o folie de plastic și păstrați amestecul pe păr cel puțin o oră. Eficiența acestui tratament crește pe măsură ce lăsați masca pe păr cât mai mult timp. (Ideal ar fi să lasați amestecul pe tot parcursul nopții). Se repetă de cel puțin o dată pe săptămână, rezultatele fiind spectaculoase.
Uscați și pieptănați blând părul. După ce ați spălat părul, nu îl uscați frecându-l cu prosopul și nu îl pieptănați când este încă ud, pentru că firul de păr ud este foarte fragil și se poate rupe foarte repede. Imediat după ce v-ați spălat pe cap, strângeți părul într-un prosop și tamponați-l ușor, prin mișcări blânde.
Evitați folosirea uscătorului, a ondulatorului șau a plăcii de păr. Toate aceste dispositive contribuie la degradarea părului.