Sănătate

Botulismul – o toxiinfecție alimentară periculoasă

Botulismul - revistamargot.ro

Botulismul este o afecțiune ce apare atunci când copilul a mâncat un aliment ce conține bacteria Clostridium botulinum, producătoarea unei toxine ce determină manifestarea specifică bolii.

Primii afectați sunt persoanele cu imunitate scăzută (bebeluși, persoane cu diverse afecțiuni). Bacteria se găsește sub formă de spori (rezistenți chiar şi la fierbere timp de 5-6 ore, dar numai 10-20 de minute la fierberea în vid, la temperaturi înalte), în praf şi în apă şi în intestinul oamenilor şi al animalelor.

Sporii se dezvoltă mai ales în lipsa oxigenului (în conserve) la temperaturi mai mari de 4 grade Celsius, chiar şi în saramură.

Boala apare mai ales după consumarea de ciuperci sărate, legume sau fructe conservate în casă, carne afumată, cârnați afumați, pastramă, peşte sărat sau afumat, conserve din comerț deteriorate (lovite sau cu capacul bombat).

Odată ajunsă în stomacul copilului, toxina produsă de bacterie este absorbită în organism împiedicând transmiterea normală a informației între nervi şi mușchi; ca urmare, copilului îi va fi greu să se miște, să mănânce şi să respire.

Simptomele apar de obicei după 6-30 de ore de la consumarea alimentului contaminat (cu cât apar mai repede, cu atât boala urmează un curs mai sever) şi primele semne ale bolii sunt următoarele: copilul vomită, are crampe, greață, amețeli, se simte slăbit: nu mai este la fel de vioi.

Copilul este de obicei constipat şi balonat. După 3-4 ore apar simptomele specifice bolii: copilul nu poate deschide larg ochii (îi cad pleoapele), nu mai vede bine, nu mai poate vorbi sau înghiți normal, la început este răgușit, nu mai poate vorbi decât în șoaptă sau deloc, îi este sete.

În cazurile severe poate apărea afectarea musculaturii respiratorii.

În cazul în care consideri că micuțul tău a dezvoltat o astfel de boală, este indicat să-l duci de urgenţă la medic, pentru că are nevoie de spălături gastrice, de administrare de oxigen şi de ser antitoxină botulinică.

Pentru a preveni apariția botulismului este important:

– Să nu-i dai miere sugarului mai mic de 12 luni;

– Să nu dai alimente neprelucrate sau insuficient prelucrate termic copiilor mai mici de 10 ani;

– Să speli bine alimentele pe care urmează să le conservi în casă, să păstrezi conservele la rece şi să fierbi alimentele conservate în casă cel puțin o jumătate de oră după ce le-ai scos din conservă.

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.