La data acestui articol, „Bohemian Rhapsody” tocmai ce a câștigat Globul de Aur pentru cel mai bun film dramă, iar Rami Malek, interpretul lui Freddie Mercury a luat același premiu pentru cel mai bun actor într-un rol principal. Dacă e să dăm crezare celor ce spun că Globurile de Aur sunt un barometru bun al Oscarurilor, probabil că șirul de premii prestigioase nu se va opri aici. Cu toate că, pentru mine cel puțin, câștigătorul rămâne „A Star is Born” și al său, Bradley Cooper.
Aseară am revăzut acest film, cu totul întâmplător. Nu o să vă spun că am avut o viziune care m-a împins în cinema încă o dată, fix în seara Globurilor de Aur. Căci nu este așa. Și nici că am simțit că Rami Malek va fi câștigătorul serii, căci nu mă număr printre cei care i-au admirat prestația. „Bohemian Rhapsody” este un fim ce merită (re)văzut și sperăm ca seria de filme muzicale, cu care 2018 ne-a răsfățat, să continue și în noul an. Căci lumea are nevoie și de muzică, nu doar de super eroi.
Această a doua vizionare a avut un impact mai mare decât prima. Greu de zis de ce. Poate pentru că am reușit să mă detașez de detaliile legate de viața personală a lui Freddie și să mă axez mai mult pe partea muzicală și pe relația dintre membrii trupei, care mi s-a părut magistral redată.
Cert este că, după această a doua vizionare, am simțit nevoia să mă documentez mai mult despre Live Aid și cele întâmplate în 1985. Îmi place Queen, însă filmul m-a făcut să înțeleg că există pasaje întregi din povestea lor pe care nu le cunosc.
Câteva detalii despre Live Aid 1985
Live Aid este considerat cel mai ambițios concert din toate timpurile. A avut loc pe 13 iulie 1985 și s-a desfășurat simultan pe stadionul Wembley din Londra și JFK din Philadelphia SUA. Au fost prezenți 72.000 de oameni pe Wembley și circa 90.000 pe JFK. Și ca să vă dați seama de amploarea fenomenului, concertul a fost transmis în toată lumea, fiind urmărit în direct de circa 1,5 – 1,9 miliarde de oameni din 150 de țări. Aproximativ 40% din populația globului din acel moment. Și asta înainte de apariția internetului.
Live Aid a fost un concert caritabil, organizat cu scopul de a strânge fonduri pentru a combate foamea în Africa. Donațiile în urma evenimentului s-au ridicat la circa 127 milioane de USD. Bob Geldorf, organizatorul evenimentul, a primit ulterior ordinul onorific de Cavaler de la Regina Angliei.
Ca să cităm din filmul „Bohemian Rhapsody”: „Everybody who is Anybody will be there”. Și au fost nume ca David Bowie, U2, Sting, Paul McCartney, Elton John, The Who, Eric Clapton, Mick Jagger și lista poate continua.
În pofida numelor mari, Queen a strălucit și „a furat” spectacolul. Nu știu dacă se aștepta cineva ca cele 20 de minute petrecute pe scenă să se transforme în poate cea mai importantă prestație live a tuturor timpurilor. Ca să înțelegem poate mai bine ce a însemnat momentul Live Aid pentru Queen și Freddie, este bine de știut că în pofida faptului că albumele lor se vindeau bine în Europa, Australia sau Japonia, popularitatea trupei era în cădere liberă în SUA. Însuși viitorul Queen era pus sub semnul întrebării de apariția ultimului albumul solo a lui Freddie Mercury.