Beneficiile relaționării cu părinții colegilor de clasă ai copilului tău
A ține legatură cu părinții colegilor de grădiniță/școală ai copilului tău aduce beneficii atât pentru familie, copil, cât și instituției școlare pe care acesta o frecventează.
Iată care sunt trei dintre motivele pentru care este important să relaționezi cu părinții de la grădinița/școala copilului tău:
-Este bine să împărtășești impresii cu alți părinți pentru că astfel ai posibilitatea să afli informații noi din conversații scurte pe care le poți purta cu aceștia.
-Chiar dacă nu ești părinte pentru prima dată, se spune că este important să discuți și cu alți părinți care au experiențe asemănătoare de creștere și îngrijire a copilului.
-Relaționarea cu alți părinți consolidează ceea ce tu știi deja și îți oferă oportunitatea de a dobândi soluții noi, de a face schimb de idei.
Încă din etapa preșcolară, copiii încep să-și manifeste interesul de a lega prietenii cu ceilalți colegi. Profesorul/educatorul copilului tău joacă un rol important pentru că te poate îndruma cum să descoperi modalități prin care să-l susții pe copil să-și facă noi prieteni și cum să-l încurajezi să se simtă confortabil și mulțumit în relația cu colegii sau prietenii.
Socializarea este o componentă esențială a dezvoltarii timpurii a copilului. Aceasta variază de la caz la caz: unii par să se simtă confortabil într-un cerc larg de prieteni, alții preferă un prieten special, iar alții au nevoie de sprijin pentru a lega prietenii.
Comunicarea cu părinții colegilor de clasa ai copilului tău îl ajută pe acesta să-și dezvolte abilitățile sociale și emoționale.
Există dovezi clare care confirmă că implicarea timpurie a părinților în experiențele școlare ale copiilor are un impact puternic asupra calității acestora.
Te poți adresa directorului instituției de învățământ pentru a crea oportunitatea derulării unui astfel de program. Cei aflați la conducerea instituțiilor școlare pot identifica o serie de mijloace prin care părinții se pot implica în activitățile școlare ale copiilor. Fiind activ implicați în experiențele școlare ale copiilor se pot lega prietenii strânse și de durată între părinți. Astfel, se pot organiza excursii, drumeții, ateliere de pictură/dans/teatru/poezie, festivități cu diverse tematici.
Implicarea familiei reprezintă o componentă importantă prin intermediul căreia se poate demonstra calitatea serviciilor oferite de școală/grădiniță, în special pentru programele care urmăresc acreditarea.
Schimbul de impresii cu alți părinți în ceea ce privește funcționarea unui astfel de program și participarea părinților în diverse acțiuni desfășurate în cadrul grădiniței/școlii copilului oferă posibilitatea de colaborare sau parteneriat și ajută copilul să înțeleagă devotamentul părinților în educarea lor.