Băncile de lapte matern – alternativa ideală pentru mamele care nu-şi pot alăpta bebeluşii
Băncile de lapte matern sunt centre speciale pentru colectarea, testarea, procesarea și distribuirea laptelui matern donat de femei care alăptează. Scopul acestor unităţi este de a furniza lapte matern bebeluşilor ale căror mame nu pot, din diverse motive, să le ofere micuţilor lor preţiosul lapte de sân.
În lume, funcţionează câteva sute de astfel de centre (210 numai în Europa), iar, din acest an, şi România ar putea figura pe harta băncilor de lapte matern de la nivel mondial, prin deschiderea unei unităţi la Secţia de terapie intensivă nou-născuţi a Spitalului de copii Marie Curie din Bucureşti.
Un proiect demarat în anul 2014, prima bancă de lapte matern din România este în prezent finalizată, dar nefuncţională din motive administrative (lipsa unor avize necesare).
Potrivit iniţiatorilor acestui proiect, principalii beneficiari ai laptelui matern vor fi pacienții din Secția de terapie intensivă nou-născuți, în general, copii aflaţi într-o stare delicată: prematuritate; predispoziție sau recuperare din enterocolita necrozantă, anemii, sindromul intestinului subțire, îmbunătățirea și pregătirea sistemului digestiv, afecțiuni de metabolism, nutriție specială pre și post-operatorie. Absența sau insuficiența lactației mamei reprezintă, de asemenea, o situaţie în care bebeluşii pot avea acces la rezervele de lapte ale băncii.
Cine poate fi donatoare de lapte matern în România
O femeie poate dona lapte matern cel puţin până când bebeluşul său împlineşte vârsta de 1 an. Dacă aceasta doreşte să doneze surplusul de lapte va fi îndrumată de un consultant în lactaţie din cadrul băncii. Pentru a deveni donatoare este absolut obligatorie dovada unei bune stări de sănătate. Astfel, femeile dispuse să doneze sunt testate prin chestionare scrise și verbale în scopul alcătuirii profilului medical, dar şi pentru determinarea stilului de viață al acestora. De asemenea, mai sunt necesare dosarul medical eliberat de medicul de familie și un set de analize de sânge pentru testarea HIV, hepatita B şi C, HTLV și sifilis. După parcurgerea acestor etape, donatoarea primește instrucțiuni cu privire la extragerea și manipularea laptelui matern, cât şi toate instrumentele necesare: pompă de sân, accesorii şi consumabile. Laptele va putea fi extras acasă sau la Spitalul de copii Marie Curie.
De remarcat că banca de lapte nu îşi propune să recompenseze donatoarele. Aşa că mamele interesate să cedeze surplusul de lapte de la sân ar trebui să o facă pur voluntar.
Restricţii privind medicaţia administrată
Donatoarele de lapte matern sunt obligate să informeze banca de lapte dacă se îmbolnăvesc sau dacă starea lor de sănătate se deteriorează pe parcurs. Specialiştii băncii de lapte vor decide în ce măsură mai poate respectiva donatoare să continue donarea de lapte.
O restricţie de importanţă majoră se referă la faptul că în perioada în care sunt donatoare de lapte, mamele nu își pot administra anumite medicamente și/sau suplimente naturiste. Fac excepție de la această regulă anticoncepționalele pe bază de progesteron, tiroxina, vitaminele prenatale, fierul, calciul, inhalatorul de astm, paracetamolul. Mai sunt permise remedii pentru indigestie, alergii sau diaree, spray-uri nazale pentru răceli, unele siropuri pentru tuse, tabletele pentru gât inflamat, cremele contra eczemelor sau picăturile pentru ochi. Există și alte excepții medicale care trebuie discutate însă cu reprezentanţii băncii de lapte. În ceea ce priveşte, medicamentele naturiste sunt interzise pe deplin schinduful, sunătoarea şi ginko biloba. Donatoarele aflate în tratament de orice fel au obligaţia să noteze întotdeauna pe eticheta recipientului cu lapte donat medicamentele luate cu 24 de ore înainte.
Cum se face testarea şi prelucrarea laptelui matern donat
Mămicile care solicită lapte matern de la donatoare pentru bebeluşii lor sunt, cu siguranţă, preocupate de siguranţa şi calitatea acestuia. Cum se procedează după preluarea laptelui de la donatoare? Potrivit regulilor noii bănci de lapte din România, fiecare doză de lapte donat este verificată microbiologic după colectare şi apoi supusă procesului de pasteurizare. Pasteurizarea se face prin metoda Holder (încălzirea laptelui la o temperatură de 62,5°C pentru 30 de minute și apoi răcirea sa în mai puțin de 10 minute până la 25°C). Proprietăţile nutriționale și imunologice nu sunt sensibil afectate prin pasteurizare. De aceea, laptele matern pasteurizat deţine majoritatea calităților anti-infecțioase ale laptelui matern proaspăt. Înainte de a fi congelat pe termen lung (6 luni), laptele mai este verificat prin sondaj pentru a doua oară.
Depozitarea laptelui matern donat se face în recipiente de sticlă etanşate şi etichetate cu termenele de valabilitate și codurile unice de înregistrare. Etichetarea asigură posibilitatea urmăririi laptelui matern pe întregul traseu de la donator la primitor. De asemenea, fiecare recipient din fiecare lot și rezervă va putea fi urmărit. Rezervele de lapte matern sunt păstrate la temperatura de -20°C.
La banca de lapte va exista o evidență a donatoarelor și a primitorilor, cât şi a tuturor donațiilor și distribuțiilor de lapte matern.
Întrucât toate detaliile legate de funcţionarea acestei unităţi medicale speciale par să fie puse la punct, aşteptăm cu interes ca prima bancă de lapte matern din România să îşi deschidă porţile şi să îşi îndeplinească cu succes misiunea propusă.
Autor: Mihaela Crețu