Andreea-Carmen Radu: Ce le explicăm copiilor despre mâncare?
Când eram eu copil, nu trebuia să ne explice nimeni nimic despre mâncare. Mâncarea era ceea ce ne puneau mama sau bunica în farfurie, nu existau alte variante. În vremea aceea, pe rafturile magazinelor „Alimentara” găseai creveți thailandezi, conserve și cam atât; iar asta făcea ca lucrurile legate de mâncare să fie mai simple.
Astăzi nu mai este așa, rafturile supermarketurilor sunt pline de produse, multe dintre ele procesate, ambalate frumos, pline de zaharuri, conservanți și coloranți.
De aceea astăzi este necesar să le povestim copiilor despre mâncare.
Dar lucrul acesta nu este tocmai ușor, desi mâncarea ar trebui în principiu să fie un lucru simplu. Este greu să-i explici copilului de ce chipsurile nu ar trebui consumate în mod regulat, atâta vreme cât sportivi de performanță fac reclamă acestor produse.
Este la fel de dificl să-i explici copilului de ce copiii din reclame pot mânca atât de multe bomboane, croissante, mezeluri, pot bea băuturi carbogazoase, și el nu.
Totuși, cum putem proceda?
Aș vrea să vă spun de la bun început că acest proces este un efort de durată, mai ales dacă aveți copii pofticoși. Din păcate însă, oricât de bine credem că ne cunoaștem copiii, nu cred că avem nici o garanție că ei vor implementa când cresc, ceea ce învață acasă.
Da, sunt șanse mari ca informațiile să li se întipărească în minte și să învețe să aleagă sănătos, după cum sunt șanse mari ca la intrarea în colectivitate, din dorința de „a aparține grupului”, ei să urmeze direcția acestuia. Asta poate însemna orice, de la mâncat junk food la fumat.
Asta nu trebuie să ne împiedice totuși să facem tot ceea ce considerăm necesar în calitate de părinți pentru a le oferi cekor mici informațiile corecte legate de alimentație și nu numai.
Iată mai jos câteva lucruri pe care am putea să le avem în vedere:
1. Puterea exemplului.
Nu putem să-i spunem copilului nu mânca dulciuri pentru că nu sunt bune, în timp ce noi ronțăim cu poftă în fața lui dintr-o tabletă de ciocolată.
Nu putem să-i spunem copilului mănâncă broccoli, e sănătos, dacă în farfuria noastră copilul vede doar cartofi prăjiți.
Dacă vrem să învețe să aleagă corect, trebuie ca noi să-i oferim un exemplu demn de urmat.
2. Explicații simple.
Putem să le povestim celor mici pe înțelesul lor că ceea ce mănâncă îi ajută să crească sănătoși, să aibă energie să se joace, să alerge, să învețe; sau dimpotrivă, poate contribui în timp la alterarea stării de sănătate, vor obosi mai repede, vor deveni morocănoși, nervoși, nu se vor mai putea concentra la fel de bine.
3. Să ne ferim de împărțirea mâncării în bună sau rea.
Dacă le vom spune că nu au voie ciocolată pentru că „nu este bună”, în momentul în care copilul va gusta acest preparat – iar asta se va întâmpla chiar dacă alegem să-l ferim până la o anumită vârstă, pentru că, odată cu intrarea în colectivitate, nu putem controla hrana colegilor săi dau schimburile între copii – va fi mai greu să-i explicăm apoi de ce i-am spus că „nu este bună”.
„Bun sau sănătos” nu este același lucru cu gustos, acesta este unul dintre lucrurile pe care le putem spune copiilor.
Există produse alimentare care sunt foarte gustoase dar nu ne hrănesc corpul și mintea. Învață-l să facă diferența!
4. Stabilirea unei zi de junk food sau cum vreți voi să o numiți.
Puteți stabili împreună cu copilul o zi pe săptămână/lună în care să poată gusta un aliment pe care și-l dorește. Cred că așa putem preveni și frustările dar îi lăsăm și lui posibilitatea de a încerca ceea ce își dorește.
Sunt multe strategii, cred că fiecare părinte trebuie să o găsescă pe cea potrivită lui și copilului său.
Lucrurile nu sunt simple când vine vorba despre alimentație, deși ar trebui să fie. Cumva, în timpul evoluției noastre ca specie, am reușit să complicăm destul de tare acest aspect important al vieții noastre.
Crezând că ne simplificăm viața cu ajutorul alimentelor procesate, semipreparate, am obținut exact contrariul; ne-am complicat alegerile și ne-am influențat negativ sănătatea. Nu, nu cred însă că este prea târziu pentru a învăța să facem alegerile sănătoase. Cred că lucrurile pot fi îmbunătățite pentru noi, dar și pentru copiii noștri. Trebuie să vrem și să încercăm!
Andreea-Carmen Radu este consultant nutriție acreditat de către MMPS și MECS și blogger la https://carmenradu.ro/.
A absolvit cursul de Psiho-Nutriție acreditat IANLPC (International Association of NLP & Coaching) și IAHT (International Alliance of Holistic Therapist), precum și cursuri de nutriție a copilului și nutriție sportivă. Andreea este trainer acreditat ANC, iar din anul 2016 este Ambasador Food Revolution by Jamie Oliver.
Are un băiețel pe nume Tudor în vârstă de 4 ani și 10 luni, el fiind sursa de inspirație pentru cele peste 60 de ateliere de nutriție și gătit sănătos ținute în școli și grădinițe.