Revista Margot

Anca Bucur, Miss Fitness Universe – Sarcina unei campioane mondiale

Anca Bucur este instructor de fitness la renumita sală de sport, World Class.

Își începe cariera la vârsta de 8 ani la școala de gimnastică de la Deva, iar câțiva ani mai târziu ajunge să facă parte din Lotul Național de Senioare din București.

În urma unei accidentări se retrage din gimnastică și decide să devină instructor de fitness și să participe la concursuri internaționale, unde să-și demonstreze că încă poate face performanță.

În 2017 a câștigat la Miami, pentru a cincea oară titlul de Miss Fitness Universe – la categoria profesioniștilor.

Cu șase luni în urmă, Anca află că este însărcinată și simte atunci cu adevărat că este o femeie fericită și împlinită.

Revista Margot a vrut să afle mai multe despre activitatea Ancăi și cum e pentru aceasta să-și continue activitatea de instructor, pe perioada sarcinii.

Anca pe banda de alergat de la Word Class. Sursa foto: pagina de Facebook a instructorului de fitness

Revista Margot: Povestește-ne puțin din ce înseamnă viața unui copil care se antrena în renumita școală de gimnastică de la Deva, la începutul anilor `90. Cât de dure erau antrenamentele, cum resimte un copil o astfel de viață și cum făceai față dorului de familie? Care a fost partea pozitivă a acestei pregătiri?

Anca Bucur: Am ajuns la Deva în anul, 1995. Îmi aduc aminte și acum emoțiile pe care le aveam, deoarece selecția ce se făcea atunci era foarte strictă, iar numărul fetelor înscrise era foarte mare.

Parcă a început totul în joacă, și o dată cu trecerea timpului a devenit tot mai serios. Antrenamentele deveneau tot mai dure pe măsură ce și obiectivele erau mai mari. Deși a fost dorința mea să ajung la Deva, ca să devin campioană, dorul de familie era mai mare și mai greu de suportat decât am crezut.

Am fost un copil ambițios însă, și nu mă plângeam părinților. Acestora le era permis să ne sune pe telefonul fix ( exista unul singur în camera pedagogilor), la anumite ore, deci îi auzeam foarte rar. De accea, când reușeam să vorbim la telefon, le spuneam doar cum e la școală și ce elemente noi am mai învățat la antrenamente.

Deși, recunosc, scrisorile pe care le scriam mamei mai ales, erau ceva mai profunde. Citeam cărți de psihologie, îmi aduc aminte și acum o carte de culoare galbenă, Drumul spre succes, pe care o știam aproape pe de rost și la un moment dat cred că dormeam și cu ea lângă pernă.

Așa am reușit să fructific anii petrecuți acolo. Prin ambiție, determinare, suportul familiei, și bineînțeles al anturajului, ce includea, antrenori, pedagogi, colege, prietene.

Partea pozitivă a acestei experiențe cu siguranță a fost creșterea capacității mele de a lupta pentru ce îmi doresc, fără să aștept ca lucrurile să se întâmple de la sine. Am învățat să fiu independentă, puternică, echilibrată și să îmi transform pasiunea pentru sport în performanța și meseria din prezent.

Încaântată de experiența sarcinii, Anca și-a documentat întreaga această perioadă pe blogul său. Sursa foto: Facebook

Revista Margot: În 2006, în urma unei accidentări, te-ai retras din lumea gimnasticii, cu un an înainte fusesei selecționată pentru lotul național de seniori din București. Cum este pentru un sportiv să se pregătească ani în șir pentru un eveniment la care nu mai poate apoi participa din motive medicale, cum depășește momentul? Ce te-a făcut pe tine atunci să te îndrepți spre altceva?

Anca Bucur: Orice sportiv de înaltă performanță parcurge astfel de momente, din păcate, mă refer în primul rând la accidentări.

O accidentare cere recuperare, stat „pe margine o perioadă”.

Sportul pe care îl practicam, gimnastică aerobică, mi-a adus bucurii și împliniri, dar în acel moment împlineam vârsta de 18 ani, și am calculat eu că e momentul să am o meserie care să îmi garanteze un venit sigur și să pornesc la drum singură. Știu că am luat o decizie bună, din păcate sporturile neolimpice nu sunt susținute nici măcar pe jumătate cât sunt jocurile olimpice.

A fost până la urmă o alegere personală, matură și gândită bine.

Mă bucur de drumul pe care l-am parcurs și de performanțele făcute, dar mai ales de ce a continuat după aceea. Fiecare experiența trăită, m-a transformat în omul de azi și sunt pe deplin recunoscătoare.

Anca, ținând în mâini cupa Fitness Universe Champion, în 2017. Sursa foto: Facebook

Click pe numărul 2 pentru continuarea articolului

Revista Margot: Ai câștigat de cinci ori titlul de Miss Fitness Universe, la categoria profesioniștilor. Ce include pregătirea pentru un astfel de concurs? Există alimente pe care le eviți? Vei dori să mai participi la aceste concursuri și după naștere?

Anca Bucur: Am participat la concursurile de Fitness din dorința de a fi din nou pe scenă. Așa puteam împăca pasiunea pentru mișcare și performanță în două categorii: hobby și meserie.

Am avut de pregătit 3 probe: exercitiu de Fitness, costum de baie și interviu. Toate aceste 3 probe adunau nota finală.

Fitnessul e o combinație între performanță, condiție fizică și frumos.

Musculatura trebuia să fie una naturală și feminină deci regimul meu era foarte curat. Înainte de competiție, includeam în dieta mea preparate simple și ceva mai proteice în acea perioadă. Evitam alimente pe care este indicat să le evităm în general, dar atunci eram foarte strictă: fără dulciuri, mâncăruri grele, brânzeturi fine, și nici alcool, bineînțeles.

Am avut un drum frumos în lumea sportului, greu, dar cu reușite și bucurii, 27 de ani pe care i-am dedicat doar sportului.

Așa că acum este momentul pentru un alt capitol.

Nu sunt adepta planurilor de viitor prea îndepărtate, îmi place să trăiesc în prezent și voi vedea pe parcurs ce alte provocări mai apar.

Revista Margot: Ce anume s-a schimbat la programul tău de alimentație și de antrenament după ce ai aflat că ești însărcinată?

Anca Bucur: Deocamdată nimic ieșit din comun.

Sunt în continuare instructor de aerobic cu normă întreagă să zic așa, doar că am grijă mai mare la intensitatea și greutatea cu care fac exercitiile.

Mă voi adapta pe parcurs, în funcție de ceea ce îmi dictează corpul meu.

Eu sper să mă simt bine și să fac mișcare până în ultima lună de sarcină. Cât despre alimentație, evit bineînțeles alimentele ce nu fac bine în timpul sarcini și încerc să mănânc cât mai sănătos și corect în această perioadă.

Nu sunt dură cu mine, îmi doresc doar să fim sănătoși, să îmi ascult corpul și să ma bucur de această perioadă într-un mod cât mai natural cu putință.

Anca, alături de soțul și nepoțica sa. Sursa foto: Facebook

Revista Margot:  Ce exerciții le recomanzi mămicilor care vor să-și recapete silueta după naștere? Cum își pot găsi motivația?

Anca Bucur: Motivația trebuie să vină din interior. Să îți dorești să te simți bine in pielea ta, să fii activă, sănătoasă și apoi să te gândești la aspectul fizic.

Motivatia o găsim si în exterior,  la persoane care îți oferă un exemplu că și tu poți, sau pur și simplu te inspiră și te fac să vrei mai mult de la tine.

După naștere, mămicile trebuie în primul rând să mănânce sănătos, iar apoi, în funcție de cât timp a trecut de la naștere și cât de repede s-au recuperat să înceapă și exercitiile fizice.

Înotul, exercițiile de aerobic, alergarea, sau cycling-ul, la un anumit nivel de intensitate, trebuie adaptate fiecărei persoane în parte.

Sunt indicate 30 de minute de activitate sportivă, în fiecare zi.

Însoțită de Dragoș, soțul său, la Gala Femeia Anului din 2017, unde a fost premiată la categoria Stil de viață sănătos. Sursa foto: Facebook

Revista Margot: Cu ani în urma l-ai ajutat pe Dragoș Ionescu, soțul tău, să ajungă la greutatea dorită prin sport și un regim de viață sănătos. Ce înseamnă acum sportul pentru relația voastră? Cât de des mai reușiți să lucrați împreună? Cum îți vei motiva și copilul să practice sport?

Anca Bucur: Sportul este un stil de viață pentru noi.

Dragoș mai vine și acum uneori la clasele mele, dacă îi permite programul de la muncă, dacă nu, se antrenează singur.

Reușim să ne antrenăm împreună în weekenduri sau când plecăm în vacanțe.

Puterea exemplului câștigă de fiecare dată. Sunt convinsă astfel că și copilul nostru va face sport, văzându-ne pe noi activi. Îl vom lăsa să se exprime și mai departe de el va depinde dacă joaca de-a sportul se va transforma în performanță sau va rămâne un stil de viață.

Invitată la Emisiunea „La Măruță”. sursa foto: Facebook

Revista Margot: Ce îi sfătuiești să facă pe părinții ce au un copil sedentar, pentru ca cel mic să fie mai activ?

Anca Bucur: Le recomand să iasă cu el afară, să se joace împreună, să îi descopere abilitățile și să-i ofere susținere în cazul în care acesta demonstrează că are înclinații către un sport anume.

Mișcarea pentru cei mici înseamnă joacă, iar aceasta nu ar trebui să lipsească din cadrul activităților celor mici.

Când ești mic, părinți iau decizii pentru tine, așa că, părerea mea este că educația unui copil ar trebui să includă de asemenea exercițiile fizice, care îi ajută pe cei mici să se dezvolte sănătos atât din punct de vedere psihic, cât și mental.