Anca Bucur, Miss Fitness Universe – Sarcina unei campioane mondiale
Revista Margot: Ai câștigat de cinci ori titlul de Miss Fitness Universe, la categoria profesioniștilor. Ce include pregătirea pentru un astfel de concurs? Există alimente pe care le eviți? Vei dori să mai participi la aceste concursuri și după naștere?
Anca Bucur: Am participat la concursurile de Fitness din dorința de a fi din nou pe scenă. Așa puteam împăca pasiunea pentru mișcare și performanță în două categorii: hobby și meserie.
Am avut de pregătit 3 probe: exercitiu de Fitness, costum de baie și interviu. Toate aceste 3 probe adunau nota finală.
Fitnessul e o combinație între performanță, condiție fizică și frumos.
Musculatura trebuia să fie una naturală și feminină deci regimul meu era foarte curat. Înainte de competiție, includeam în dieta mea preparate simple și ceva mai proteice în acea perioadă. Evitam alimente pe care este indicat să le evităm în general, dar atunci eram foarte strictă: fără dulciuri, mâncăruri grele, brânzeturi fine, și nici alcool, bineînțeles.
Am avut un drum frumos în lumea sportului, greu, dar cu reușite și bucurii, 27 de ani pe care i-am dedicat doar sportului.
Așa că acum este momentul pentru un alt capitol.
Nu sunt adepta planurilor de viitor prea îndepărtate, îmi place să trăiesc în prezent și voi vedea pe parcurs ce alte provocări mai apar.
Revista Margot: Ce anume s-a schimbat la programul tău de alimentație și de antrenament după ce ai aflat că ești însărcinată?
Anca Bucur: Deocamdată nimic ieșit din comun.
Sunt în continuare instructor de aerobic cu normă întreagă să zic așa, doar că am grijă mai mare la intensitatea și greutatea cu care fac exercitiile.
Mă voi adapta pe parcurs, în funcție de ceea ce îmi dictează corpul meu.
Eu sper să mă simt bine și să fac mișcare până în ultima lună de sarcină. Cât despre alimentație, evit bineînțeles alimentele ce nu fac bine în timpul sarcini și încerc să mănânc cât mai sănătos și corect în această perioadă.
Nu sunt dură cu mine, îmi doresc doar să fim sănătoși, să îmi ascult corpul și să ma bucur de această perioadă într-un mod cât mai natural cu putință.
Revista Margot: Ce exerciții le recomanzi mămicilor care vor să-și recapete silueta după naștere? Cum își pot găsi motivația?
Anca Bucur: Motivația trebuie să vină din interior. Să îți dorești să te simți bine in pielea ta, să fii activă, sănătoasă și apoi să te gândești la aspectul fizic.
Motivatia o găsim si în exterior, la persoane care îți oferă un exemplu că și tu poți, sau pur și simplu te inspiră și te fac să vrei mai mult de la tine.
După naștere, mămicile trebuie în primul rând să mănânce sănătos, iar apoi, în funcție de cât timp a trecut de la naștere și cât de repede s-au recuperat să înceapă și exercitiile fizice.
Înotul, exercițiile de aerobic, alergarea, sau cycling-ul, la un anumit nivel de intensitate, trebuie adaptate fiecărei persoane în parte.
Sunt indicate 30 de minute de activitate sportivă, în fiecare zi.
Revista Margot: Cu ani în urma l-ai ajutat pe Dragoș Ionescu, soțul tău, să ajungă la greutatea dorită prin sport și un regim de viață sănătos. Ce înseamnă acum sportul pentru relația voastră? Cât de des mai reușiți să lucrați împreună? Cum îți vei motiva și copilul să practice sport?
Anca Bucur: Sportul este un stil de viață pentru noi.
Dragoș mai vine și acum uneori la clasele mele, dacă îi permite programul de la muncă, dacă nu, se antrenează singur.
Reușim să ne antrenăm împreună în weekenduri sau când plecăm în vacanțe.
Puterea exemplului câștigă de fiecare dată. Sunt convinsă astfel că și copilul nostru va face sport, văzându-ne pe noi activi. Îl vom lăsa să se exprime și mai departe de el va depinde dacă joaca de-a sportul se va transforma în performanță sau va rămâne un stil de viață.
Revista Margot: Ce îi sfătuiești să facă pe părinții ce au un copil sedentar, pentru ca cel mic să fie mai activ?
Anca Bucur: Le recomand să iasă cu el afară, să se joace împreună, să îi descopere abilitățile și să-i ofere susținere în cazul în care acesta demonstrează că are înclinații către un sport anume.
Mișcarea pentru cei mici înseamnă joacă, iar aceasta nu ar trebui să lipsească din cadrul activităților celor mici.
Când ești mic, părinți iau decizii pentru tine, așa că, părerea mea este că educația unui copil ar trebui să includă de asemenea exercițiile fizice, care îi ajută pe cei mici să se dezvolte sănătos atât din punct de vedere psihic, cât și mental.