Alimente interzise bebelușilor
Ce să îî dau să mănânce bebelușului meu? Aceasta este întrebarea care le preocupă pe multe mămici. Pe lângă laptele matern sau laptele praf, bebelușul trebuie să fie pregătit să guste și din alte feluri de mâncare, însă diversificarea trebuie făcută treptat și cu multă grijă.
Felul în care ne hrănim copiii în primii ani de viață are o influență foarte mare asupra sănătații lor ulterioare. Părinții trebuie să aleagă întotdeauna alimente sănătoase, adecvate vârstei micuțului lor.
În primele patru luni de viață, bebelușul poate să digere numai lapte. Totuși, Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca diversificarea să se facă după șase luni, indiferent dacă bebelușul este alăptat la sân sau primește lapte praf. De regulă, alimentele pe care ar trebui să le primească un bebeluș în primele luni de viață sunt alese în urma unei consultări cu pediatrul, care știe cel mai bine istoricul micuțului.
De asemenea, orice mămică ar trebui să îl urmărească cu mare atenție pe cel mic, după ce acesta a primit un produs nou. De multe ori, pot să apară intoleranțe alimentare. Acestea se manifestă, de regulă, prin diaree, vomă, ocazional sânge în scaun, buze și ochi umflați, respirație șuierătoare.
Specialiștii atrag atenția că există anumite categorii de produse care sunt interzise în alimentația bebelușului.
Laptele de vacă
Deși bebelușul de hrănește cu lapte, trebuie ca acesta să fie de la sân ori lapte praf. Până la împlinirea vârstei de un an, micuțul nu trebuie să primească lapte de vacă, deoarece proteina din acest tip de lapte nu poate fi digerată. În plus, laptele de vacă nu are toți nutrienții necesari și conține minerale în cantități mari, fapt care îî poate afecta rinichii.
Zahărul
Medicii pediatri interzic cu desăvârșire introducerea zahărului în alimentația copilului până într-un an. Zaharurile se regăsesc în fructe și legume pe care bebelușul le mănâncă deja. De asemenea, zahărul poate afecta dantura celui mic, chiar din momentul apariției primilor dințișori. Sunt multe mămici care folosesc zahărul rafinat din sfeclă, însă pediatrii interzic acest produs, considerându-l dăunător.
Sarea
Un alt produs aflat pe lista alimentelor interzise este sarea. Unele mămici fac greșeala de a le presăra foarte puțină sare în mâncarea bebelușului pentru ca acesta să se învețe cu gustul, însă această practică este foarte dăunătoare, deoarece sistemul digestiv al micuțului nu îl poate tolera. Atenție la anumite produse pe care le cumpărați din comerț, cum ar fi anumiți biscuiți sau covrigei, care conțin sare.
Albușul ou
Deși ouăle sunt foarte importante în hrănirea copilului mic, se recomadă ca acesta să nu mânănce albușul, până la împlinirea vârstei de un an, pentru că acesta poate provoca reacții alergice. Medicii recomandă, în schimb, un gălbenuș fiert tare, pe care cel mic ar trebui să îl primească o dată pe săptămână.
Căpsuni, kiwi și fructe de pădure
Pe lista alimentelor interzise în alimentația bebelușului se regăsesc și căteva fructe cu mici semințe, care pot provoca alergii. Printre acestea – căpsuni, kiwi sau fructe de pădure.
Mierea
Până la vârsta de un an, cel mic nu trebuie să mănânce miere, întrucât aceasta conține sporide Clostridium botulinum, care provoacă botulism – afecțiune care îi amenință sănătatea și chiar viața.
Grăsimile
Carnea grasă, precum cea de porc, nu trebuie să se regăsească în alimentația bebelușului. De asemenea, sunt interzise grăsimile, cum ar fi uleiul sau untul. Totuși, pediatri spun că o cantitate mică de grasimi (o linguriță de unt sau de ulei de măsline) nu îi va face rău bebelușui, așa că aceasta poate fi adăugată în piureul de legume.
Ciupercile
Până la vârsta de un an, copilul nu ar trebui să mănânce ciuperci. Acestea sunt greu de digerat și pot provoca dureri de burtă micuților. Ciupercile trebuie consumate cu precauție și de copii cu vârste de 2-3 ani, deoarece acestea pot provoca alergii.