Revista Margot

Alimentația mamei în timpul alăptării

Una dintre cele mai frumoase experiențe din viața unei femei este alăptarea bebelușului. Sunt momente de neuitat, care nu mai pot fi uitate vreodată. Orice mămică, în timpul alăptării, trebuie să fie foarte atentă la sănătatea ei, dar și la alimentație. Ce trebuie să mănânc atunci când alăptez? Întrebarea care le preocupă pe proaspetele mămici a avut, de-a lungul timpului, răspunsuri controversate.

Cu mai mulți ani în urmă, unii specialiști credeau că există o strânsă legătură între alimentația mamei și apariția colicilor la nou-născuți. În prezent, numeroase studii au demontat această teorie și au arătat că femeia care alăptează trebuie să aibă o alimentație echilibrată și sănătoasă, bogată în fructe și legume proaspete, cereale și alimente bogate în calciu. 

Medicii consideră că, de cele mai multe ori, colicile copilului alăptat nu au nicio legătură cu ceea ce a mâncat mama. Un bebeluș poate fi mai agitat și poate plânge pentru că are nevoie să fie hrănit, să fie schimbat, să fie ținut în brațe, sau pur și simplu disconfortul este cauzat de imaturitatea sistemului său digestiv.
Potrivit statisticilor, o mamă care alaptează produce in jur de 650 – 750 ml lapte pe zi, iar acest lucru necesită un consum suplimentar de energie de minim 500 calorii pe zi. 
Cantitatea și calitatea laptelui depinde de alimentația mămicii. Medicii susțin că o femeie care nu se hrănește corespunzător poate avea un copil sănătos, însă acest lucru va dăuna  propriei sănătăți. 
Printre alimentele recomandate în alimentația unei femei care alăptează se numără:
  • Produsele lactate – lapte, iaurt, brânză. Se recomandă aproximativ patru porții pe zi. Laptele de capră este foarte bogat în calciu.
  • Carnea (roșie, de pasăre, pește). Se recomandă aproximativ trei porții pe zi. Nutriționiștii recomandă consumul a două grame de proteină pentru fiecare kilogram pe care îl cântărește mama.
  • Legume și fructe proaspete. Se recomandă între trei și cinci porții pe zi. Dacă bebelușul nu dă semne de alergie, puteți consuma broccoli, varză, sfeclă, morcovi.
  • Ouă și alune. Se recomandă o porție pe zi.
  • Pâine, cereale, orez, paste. Se recomandă 6-11 porții pe zi. Alegeți în special pâinea cu semințe, deoarece este bogată în fibre, vitamine și microelemente care îmbunătățesc tranzitul intestinal si peristaltismul intestinelor, atât pentru mamă cât și pentru bebeluș.
  • Sucuri naturale, preparate în casă. Puteți pune în storcător portocale, caise, pere, mere și morcovi. Evitați fructele exotice sau lămâile, deoarece acestea pot provoca alergii sau hiperaciditate.
În timpul alăptării, femeia trebuie să evite anumite alimente:
  • Grăsimi, ulei, dulciuri – cât mai puține! Evitați carnea grasă, aceasta trebuie fiartă sau preparată la grătar.
  • Alimentele afumate, maioneza și ciupercile. Acestea pot modifica foarte mult consistența și calitatea laptelui matern.
  • Alimente bogate în carbohidrați, cum ar fi pastele, macaroanele, produsele de patiserie.
  • Conserve, mezeluri, fructe de mare.
  • Cafea, cacao, ciocolata. Totuși, Academia Americană de Pediatrie consideră consumul a două până la trei cești de cafea pe zi, permis în alăptare.
  • Alimente ce pot provoca gaze intestinale: fasole, lapte nefiert, varză murată
  • Alcoolul. Acesta trece în lapte în mai puțin de o oră. În cazul în care bebelușul îl ingerează în cantități mari, îi poate încetini creșterea. În cazul în care beți ocazional un pahar de vin sau bere, acesta trebuie consumat după alăptarea bebelușului. Consumul de bere pentru efecte benefice în timpul alăptării reprezintă un mit.
Totodată, medicii recomandă femeilor care alăptează să renunțe și la tutun. Dacă nu vă puteți abține, lasați să treacă cel puțin o oră de la ultima țigară înainte să alăptați bebelușul. Nicotina ajunge direct la copil, prin lapte.
De asemenea, o femeie care alăptează trebuie să fie foarte atentă la reacțiile bebelușului și să elimine din dieta sa acel produs care îl deranjează pe micuț. Totodată, medicii recomandă femeilor care alăptează să continue să ia vitaminele prenatale.
Atenție! O femeie care alăptează trebuie să mănânce sănătos, dar acest lucru nu înseamnă ca ea ar trebui să mănânce mai mult decât de obicei. Un aliment consistent nu înseamnă neapărat că ar trebui consumat într-o cantitate mai mare. Cheia unei alimentații sănătoase în timpul alăptării este un meniu inteligent, consistent și sănătos.