Una dintre cele mai frumoase experiențe din viața unei femei este alăptarea bebelușului. Sunt momente de neuitat, care nu mai pot fi uitate vreodată. Orice mămică, în timpul alăptării, trebuie să fie foarte atentă la sănătatea ei, dar și la alimentație. Ce trebuie să mănânc atunci când alăptez? Întrebarea care le preocupă pe proaspetele mămici a avut, de-a lungul timpului, răspunsuri controversate.
Cu mai mulți ani în urmă, unii specialiști credeau că există o strânsă legătură între alimentația mamei și apariția colicilor la nou-născuți. În prezent, numeroase studii au demontat această teorie și au arătat că femeia care alăptează trebuie să aibă o alimentație echilibrată și sănătoasă, bogată în fructe și legume proaspete, cereale și alimente bogate în calciu.
- Produsele lactate – lapte, iaurt, brânză. Se recomandă aproximativ patru porții pe zi. Laptele de capră este foarte bogat în calciu.
- Carnea (roșie, de pasăre, pește). Se recomandă aproximativ trei porții pe zi. Nutriționiștii recomandă consumul a două grame de proteină pentru fiecare kilogram pe care îl cântărește mama.
- Legume și fructe proaspete. Se recomandă între trei și cinci porții pe zi. Dacă bebelușul nu dă semne de alergie, puteți consuma broccoli, varză, sfeclă, morcovi.
- Ouă și alune. Se recomandă o porție pe zi.
- Pâine, cereale, orez, paste. Se recomandă 6-11 porții pe zi. Alegeți în special pâinea cu semințe, deoarece este bogată în fibre, vitamine și microelemente care îmbunătățesc tranzitul intestinal si peristaltismul intestinelor, atât pentru mamă cât și pentru bebeluș.
- Sucuri naturale, preparate în casă. Puteți pune în storcător portocale, caise, pere, mere și morcovi. Evitați fructele exotice sau lămâile, deoarece acestea pot provoca alergii sau hiperaciditate.
- Grăsimi, ulei, dulciuri – cât mai puține! Evitați carnea grasă, aceasta trebuie fiartă sau preparată la grătar.
- Alimentele afumate, maioneza și ciupercile. Acestea pot modifica foarte mult consistența și calitatea laptelui matern.
- Alimente bogate în carbohidrați, cum ar fi pastele, macaroanele, produsele de patiserie.
- Conserve, mezeluri, fructe de mare.
- Cafea, cacao, ciocolata. Totuși, Academia Americană de Pediatrie consideră consumul a două până la trei cești de cafea pe zi, permis în alăptare.
- Alimente ce pot provoca gaze intestinale: fasole, lapte nefiert, varză murată
- Alcoolul. Acesta trece în lapte în mai puțin de o oră. În cazul în care bebelușul îl ingerează în cantități mari, îi poate încetini creșterea. În cazul în care beți ocazional un pahar de vin sau bere, acesta trebuie consumat după alăptarea bebelușului. Consumul de bere pentru efecte benefice în timpul alăptării reprezintă un mit.