Revista Margot

Alăptatul în public

Un subiect care împarte lumea în două tabere, alăptatul în public este departe de a-și găsi rezolvare. Asta se datorează și faptului că este un aspect nelegiferat în țara noastră, iar asta lasă loc discuțiilor și interpretărilor.

Organizația Mondială a Sănătății încurajează alăptatul exclusiv la sân până la vârsta de 6 luni, susținând că este cea mai bună formă de alimentare a bebelușului. Acest îndemn este difuzat, nu de multă vreme, și pe canalele media. Sigur ați auzit sau văzut recent următorul mesaj: „Pentru o dezvoltare armonioasă a copilului dumneavoastră, se recomandă alăptarea exclusiv la sân în primele 6 luni de viață”. Sunt dovedite științific beneficiile acestui obicei, printre care enumerăm: creșterea imunității copilului, rezistența la alergii și infecții, facilitarea digestiei și crearea unei puternice legături emoționale între mamă și bebeluș. Avantaje există și pentru mamele care aleg să alăpteze, acest obicei ajutând la scăderea riscului de cancer la sân și chiar uterin. De asemenea, contribuie la o stare psihică bună a mamei, care se simte astfel mai încrezătoare în faptul că poate avea grijă de copilul ei.

Rolul de proaspătă mamă aduce cu sine multe responsabilități, provocări și neliniști. Primele luni după naștere sunt un carusel al hormonilor, iar tinerele mame sunt predispuse depresiei postnatale din această cauză. Ultima grijă cu care ar trebui să se confrunte o mamă este aceea de a chibzui dacă este sau nu acceptabil să-și alăpteze copilul în public.

Multe mame se îngrijorează că nu vor face față tuturor sarcinilor pe care le presupune noul rol sau stima lor de sine este scăzută, ca să nu mai vorbim de preocuparea revenirii în formă.

Alăptatul în public nu este reglementat în țara noastră, deci poate fi destul de derutant să ți se atragă atenția pentru o activitate firească, neinterzisă de absolut nici o lege. Ar fi o ipocrizie să cerem mamelor să se ascundă în diverse locuri, dat fiind că nu există spații special amenajate acestei activități, nici măcar în preajma locurilor de joacă. Și nici nu le putem cere să rămână sechestrate la domiciliu în primele luni de viață ale bebelușului de teama de a fi judecate pentru că aleg să îl hrănească pe acesta pe cale naturală.

Cum să alăptezi în public fără stres:

Săptămâna mondială a alăptatului este organizată în fiecare an între 1 și 7 august în peste 170 de țări, pentru a promova acest obicei cu scopul de a crește bebeluși cât mai sănătoși.