Cum trebuie hrănit bebeluşul: la cerere sau la program?
Multe dintre mămici merg pe ideea că bebeluşul, la fel ca orice adult, ar trebui hrănit doar atunci când îi este foame, nimeni nu bea apă după program, aşa cum nu mâncam după anumite ore prestabilite (deşi medicii spun că este benefic mâncatul la ore fixe).
În urmă cu mai mulţi ani, pediatrii recomandau ca alăptarea să se facă după un program, la ore fixe. În prezent, în urma mai multor studii realizate, se recomandă alăptarea la cerere, aceasta ar reprezenta cea mai bună cale de a creşte corect şi sănătos un bebeluş, conform UNICEF sau Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Alăptarea la program este o metodă care presupune ca bebeluşul să fie hrănit la intervale regulate de timp, de obicei la trei-patru ore. Medicul pediatru Jack Newman, cel care a înfiinţat prima clinică de alăptare din lume, a prezentat principalele dezavantaje ale acestei metode:
– Deshidratarea. Este foarte periculoasă în cazul copiilor foarte mici. Un bebeluş deshidrat are ochii uscaţi, plânge fără lacrimi sau cu lacrimi puţine, pielea pare uscată la atingere, cu aspect ridat
– Creştere mică în greutate. De altfel, greutatea unui bebeluş este un indicator foarte bun al sănătăţii şi al dezvoltării sale
– Stare de agitaţie şi plâns a bebeluşului, precum şi o stare permanentă de foame a acestuia
– Înţărcare involuntară. Alăptarea la anumite ore ar putea afecta cantitatea de lapte pe care ar putea să îl producă organismul mamei. Mai ales în primele zile de la naştere, cea mai bună metodă pentru stimularea lactaţiei este punerea la sân, tot mai des, a bebeluşului. (Cu cât o mamă alăptează mai des, cu atât ea produce mai mult lapte)
– Nu pune accent pe intuiţia mamei şi nici pe instinctele sale
– Scade concentraţia de grăsimi din lapte
– Elimină total sau parţial anumite probleme care apar atunci când bebeluşul este hrănit la intervale regulate de timp (somn regulat, gaze, dureri de burtică)
– Se poate controla mai bine frecvenţa de alăptare (în 24 de ore, mama ştie că îşi poate hrăni bebeluşul de cinci sau şase ori), însă acest aspect nu ţine cont şi de cantitatea de lapte pe care o primeşte bebeluşul
– Mama este mult mai bine organizată, pentru că ştie din timp programul de hrană al bebeluşului
În anul 2014, cercetătoarea Maria Iacovou, directorul Centrului de Metode de Cercetare în Ştiinţele Sociale a făcut un studiu, potrivit căruia mămicile care au alăptat după un program prestabilit aveau o stare de bine mult mai ridicată decât mămicile care alăptau la cerere. Pe de altă parte, bebeluşii care au fost alăptaţi la cerere au obţinut rezultate mai bune la şcoală decât cei care au fost alăptaţi la program.
Alăptarea la cerere
Este o metodă care presupune hrănirea bebeluşului ori de câte ori micuţul cere acest lucru. În ultimii ani, majoritatea specialiştilor în alăptare susţin că aceasta este cea mai eficientă metodă de alăptare, care are următoarele avantaje:
– Este o metodă de calmare a bebeluşului şi îl ajută să se dezvolte armonios
– Mama îşi menţine cantitatea de lapte, ţinând cont în permanenţă de nevoile bebeluşului ei
– Bebeluşii alăptaţi la cerere iau mai uşor în greutate decât cei alăptaţi la program
– Este flexibilă pentru bebeluş, care nu mai este nevoit să aştepte ora mesei pentru a-şi potoli foamea
– Stimulează producţia de lapte a mamei, pe principiul cerere – ofertă
– Bebeluşul îl stabileşte propria rutină de supt, comparativ cu un program stabilit de mamă pentru alăptar
– Bebeluşii alăptaţi la cerere se adaptează mult mai bine anumitor situaţii decât cei cei care sunt alăptaţi la program
– Ajută la dezvoltarea şi consolidarea relaţiei dintre mamă şi cel mic şi de creştere a ataşamentului între cei doi.
Şi alăptarea la cerere are anumite dezavantaje, cum ar fi:
– O stare de oboseală accentuată şi chiar de epuizare a mamei, care trebuie să fie în permanenţă disponibilă pentru alăptarea bebeluşului
– Lipsa unui program de alăptare ar putea induce o dezorganizare în programul mamei
– Alăptarea la cerere este mai greu de realizat în anumite spaţii nefavorabile alăptării (mijloace de transport în mişcare, etc.)
Tot mai multe mame îşi urmează însă instinctul matern şi susţin alăptarea la cerere, considerând că bebeluşul trebuie alăptat de fiecare dată când îi este foame.
Vouă care dintre metode vi s-au părut mai potrivite?