Afară cu bebe, în sezonul rece

Iarna este din păcate frumoasă de cele mai multe ori la munte, unde ninge mult, sau în fotografiile photoshopate (sau cel puțin pentru unii dintre noi). În orașele din România iarna înseamnă pe lângă frig și gheață, băltoace, sare și noroi, atât pe șosele, dar mai ales pe trotuare, și desigur, în parcuri. Afară e frig tare, în interior destul de cald (vezi mall-uri, restaurante sau alte locuri de genul), iar din cauza diferențelor mari de temperatură între aceste spații riscăm să racim. Când în peisaj apare și un bebeluș lucrurile par a se complica exponențial și ieșitul din casă poate deveni o mare provocare.
Chiar dacă pot părea lucruri mărunte și absolut nesemnificative, câteva detalii în ceea ce privește organizarea pentru ieșitul din casă și o serie de obiecte de vestimentație pot face diferența între o plimbare liniștită sau una chinuitoare.
E bine să știți că și în ceea ce vă privește pe voi părinții, schimbările în obiceiuri în ale îmbrăcatului și în garderobă sunt aproape inevitabile când vine bebe.
Desigur, nu spun că trebuie să vă schimbați complet garderoba, dar e bine să fiți atenți/atente atunci când mai cumpărați câte una alta sau când vă gândiți ce să scoateți din dulap când ieșiți cu copilul mic la plimbare iarna.
Mai pe scurt:
– Hanoracele și hainele cu fermoar sau nasturi pot face minuni.
Mai ales dacă mama alăptează e musai ca hainele să faciliteze accesul lui bebe repejor la hrană.
Un maieu pentru alăptat, un hanorac și o geaca groasă pot face parte din outfitul perfect.
Această combinație poate fi la fel de potrivită și pentru tată, bebe având posibilitatea astfel să simtă mirosul acestuia și să se liniștescă lipindu-se de pieptul tatalui.
– Încălțămintea cu fermoar, ghete impermeabile și cu talpă aderentă sunt de preferat și poate chiar un număr mai mare pentru a putea fi puse rapid în picioare.
Încalțatul este o provocare pentru mame încă din timpul sarcinii, dar poate râmâne una și după.
Când ieși singură/singur vei avea copilul în brațe, deja îmbrăcat, un rucsac sau o traistă și din păcate tot doar două mâini.
Trebuie sa vă încălțați repede pentru că bebe nu poate sta mult timp îmbrăcat gros în casă – el va transipira iar afară e frig – așadar, musai să aveți încălțari comode care sunt rapid de încălțat.
– Uneori și geaca lui tati, nu doar cămașa, poate deveni un obiect vestimentar foarte apreciat de mămici.
Mai ales dacă folosiți un sistem de purtare, o geacă mai mare, în care să puteți băga picioarele lui bebe se poate dovedi foarte utilă.
Desigur aveți posibilitatea de a alege dintr-o gamă larga de produse destinate special purtării bebelușilor, dar costul acestora nu este deloc de neglijat, și oricum în acestea veți arăta tot ca o gravidă, oricâte de mulă atenție a fost acordată designului.
– Chiar dacă sunt încă foarte la modă, eșarfele/fularele mari, înfășurate de multe ori în jurul gâtului se pot dovedi incomode mai ales pentru bebe care va revendica pieptul mamei/tatălui ca loc pentru dormit – mai ales dacă îl purtați, așa că recomand mai bine esarfe mici sau de tipul baticelor.
– Dacă sunteți o persoană cochetă puteți purta în continuare hainele preferate, mai ales dacă nu alaptați, dar și dacă o faceți.
Pentru alăptat, chiar dacă nasturii și fermoarele vă vor părea cel mai mare aliat, este destul de ușor să vă ridicați topul și să hrăniți bebelușul.
Vă spun asta pentru că personal multă vreme (până aproape la un an) m-am îmbracat aproape exclusiv cu maieuri pentru alăptat și hanorace și am descoperit mai tarziu că se poate și altfel.
Desigur, cu cât bebe este mai mare cu atât se adaptează mai ușor și o bluză pe năsuc poate chiar să îi facă plăcere și nu să îl/o incomodeze.
– Un sistem de purtate se poate dovedi salvator, mai ales imediat după ce ninge.
Altfel, ați avea nevoie de un cărucior motorizat pentru a putea circula pe trotuare.
– Atenție mare la sistemul de purtare și la trotuarele înghețate.
Cu bebe în sistem vizibilitatea părintelui este destul de mult redusă și există riscul real de accidente.
Așa că mare grijă, din păcate în România nu putem spune că intrastructura este dezvoltată cu atenție la nevoie părinților și ale pietonilor, iar trotuarele zac multă vreme pline de zăpadă și gheață fără ca nimeni să intervină.
– Poate cel mai important lucru pe care e bine să îl știți este ceea ce eu numesc îmbrăcatul gradual, care are legătură cu ce spuneam mai sus apropo de timming și de cum ajungem afară cu un părinte și un bebeluș îmbrăcați de iarna, dar netranspirați având în vedere că în casă sunt 22-24 de grade.
E bine ca părintele să fie cel care se îmbracă primul cu primul strat de haine, să continuați cu primul strat al lui bebe, și tot așa până când terminați victorioase/victorioși cu încalțatul vostru.
Altfel, nu ezitați să scoateți micuții afară în fiecare zi, desigur dacă starea de sănătate le permite și dacă nu este foarte frig, plouă, ninge sau bate vântul tare.
Poate că cele scrise de mai sus vă vor fi de ajutor și plimbările vor fi mereu plăcute și relaxante.