Aerul condiționat a devenit o necesitate şi nu mai este un lux. Însă, trebuie folosit cu măsură. E bine să cunoști care sunt riscurile pe care funcționarea lui le implică pentru sănătatea copilului tău.
Iată câteva sfaturi de folosire a aerului condiționat astfel încât acesta să nu fie dăunător pentru copilul tău:
– E indicat să nu îl poziționezi în camera copilului şi în niciun caz a sugarului.
– Temperatura ideală în camera unui copil este de 18-22 grade Celsius. Cu toate acestea, în cazul aerului condiționat, e bine ca diferența de temperatură dintre interior şi exterior să fie mai mică de 10 grade Celsius.
Asta, pentru că organismul este supus unui stres de acomodare la schimbările bruște de temperatură. Organismul copilului (în special al sugarului, care nu are sistemul de termoreglare adaptat) este mai sensibil la acest stres.
Trecerile de la rece la cald favorizează agravarea infecțiilor şi alergiilor respiratorii (rinite, sinuzite etc), otitelor, nevralgiilor şi durerilor de cap.
Înainte să pornești aparatul de aer condiționat, aerisește bine încăperea şi periodic, pe parcursul zilei.
– Aparatul de aer condiționat se montează în partea de sus a camerei.
Reglează-i lamelele care direcționează aerul astfel încât acesta să nu bată direct spre copil.
– Aparatul de aer condiționat trebuie curăţat periodic (la 6 luni). Altfel, se pot acumula în el bacterii, polen, mucegai şi praf care, favorizate fiind de mediul umed din interior, cauzează diverse infecții respiratorii.
– Atunci când ești cu copilul în mașină reglează temperatura aerului condiționat cu maximum 10 grade Celsius mai puțin decât afară.
De asemenea, ai grijă ca fluxul de aer să nu fie îndreptat direct spre copil. De preferat ar fi în jos şi spre lateral, dacă micuțul stă pe locul din mijloc.
– Dacă copilul are astm bronşic sau alergie la polen şi praf, aparatul de aer condiționat e benefic, deoarece filtrează polenul din aerul atmosferic.
Acest lucru este valabil şi pentru mașină, unde beneficiezi de filtru de polen şi praf.
Aerul condiționat e dăunător pentru copiii astmatici dacă aparatul nu e curăţat la timp şi dacă e reglat la o temperatură prea mică.
Aerul foarte rece poate favoriza declanșarea unei crize de astm, uscarea ochilor sau usturimi la nivelul globului ocular.
– Dacă în aceeași încăpere există şi aparat de aer condiționat şi computer, iar copilul e nevoit să lucreze la computer, încearcă să răcești înainte camera şi oprește aerul condiționat.
– În cazul în care copilul folosește lentile de contact trebuie să evite expunerea prelungită la aerul condiționat.
E bine să-şi pună picături pentru umidifierea mucoasei conjuctivale (lacrimi artificiale).
Folosirea aerului condiționat favorizează şi dezvoltarea conjunctivitelor alergice.
– Pentru a preveni uscarea excesivă a aerului din încăpere, trebuie să instalezi un umidificator sau să pui un vas întins cu apă.
Luând aceste lucruri în calcul vei putea să limitezi efectele, uneori nocive pentru sănătatea copilului, ale atât de necesarului aparat de aer condiționat.