Alimentație

Aditivi alimentari de evitat în alimentația copilului

E-uri de evitat în alimentația copilului - revistamargot.ro
Prima bogăţie a omului este sănătatea. Dar trebuie să fim conștienți că primul pas pentru o viață sănătoasă este alimentația. Nutriționiștii atrag atenția asupra unui pericol real din farfurie: aditivii alimentari, care au efecte negative în special asupra sănătății copiilor.
 
Ce sunt aditivii alimentari? 
Aditivii sunt acele substanțe chimice care se introduc în alimente – în etapa de producție ori procesare – având scopul de a le spori gustul și de a le prelungi termenul de valabilitate. Specialiștii spun că există mai multe categorii de aditivi: corectori de gust, miros, de aciditate, conservanți, antioxidanți, îndulcitori artificiali etc.
Prima condiție pentru a alege produse sănătoase este să verificați lista ingredientelor. Oricine poate identifica aditivii alimentari, aceștia sunt marcați prin litera E, ceea ce semnifică faptul că sunt aprobați pentru a fi folosiți în Europa, după ce au fost testați pe o perioadă de cel puțin șase ani de zile.
Pe listă se regăsesc atât aditivi periculoși, cât si aditivi acceptați. Listele sunt verificate de specialiștii în sănătate publică, în funcție de reacțiile primite din partea consumatorilor și de rezultatul diverselor testări și determinări chimice. Totusi, experții susțin că există peste 300 de aditivi toxici, folosiți în special în alimentele procesate.
Consumarea pufuleților cu brânză, a gumei de mestecat și a iaurtului cu fructe nu ar trebui să devină un obicei 
Pe piață există foarte multe alimente destinate copiilor, care abundă în conservanți sau în E-uri nesănătoase. 
Printre acestea se numără guma de mestecat, care are în compoziție îndulcitori artificiali. Aceștia încetinesc dezvoltarea copiilor și determină tulburări ale sistemului nervos.
Pufuleții cu brânză conțin aditivi alimentari periculoși, cum ar fi E102 și E124 , care pot determina hiperactivitate și deficiență de concentrare.
Majoritatea iaurturilor cu fructe din comerț conțin amidon din porumb modificat genetic, dar și o cantitate prea mare de zahăr. De asemenea, un alt conservant conținut de acestea, extrem de dăunător și foarte periculos pentru sănătate este sorbatul de potasiu.
 
 
Care sunt aditivii periculoși? 
Medicii avertizează că trebuie să învățăm să excludem alimentele nesănătoase din alimentația copiilor, chiar dacă aceste produse sunt apetisante, arată bine și sunt foarte apreciate de cei mici. Mai mult, părinții ar trebui să înțeleagă faptul că nu ar trebui să îi răsplătească pe micuți cu chips-uri, anumite tipuri de prăjituri, bomboane, semi-preparate ori produse procesate.
Acești aditivi sunt, deseori, sursa unor dureri de cap, a greațurilor sau senzațiilor de slăbiciune. Printre substanțele nocive se numără nitriții, sulfiții, sorbații ori benzoații. Așadar, ar trebui să vă feriți de:
– coloranții alimentari comuni (bisfenol A sau BPA), care pot provoaca ADHD și pot reduce nivelul coeficientului de inteligență. Se regăsesc în băuturi carbogazoase, sucuri de fructe și dressing-uri pentru salate. Printre cei mai periculoși aditivi se află E133, care se regăsește în bomboane, cereale, băuturi răcoritoare.
îndulcitorii articiali, cum ar fi siropul de porumb cu înaltă concentrație de fructoză (SPICF). Acesta se regăsește în majoritatea alimentelor procesate
-amplificator de arome în supe, chipsuri, aperitive congelate (MSG), cunoscut ca excitotoxină, cu efecte nocive la nivel celular si asupra creierului
–  uleiul de palmier, care poate determina creșterea grăsimilor saturate
– glutamat monosodic (MSG), care poate duce la dureri de cap și chiar la leziuni cerebrale
 – foarte multe băuturi pentru copii conțin niveluri periculoase de plumb. Tocmai de aceea, nutriționiștii le recomandă părinților să le ofere celor mici sucuri naturale din fructe și legume organice, preferabil făcute acasă, cu ajutorul unui storcător
grăsimile trans (folosite pentru a extinde perioada de valabilitate a produselor alimentare) se regăsesc în alimentele de tip fast-food
– nitratul de sodiu (sau nitritul de sodiu), folosit ca aromatizant, colorant sau conservant în șuncă, hot-dog, mezeluri. Devine cancerigen, odată ce intră în sistemul digestiv
bromatul de potasiu, utilizat pentru creșterea volumului făinei albe, pâinii și produselor de patiserie
Aceștia sunt o parte dintre aditivi alimentari toxici, foarte dăunători pentru sănătate. Datele statistice sunt îngrijorătoare și arată că o familie cheltuiește, în medie, 90 la sută din bugetul pentru hrană pe alimente care conțin aditivi.
Citiți ingredientele produselor pe care le cumpărați! 

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.