Comunicarea cu copiii
Una dintre cele mai bune modalități prin care poți crește stima de sine a copilului tău este interacțiunea verbala pozitivă și continuă. Conversațiile de zi cu zi pot părea o rutină, dar au un impact puternic asupra copiilor. De fapt, impactul este atât de mare încât trebuie să ai mare grijă în alegerea cuvintelor și tonul vocii.
Următoarele sfaturi te vor ajuta sa ai o comunicare care să sprijine dezvoltarea comunicării dintre tine și copilului tău:
– Încearcă să folosești un limbaj clar și simplu.
– Evită cuvinte cu dublu sens sau cuvinte care nu sunt folosite în mod uzual.
– Acordă o atenție deosebită momentului în care copilul îți vorbește.
– Evită să te concentrezi asupra mai multor conversații în același timp.
– Folosește cuvinte și întrebări care încurajează copilul să vorbească cât mai mult.
– Evită întrebări al căror răspuns este „Da” sau „Nu”. De exemplu, încearcă sa folosești expresia: „Spune-mi mai mult” sau ”ce altceva s-a mai întâmplat?”.
– Rămâi pozitivă. Folosește formulare: „poți face” mai mult decât „nu face”.
– Atenție la modul în care formulezi o cerere pentru a obține comportamentul dorit. De exemplu, spune: „poți folosi aceste pungi pentru a pune înăuntru ceea ce nu-ți mai trebuie”, în loc de „nu arunca jucăriile”.
– Când vorbești cu copilul, poziționează-te la nivelul lui. Așezarea la nivelul copilului te va ajuta sa-i reții atenția.
– Așteaptă răspunsul la întrebări înainte de a continua discuția cu copilul. Copiii au nevoie de câteva minute pentru a formula răspunsuri la întrebări.
– Încearcă sa purtați o conversație politicoasă în care să folosiți atât tu, cât și copilul formule ca: „te rog” și „mulțumesc”.
Copiii au foarte multe de învățat din stilul de a vorbi al adulților, de aceea modalitatea de comunicare cu copilul este deosebit de importantă în procesul lui de educație.