Copilul

Sisteme alternative de educație: Waldorf

Waldorf - revistamargot.ro

Waldorf este unul dintre cele mai apreciate sisteme educaționale neconvenționale din lume. Sistemul a fost creat la începutul secolului XX de către Rudolf Steiner.

Pedagogia lui Steiner este înrădăcinată în antroposofie, o filosofie de viață care consideră că oamenii trebuie să aibă mai întâi o înțelegere amănunțită a umanității pentru ca ulterior să înțeleagă mecanismul de funcționare a Universului.

Sistemul Waldorf folosește metode neconvenționale pentru asimilarea cunoștințelor și nu se bazează pe note sau pe testări. În ceea ce privește procesul de învățare se urmărește în principal, respectarea nevoii copilului pentru un anumit ritm sau ordine de învățare în rutina zilnică.

Copilul este încurajat săși folosească imaginația, săși confecționeze propriile jucării din materialele care îi sunt puse la dispoziție sau pe care le poate procura singur din natură.

Metoda alternativă Waldorf pune accentul pe creativitate în procesul de învățare. Se folosește un curriculum adecvat nivelului de dezvoltare a copilului.

Sistemul exploatează arta și creativitatea, dar educatorii consideră că cei mici se dezvoltă cel mai mult dacă se concentrează pe partea pragmatică. Cunoașterea este inițiată prin experiența și contactul cu lumea înconjurătoare în toată splendoarea ei. Se pune accentul pe importanța urmării unui stil de viață sănătos și pe respectul pentru natură.

Reciclarea și protecția mediului sunt două părți importante în programa sistemului educațional Waldorf.

Această metodă neconvențională urmărește ca cel mic să-și creeze propria lume, prin prisma imaginației și să nu se lase influențat de sursele de tehnologie moderne. Copilul trebuie să experimenteze activitățile specifice vârstei: joacă, veselie, bucurie prin metode distractive și amuzante.

Programa școlară este introdusă de la 7 ani sau mai târziu. În preșcolaritate, educatorii încurajează exploatarea imaginației și a creativității copiilor. Dezvoltarea și dobândirea aptitudinilor de scris și citit se face abia în primii ani de școală, întrucât sistemul consideră educația intelectuală timpurie a fi nesănătoasă.

Astfel, metoda Waldorf îmbină armonios în procesul predării trei componente esențiale ale ființei umane: gândire, simțire și voință.

Este bine de știut și faptul că există și instituții de stat în care se aplică metoda de predare Waldorf, dar marea majoritate a grădinițelor/școlilor Waldorf sunt particulare, iar taxa școlară este destul de costisitoare.

Așadar, înainte de a te hotărî săți înscrii copilul la o grădiniță/școală în care se folosește pedagogia Waldorf, este indicat să te informezi asupra costurilor, să studiezi cu atenție curriculumul programei școlare, să ceri feed-back din partea altor părinți ai căror copii studiază în sistemul Waldorf sau chiar să mergi în instituția respectivă pentru a vedea cum se desfășoară cursurile sau cum sunt amenajate sălile de clasă.  Ulterior îți vei da seama dacă principiile pedagogiei Waldorf se potrivesc nivelului de dezvoltare a copilului tău.

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.